Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: 6 kompakthøjttalere

God lyd alle har råd til

Det behøver ikke at koste en formue at få god stereolyd i stuen. Vi har fundet seks sæt højttalere, der ikke sprænger budgettet.

Skrevet af / 15/06/2021 - 07:50
6 kompakthøjttalere
John Alex Hvidlykke

Produkter i denne test

Hvor meget skal man give for en god højttaler? Hvis penge ikke er nogen hindring, kan man for et pænt sekscifret beløb opnå det eventyrlige. Men mindre kan heldigvis også gøre det. Hvor lidt man kan slippe af sted med, afdækker vi i denne test.

Vi har set på og navnlig lyttet til seks sæt kompakte højttalere i den billigste ende af producenternes udvalg. Og det er faktisk imponerende, hvor meget god lyd man kan få for så få kroner. Alle højttalere i testen leverer en lyd, der sagtens er til at leve med, hvis pengene er små, og pladsen begrænset.

Prismæssigt er der en vis spredning. Den dyreste model koster mere end det dobbelte af den billigste. Men da tallene er små, er forskellen i kroner og øre reelt ikke stor.

Læs også 7 væghøjttalere Mange vil gerne have god lyd i stuen, men ikke alle har plads. Løsningen er at få højttalerne væk fra gulvet og op på væggen. Men kan vægmonterede højttalere give ordentlig hi-fi lyd? Vi tester!

Samme recept overalt

Selv om de seks højttalersæt ser meget forskellige ud i både finish og størrelse, er der mange ligheder: Alle er meget kompakte (på størrelse med en skotøjsæske). Og alle er tovejshøjttalere med en 5 tommers bas/mellemtone-enhed i et basreflekskabinet samt en dome-diskant.

Lighederne i konstruktion kommer ikke som en stor overraskelse, eftersom det er den mest nærliggende opskrift på et godt resultat, når pris og størrelse sætter grænsen så nådesløst. Men det er alligevel interessant, at der slet ingen undtagelser er fra reglen.

Højttalere i den størrelse kaldes med et gammelt udtryk reolhøjttalere. Og det er nærliggende, at de oftest vil blive placeret oven på et møbel eller proppet ind på hylderne i en bogreol. Ikke mindst da købere med et stærkt skrabet hi-fi-budget sjældent har en stor stue med god plads til rådighed.

Placering i reol kan være helt i orden og faktisk give de små højttalere et tiltrængt løft i bassen. Men hvis man vil opnå det største stereobillede og perspektiv, er det dog en fordel at placere højttalerne på den “korrekte” måde: På standere, løftet til ørehøjde og med afstand til bagvæggen og hjørnerne. Så er det sagt. Du bestemmer naturligvis selv. Men lov i det mindste at sørge for lidt luft omkring højttalerne i reolen, så basrefleksporten på bagsiden kan “ånde”.

(Foto: Wharfedale)

Sådan testede vi

Højttalerne blev – naturligvis – testet med musik i stereo. Der blev spillet et bredt udvalg af numre i et lige så bredt udvalg af genrer. Højttalerne blev anbragt i en mellemstor stue på knap 25 kvadratmeter, hvilket nok er det største, så små højttalere har en chance for at spille op. Især da akustikken her er forholdsvis kraftigt dæmpet.

Da der er tale om en test, blev højttalerne anbragt der, hvor de yder bedst, nemlig på standere og med en vis afstand til bagvæg og hjørner. For at sikre, at andre led i afspillekæden ikke satte grænsen, blev højttalerne drevet af et NAD C658/NAD C298-forstærkersæt i den bedre ende af premiumklassen. Med 2 x 180 watt til rådighed og en pris svarende til det tidobbelte af prisen på de fleste sæt i testen var det ren overkill. Men det lød godt, og det gjorde det muligt at fokusere på styrker og svagheder i højttalerne.

Produkter i denne test

DALI Oberon 1

Arver fra de dyrere serier

DALIs mindste budgetmodel har lånt teknologi fra de mere avancerede modeller.

Ren og nuanceret gengivelse af især mellemtonen. Tegner en flot akustisk scene op.
Mindre effektiv end de andre, så glem alt om at spille højt.
Læs hele testen

Elipson Prestige Facet 6B

Overlegen udførelse

Elipson imponerer på byggekvalitet og lækre detaljer.

Fornem byggekvalitet. Nuanceret klang og god dynamik.
Dyrere end alle andre. Ikke så tredimensionel og præcis som DALI og Wharfedale.
Læs hele testen

Eltax Monitor III

Langt bedre end deres pris

Det er utroligt, at man kan få så meget højttaler for så få kroner.

Vanvittig billig: Den koster en tredjedel af testens dyreste! Og lyden er faktisk ret okay.
Lyden er okay, men stadig langt under alle andre i testen. Kabinettet er tyndt, og byggekvaliteten ringe. Men hvad kan man forlange til prisen?
Læs hele testen

Q Acoustics 3020i

Engelsk musikalitet

Q Acoustics 3020i er gennemfornuftige og knivskarpt prissat. Men også vellydende.

Engagerende og musikalsk gengivelse. Lav pris.
Skrabet finish. Lyden kunne godt være mere detaljeret.
Læs hele testen

Tangent Spectrum X5

Bedst til baggrundsmusik

Tangent Spectrum X5 er ikke dårlige. Men man kan få mere lyd for pengene hos andre.

Ultradiskret udseende, der ikke kan genere nogen.
Lyden er lige så anonym som designet.
Læs hele testen

Wharfedale Diamond 12.1

Velstøbt og behagelig lyd

Wharfedale har fået hjælp fra den anden side af Kanalen, og resultatet er et par vellydende højttalere.

Varm og behagelig gengivelse til en virkelig god pris.
Lyden er ikke overdetaljeret
Læs hele testen

2 kommentarer til “6 kompakthøjttalere”

    1. John Alex Hvidlykke

      Hvis du læser hele testen, vil du se, at hver enkelt deltager får en karakter. DALI Oberon 1 har således fået bedømmelsen “Bedst i test”. Whafedale Diamond 12.1 er “Bedste køb”, mens der også er en anbefaling til Q Acoustics. Men samlet bedst var altså samlet bedst.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top