TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: Naim Mu-so

Superb trådløs lyd

Kompromiser er der ikke mange af i Naim Mu-so, som er en af de bedste trådløse højttalere, vi har testet.

forfatter
Publiceret 29/12/2014 - 00:01
Lyd & Billede mener
Dynamisk og engagerende lyd og fantastisk byggekvalitet. Den kan spille alt og kan parres med andre af samme slags, hvis man vil have musik i flere rum.
Fjernbetjeningen er ringe, og plasticfronten for tæt. Brug hellere app’en, og tag fronten af.
Specifikationer
  • Naim Mu-so
  • AirPlay og Bluetooth-streaming
  • Spotify Connect, netradio
  • USB-indgang, analog line-indgang
  • Multirumsfunktion
  • Fjernbetjening

Markedet svømmer over med trådløse højttalere. Tykke og tynde, store og små, som man kan forbinde trådløst til mobiltelefon, tablet eller bærbar computer. Nogle af dem er rigtig gode, men de fleste er middelmådige.

Naim Mu-so er i en klasse for sig.

Naim er excentriske englændere, der går deres egne veje – og ofte lykkes. Bl.a. har de gjort os vildt begejstret for de trådløse forstærkere i deres Uniti-serie, som er noget af det bedste, vi har testet. Derfor havde vi høje forventninger til deres første trådløse højttaler: Mu-so.

Superlet
Den finder man næppe blandt isenkram og køkkenmaskiner i det nærmeste indkøbscenter. For Mu-so er et ægte hi-fi-produkt, der ikke har meget andet tilfælles med masseproducerede trådløse højttalere fra Kina, end at man kan streame musik trådløst fra mobilen.

Alt, hvad man behøver, er en smartphone, tablet eller laptop med Bluetooth. En universel standard for at streame musik fra A til B. Apple-brugere kan anvende AirPlay, som er streaming via Wi-Fi, men Wi-Fi kan også bruges, hvis telefonen ikke har AirPlay. For Mu-so understøtter UPnP-standarden, så man kan bruge en Android-telefon med Wi-Fi.

Simpelt er det også. Såre simpelt.

Download Naims Mu-so app og følg instruktionerne. Efter to minutter er man tilsluttet, og så er det bare at trykke på Play og skrue op for volumen. Man kan også koble lydkilder til via mini-jack indgangen på højre side af den 63 cm brede højttaler. Og der er en USB-indgang til direkte tilslutning af mobilen.

Mu-so kan også bruges som soundbar til tv’et. Bare plug et optisk lydkabel i og vælg den rette indgang på fjernbetjeningen. Eller på den lækre touch-flade i midten af den store volumenkontrol på toppen.

Naim har indbygget Spotify Connect til dem, der har eller vil have en konto hos verdens største streaming-tjeneste. Som om det ikke var nok, har den også integreret vTuner – internetradio, som giver adgang til tusindvis af radiostationer via nettet.

Desuden kan højttaleren kobles sammen med andre Mu-so højttalere i et trådløst netværk, så man får en multirumsløsning med flere højttalere. Det er også muligt at koble den til et kablet netværk via Ethernet-stikket på undersiden.

naim-muso-black-angle

Massivt lydbillede
Højttaleren er forberedt til højopløste streaming-tjenester og understøtter 24 bit/192 kHz lydfiler, der giver mulighed for bedre lydkvalitet end normalt fra f.eks. cd-formatet. Derfor understøtter den også de mest almindelige lydformater på nettet, såsom WAV og FLAC samt Apples Lossless- og AIFF-formater ud over de sædvanlige MP3, AAC, WMA og Ogg Vorbis.

Det gør Mu-so perfekt sammen med f.eks. WiMP HiFi, som leverer fuld 16 bit kvalitet via en app eller browseren.

Da får man virkelig brugt de 6 x 75 watt om bord, som driver to diskanter, to mellemtone-elementer og to ellipseformede bas-elementer. Alle sammen monteret under en aftagelig sort front, som kan erstattes med en af fire andre farver.

Et lille tip om fronten: Den er lidt for tæt til min smag og maskerer især diskanten, når den sidder på højttaleren. Tager man den af, åbner lydbilledet sig op, og detaljerne kommer bedre frem. Fokus skærpes, og instrumenter klinger tydeligere.

Men selv med fronten på spiller Mu-so højttaleren chokerende højt og med et enormt lydbillede, der let kan fylde en stue med musik. Den er mere end fokuseret nok til, at lyden fra strygere og klaver kommer tydeligt frem, og dynamisk nok til, at man ikke går glip af noget mellem de svageste og de kraftigste partier i en symfoni.

Den følger også forbavsende godt med i bassen. At skifte fra en klaverkoncert af Beethoven til Bill Frisells Pipeline var en oplevelse. Højttaleren tackler basdynamikken med lethed og lød lige uanstrengt og medrivende, hvad enten det var Johnny Cash eller Alicia Keys.

Selv når man spiller højt, holder højttaleren stilen. Men den er heller ikke bange for sarte nuancer. Den formår at hente mere information frem og lyde mere tredimensionel på f.eks. Damian Rices seneste album, My Favourite Faded Fantasy, og Alison Krauss’ Paper Airplane end de fleste af konkurrenterne. To typer vokaler, der er meget krævende at gengive rigtigt, men det gik over al forventning.

Som en lakmusprøve forsøgte jeg også med et kor fra Beethovens Christus Am Ölberge, og her var der ansats til, at bassen lejlighedsvis farvede mellemtonen i de kraftigste partier.

Attraktiv og velspillende
Naim Mu-so er prægtigt designet med aluminium trukket over MDF-plade, massive køleribber og en belyst plexiglasfod. Men det er også en fremragende trådløs højttaler. MartinLogans Crescendo har lidt mere luftig diskant, og JLB L16 har mere bastryk, men ingen af dem stråler så balanceret og samtidig dynamisk som Naim Mu-so. Som nok er den bedste trådløse højttaler til under 10.000 kroner.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærede sig sig døde, blev der gjort regning uden vært. For mærket Onkyo lever videre på amerikanske hænder.
De bedste trådløse vi har hørt KEF’s trådløse, gulvstående LS60 Wireless er intet mindre end brillante.
Sonos: Alle rygterne var sande! Så er der sat dato og navn på Sonos' stemmestyring og soundbar. Der er også bærbare nyheder.
Vanvittig råt fra KEF Jeg er ligeglad med, om det er rock eller klassisk, du hører. Disse højttalere af en anden verden ryster din krop igennem og giver dine ører den fineste massage.
Steinway Lyngdorf indleder badesæsonen Steinway & Sons Marine Speaker er luksuslyd til vandige omgivelser.
Præcisionsværktøj du kan bruge derhjemme Genelec er først og fremmest kendt for sine højttalere til lydstudier, men 6040R kan også bruges derhjemme.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend