Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Eltax Monitor III

Langt bedre end deres pris

Det er utroligt, at man kan få så meget højttaler for så få kroner.
Karakter
Eltax Monitor III
Lyd & Billede mener
Vanvittig billig: Den koster en tredjedel af testens dyreste! Og lyden er faktisk ret okay.
Lyden er okay, men stadig langt under alle andre i testen. Kabinettet er tyndt, og byggekvaliteten ringe. Men hvad kan man forlange til prisen?
Specifikationer
  • Bestykning: 5″ bas, 1″ dome-diskant
  • Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs
  • Frekvensområde: 50 Hz – 22 kHz (+/-4 dB)
  • Følsomhed: 89 dB
  • Maks. belastning: 90 W
  • Anbefalet forstærkereffekt: (ikke opgivet)
  • Impedans: 4-8 ohm
  • Mål og vægt: 19,5 x 30 x 23 cm / 5,0 kg
  • Finish: Sort, hvid, calvados, valnød
  • Web: en.eltax.com

Eltax Monitor III krydser af i alle de rigtige felter: Kraftige metal-spikes i bunden, bi-wiring-terminaler på bagsiden – og et “Monitor” i navnet! Og kommer man ikke for tæt på, ser kabinettet ganske tilforladeligt ud.

Lidt tættere på kan man godt se, at den sorte askefinér er plastic, og at højttaler-enhederne bag frontstoffet virker billige. Banker man med en kno på siden, runger det hult. Men de buttede højttalere ser stadig ret seje ud på hylden i teenageværelset.

Og så er der prisen; den er mageløs! Faktisk koster Eltax Monitor II kun en tredjedel af de dyreste i testen, Elipson Prestige Facet 6B.

Eltax Monitor III har tykke spikes i bunden, men spidserne kan skrues af og erstattes med fødder. Det er fikst! (Foto: Eltax)

Lydkvaliteten

Lyden af Eltax Monitor III er en behagelig overraskelse. Balancen er rigtig god, og lyden hverken tynd eller rungende. Faktisk har vi at gøre med et par velafbalancerede højttalere, hvor ingen toneområder bliver overhørt eller får lov til at dominere.

Annonce

Bassen er solid – ikke kæmpedyb, men dyb nok for en lille boghyldehøjttaler. Og den kan fint tåle at stå på en stander, hvor der ikke kommer hjælp fra omgivelserne. Faktisk skal den helst ikke komme for tæt på væggen eller hjørnet, da det afslører, at bassen ikke er specielt præcis og faktisk en smule rungende.

Mellemtonen er behagelig, men ikke særlig velopløst. Stemmer klinger umiddelbart naturligt, men det personlige præg mangler, så det er svært at høre forskel på dem.

Det samme gælder instrumenter, der mangler det særpræg og den klang, der afslører, om man hører en Stradivarius-violin til millioner af kroner eller en postordrefiol fra Thomann til en tusse.

Perspektivet er i orden, prisen taget i betragtning, men ikke særlig stort. Scenen bliver aldrig rigtig bredere end afstanden mellem højttalerne, og dybdeperspektiv af betydning er der ikke.

Eltax Monitor III koster kun en tredjedel af de dyreste i testen. (Foto: Eltax)

Annonce

Konklusion

Eltax Monitor III er en forbløffende højttaler. Godt nok er den testens klart dårligste. Men med en pris, der ligger langt under alle andre, er det mere end imponerende godt klaret, at der faktisk kommer god musik ud af den.

Når den på trods af en fantastisk pris alligevel ikke løber med prisen for bedste køb, skyldes det, at vi mener, at prisspændet op til den næstbilligste er så lille, at det selv i sparetider betaler sig at lægge de få hundrede kroner ekstra på disken.

Også i denne test:

DALI Oberon 1

Arver fra de dyrere serier

DALIs mindste budgetmodel har lånt teknologi fra de mere avancerede modeller.

Ren og nuanceret gengivelse af især mellemtonen. Tegner en flot akustisk scene op.
Mindre effektiv end de andre, så glem alt om at spille højt.

Elipson Prestige Facet 6B

Overlegen udførelse

Elipson imponerer på byggekvalitet og lækre detaljer.

Fornem byggekvalitet. Nuanceret klang og god dynamik.
Dyrere end alle andre. Ikke så tredimensionel og præcis som DALI og Wharfedale.

Q Acoustics 3020i

Engelsk musikalitet

Q Acoustics 3020i er gennemfornuftige og knivskarpt prissat. Men også vellydende.

Engagerende og musikalsk gengivelse. Lav pris.
Skrabet finish. Lyden kunne godt være mere detaljeret.

Tangent Spectrum X5

Bedst til baggrundsmusik

Tangent Spectrum X5 er ikke dårlige. Men man kan få mere lyd for pengene hos andre.

Ultradiskret udseende, der ikke kan genere nogen.
Lyden er lige så anonym som designet.

Wharfedale Diamond 12.1

Velstøbt og behagelig lyd

Wharfedale har fået hjælp fra den anden side af Kanalen, og resultatet er et par vellydende højttalere.

Varm og behagelig gengivelse til en virkelig god pris.
Lyden er ikke overdetaljeret
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.