Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Audio Pro A28

Klarer alle lydkilder

Audio Pro A28 er bittesmå og billige. Alligevel klarer de alle lydkilder – også musikstreaming og multirum.

Skrevet af / 23/02/2023 - 15:00
Audio Pro A28
John Alex Hvidlykke

Svenske Audio Pro har mere end 40 års erfaring i at bygge aktive højttalere til hjemmebrug. Vi har testet rigtig mange, og meget ofte med godt resultat.

Audio Pro A28 er en ultrakompakt tovejshøjttaler med indbygget streaming og multirumsfunktionalitet. Faktisk er de endnu mindre end de legendarisk små Rogers LS3/5A. Højttalerne leveres som et stereosæt, hvor al elektronikken er indbygget i den venstre højttaler, mens den højre forbindes til den med et kabel.

Opskriften er velkendt og bruges i de fleste billige stereohøjttalere med indbygget elektronik. For eksempel Argon Audio Fenris A5.

Ikke ægte aktive

Audio Pro A28 har indbygget elektronik, men er teknisk set ikke en aktiv højttaler – men en højttaler med indbygget forstærker. Hvad Audio Pro også anerkender, da de på hjemmesiden beskriver A28 som ”powered.” For at være ægte aktiv skal en højttaler nemlig have en forstærker til hvert toneområde, og elektronisk deling mellem dem. I Audio Pro A28 sker delingen mellem bas/mellemtonen på 4,5” og 1” domediskanten med et gammeldags passivt delefilter. Den indbyggede forstærker er på 2 x 75 watt, naturligvis i klasse D.

Det kan lyde som en teknikalitet, men når højttalerenhederne deles om samme forstærker, er der færre muligheder for at korrigere for den enkelte enheds frekvensgang, følsomhed og faseforløb, end der i et ægte aktivt system. Ligesom klipning og begrænsning i forstærkeren under kraftige passager i basområdet også vil påvirke lyden i diskantområdet.

Ligner forgængerne

Dette forhindrer selvsagt ikke, at man kan lave glimrende højttalere med én indbygget forstærker pr. kanal. For eksempel Audio Pros egne Addon T12, som jeg havde på testbænken for snart 10 år siden. A28 ligner i øvrigt denne meget, både af ydre og hvad angår tekniske data. Men meget er heldigvis sket på det årti, der gået. Ikke mindst i form af netværks- og streamingfunktioner.

En synlig ændring i forhold til tidligere modeller er, at Audio Pro A28 har fået frontstof. Stoffet er i en grålig, nistret vævning, der ligner møbelstof. Det får i de forvejen diskrete højttalere til at glide ind i de fleste indretninger. Stoframmen er fæstnet med usynligt indlejrede magneter.

wireless-multiroom-speaker-A28-white-angle1-remote-nofront-airplay2-google-cast-chromecast-AudioPro wireless-multiroom-speaker-A28-white-angle1-remote-airplay2-google-cast-chromecast-AudioPro wireless-multiroom-speaker-A28-black-angle1-remote-nofront-airplay2-google-cast-chromecast-AudioPro wireless-multiroom-speaker-A28-black-angle1-airplay2-google-cast-chromecast-AudioPro
<
>
Med det grå frontstof monteret bliver Audio Pro A28 endnu mere diskrete. (Foto: Audio Pro)

 Soundbar-alternativ

Audio Pro A28 kan tilsluttes på mange måder. Først og fremmest på den gode gammeldags, kablede maner. Her kan både bruges analog stereo RCA, optisk TosLink og HDMI. Sidstnævnte er nok den vigtigste, da højttalerne kunne være et glimrende makkerpar til TV’et. Skal der ekstra drøn på i bunden, kan man tilslutte en subwoofer.

Trådløst overflødighedshorn

De fleste vil dog nok bruge højttalerne trådløst. Og her er der virkelig mange muligheder. AirPlay og Google Cast er indbygget, så man kan streame tabsfrit over netværket fra mobilen. Med Tidal Connect og Spotify Connect kan man afspille musik fra sin foretrukne streamingtjeneste direkte på højttalerne. Og skulle intet af dette dække behovet, er der selvfølgelig også Bluetooth indbygget. Dog kun Bluetooth 4.2 – og uden moderne, ‘hi-fi-venlige’ lydprotokoller.

Sidst, men ikke mindst, har Audio Pro sin egen multirumsstandard og en dertil hørende app, der giver mulighed for samme overflødighedshorn af musiktjenester som de mere etablerede multirumssystemer fra Sonos, HEOS og BluOS. Man er med andre ord virkelig godt dækket ind i betragtning af, at det her er et billigt højttalersystem fra en lille svensk producent!

Audio Pro A28 fylder ikke meget, og de kan anbringes næsten hvor som helst. Dog aldrig så tæt som på billedet her! (Foto: Audio Pro)

Da højttalerne er bittesmå, er de nemme at finde plads til. De vil fungere fint på en hylde eller en skænk. Og det er også fristende at placere dem i en reol. I så fald skal de have fri plads bag sig og til siderne, så basporten på bagsiden kan ‘ånde’. Man kan også placere dem på standere med afstand til bagvæg og sidevægge. Det vil give det bedste stereobillede. Vi forventer ikke, at denne formaning vil blive efterfulgt. Men nu er det i hvert fald sagt.

Lydkvaliteten

Førstehåndsindtrykket af Audio Pro A28 er rigtig positivt. Selv om de er langt mindre end skotøjsæsker, giver de et afrundet og varmt lydbillede, der minder mere om et ‘rigtigt’ stereoanlæg end et par små multirumshøjttalere.

Der er grundlæggende, hvad der skal være: Bassen er dyb nok (hjulpet af elektronikken), og stemmer kommer fint og åbent frem i lydbilledet. Der er også en ganske fornuftig fornemmelse af rum bagved og på begge sider af højttalerne.

Som baggrundsunderholdning til middagen leverer de små højttalere varen perfekt. Også når man skruer lidt op for at høre et godt nummer undervejs.

Læs også Argon Audio Forte A4 Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Lytter man lidt grundigere efter, kommer svaghederne dog frem. For der er trods alt grænser for, hvad det kan lade sig gøre at få for under 5.000 kroner. Mens mellemtonegengivelsen umiddelbart virker åben, og der ikke er antydning af ‘hængekøjekurve’ mellem de to enheder, er nuanceringen ikke som på bedre (dyrere) højttalere. Det betyder, at klangforskellen mellem forskellige stemmer udviskes. Diskanten savner også frigjorthed i toppen, og længere nede, omkring 4 kHz, bliver den på nogle numre noget skarp i lyden.

Imponerende, at man kan få et sæt højttalere med indbygget forstærker samt streaming og multirum til den pris. (Foto: Audio Pro)

Flad dynamik

Dynamisk set mangler Audio Pro A28 også kræfter. At de ikke kan spille højt, er naturligt, men selv ved moderat lydstyrke virker lyden komprimeret. Det lyder stadig pænt, men der mangler følelsen af engagement, og små detaljer forsvinder i skyggen af kraftige lyde. For eksempel i Disturbeds udgave af Sound of Silence, hvor jeg ved, at der gemmer sig en spansk guitar i mikset, sammen end orkesteret. Men her er den simpelthen umulig at høre.

Jeg har brugt megen plads på at beskrive fejl, der nok må kaldes undskyldelige, når vi er nede i en så lav prisklasse. Og det samlede indtryk af Audio Pro A28 er en højttaler, der leverer meget til prisen. Men på ren lydkvalitet har vi altså hørt bedre til samme penge i de meget vellykkede Argon Audio Forte A4, der nu også fås med HDMI-indgang. De mangler så til gengæld indbygget streaming og multirum.

A28 kan også godt fungere i en lille stue, hvor de kan give langt bedre lyd til TV’et end en soundbar i samme prisklasse. Dog kun i stereo. (Foto: Audio Pro)

Konklusion

Audio Pro A28 er et højttalersystem, der giver dig rigtig meget for rigtig få kroner. Med streaming, multirum og masser af indgange får du et komplet lille stereoanlæg. Tilsæt blot en mobil og et streaming-abonnement, så er du kørende.

De bittesmå højttalere er diskrete og nemme at finde plads til, og de kan fint levere et musikalsk bagtæppe i køkkenet, hjemmekontoret eller børneværelset.

A28 kan også godt fungere i en lille stue, hvor de kan give langt bedre lyd til TV’et end en soundbar i samme prisklasse. Dog kun i stereo.

Hvis du vil lytte seriøst til musik, kommer de ellers udmærkede højttalere dog til kort. Både hvad angår lydniveau og opløsning. Man kan godt finde bedre lyd til prisen. Men netværkets bekvemmeligheder er et stærkt kort, som redder karakteren hjem.

Karakter
Audio Pro A28
Basic

Lyd & Billede mener

Superkompakte og ganske elegante. Streaming og multirum indbygget. Behagelig lyd. Meget for pengene. Lydtrykket er naturligt begrænset. Dynamikken ligeledes. Vi har hørt mere detaljeret gengivelse til prisen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top