annonce

TEST:
6 high-end soundbars

Verdens bedste soundbars?

For dem, der gerne vil betale for den bedste lyd – men ikke gider løse komponenter og kabelrod.

annonce

Der kan være mange grunde til, at man vil have en soundbar. Som regel er det bare, fordi man vil have bedre lyd fra TV’et, uden at det koster en masse penge, fylder for meget eller er besværligt i brug. Allerhelst vil man kunne skrue op og ned for lyden på samme måde som før, dvs. med TV’ets fjernbetjening.

Men hvad hvis det ikke kommer an på pengene – kun pladsen og brugervenligheden? Hvis du ellers ville være villig til at betale, hvad det koster, for at få den bedste lyd? Du gider bare ikke store gulvhøjttalere eller standere, og du orker ikke tanken om løse komponenter med en separat forstærker og ledninger ud til et par højttalere. Så kan en high-end soundbar være lige i øret.

Hvis du kan leve med separate komponenter, men vil frigøre plads, bør du i øvrig læse vores gruppetest af væghøjttalere.

Avanceret lyd og design

Når producenterne får et større budget til komponentvalg, kan man forvente bedre lyd og byggekvalitet end fra de usle plastic-soundbars, der koster det samme som et par tankfulde benzin.

Men der er forskel på, hvad producenterne har lagt mest vægt på. Hvis vi f.eks. tager Bang & Olufsens Beosound Stage, så er der brugt en masse penge på design og materialekvalitet på selve kabinettet. Lækre linjer og metal hele vejen – simpelthen et produkt, man gerne vil vise frem.

I den anden ende har vi Sennheiser Ambeo Soundbar – en soundbar, der er stor og grim som Den Onde selv. Også den er heftigt bygget med meget metal, men den er meget mere rustik. Og pengene er brugt på lydkvalitet og på den nødvendige teknologi til at tegne en imponerende stor 3D-boble af lyd op uden brug af bag- eller loftshøjttalere.

Hvor godt kan det blive?

Resten af soundbarerne i dette felt ligger et sted mellem disse to ekstremer. Der er al mulig grund til at forvente bedre lyd på musik og film end med de billige soundbars. Især i basområdet, der bliver temmelig uldent med en dårlig subwoofer. Hvis du kan øge budgettet til at omfatte en sub, får du væsentlig mere krudt til f.eks. eksplosioner, men også langt bedre kvalitet, når en kontrabas’ mange klangfarver skal gengives.

annonce

Sammenlignet med løse komponenter er en soundbar stadig et kompromis, da der er meget, der skal processeres og presses ud gennem små højttaler-enheder. Men flere af dem kan man koble baghøjttalere til (med Samsung HW-Q96R følger de med), og så kan man komme meget tæt på, hvad man kan opnå med løse komponenter i samme prisklasse.

annonce

Kandidaterne

Til denne test tog vi udgangspunkt i den soundbar, vi kårede til Årets Bedste i high-end-segmentet, Samsung HW-Q96R. Ideen var, at de andre kandidater i testen skulle ligge omkring denne pris (13.000 kroner). Men efter at vi havde fået LG SL10Y til 10.000 kroner og B&O Beosound Stage til 11.000 kroner ind, viste det sig, at de andre soundbars rask væk kostede 15.000 eller mere, især hvis man skulle have en ekstern subwoofer med.

Ekstern subwoofer

Og det skulle vi! Det er trods alt high-end-soundbars, hvor målet er at få den bedst mulige lydoplevelse. Og derfor har vi valgt at parre soundbarerne med en matchende subwoofer, hvis den ikke fulgte med i forvejen. Det gælder Bose Soundbar 700 og B&W Formation Bar, som vi har parret med hver sin sub fra samme familie.

Med soundbarerne fra Samsung og LG fulgte der en subwoofer med i kassen, mens B&O Beosound Stage og Sennheiser Ambeo Soundbar ikke har nogen tilgængelig subwoofer.

Sennheiser har dog en subwoofer-udgang, så man selv kan vælge den bashøjttaler, man vil. Den bliver bare ikke trådløs. Vi har derfor både testet den uden subwoofer og koblet den til vores reference-sub for at høre, hvad den duer til i en optimal opsætning.

annonce

Vi tester:

 • Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass  17.498 kr.
 • Bang & Olufsen Beosound Stage  11.000 kr.
 • LG SL10YG  9.999 kr.
 • Bose Soundbar 700 & Bass Module 700  14.298 kr.
 • Samsung HW-Q96R  12.990 kr.
 • Sennheiser Ambeo Soundbar SB01  18.999 kr.

Soundbarerne er testet såvel i vores akustisk behandlede (men ikke overbehandlede) testrum som hjemme i undertegnedes stue. De har både fået lov til at ligge på TV-møblet og har stået på et par højttalerstandere for at minimere refleksioner fra underlaget. Det sidste har vist sig at være en fordel ved soundbars med ekstern subwoofer, mens dem uden fungerer bedre med lidt basresonanser fra TV-møblet.

Vi har testet med film på 4K Blu-ray og streamet fra Netflix via HDMI ARC-funktionen, hvor den var tilgængelig. Vi har spillet musik i surround fra Blu-ray i høj opløsning samt streamet fra mobilen – både tabsfrit over netværket, når det var muligt, og med Bluetooth.

Produkter i testen
Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass
Soundbar i musikkens tjeneste
Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.
Bang & Olufsen Beosound Stage
Luksus til folket
Beosound Stage giver seriøs premiumfølelse til en overraskende behagelig pris. Men den er ikke for alle.
LG SL10YG
En masse udstyr er ikke nok
Topmodellen fra LG krydser de fleste af felterne på tjeklisten af. Men lydmæssigt er vi kun mellemfornøjede.
Bose Soundbar 700 + Bass Module 700
Topsejt fra Bose
Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.
Samsung HW-Q96R
Stadig bedst i sin prisklasse
Til denne pris findes der fortsat ingen bedre soundbars.
Sennheiser Ambeo Soundbar SB01
Verdens bedste soundbar
Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Læs også

  3 ultra short-throw projektorer

  3 ultra short-throw projektorer

  Du behøver ikke at have projektoren fem meter væk, for disse tre kan stå helt ind til lærredet! Brugervenligheden er i top, men hvad med billedkvaliteten?
  Epson EH-LS100

  Epson EH-LS100

  23.899
  Med laser som lyskilde havde vi håbet på noget spektakulært fra Epsons første nærfeltsprojektor til hjemmebiografen.
  BenQ W1600UST

  BenQ W1600UST

  11.995
  BenQ W1600UST giver alle fordelene ved at stå tæt på og få af ulemperne.
  Optoma HD31UST

  Optoma HD31UST

  9.990
  Med Optoma HD31UST’s spændstige farver får du meget billede for pengene fra kort afstand, men du må leve med nogle små svagheder.
  4K Blu-ray spillere

  4K Blu-ray spillere

  4K Blu-ray jorder streaming-tjenesterne og udfordrer professionelle biografer på lyd- og billedkvalitet. Der er linet op til duel i high-end-klassen!
  Pioneer UDP-LX500

  Pioneer UDP-LX500

  7.999
  Den er ultrasolidt bygget og oser af kvalitet. Kun et par små, men vigtige mangler holder UDP-LX500 væk fra podiet.
  Panasonic DP-UB9000

  Panasonic DP-UB9000

  8.999
  Panasonic DP-UB9000 har alt, hvad der skal til for at give en perfekt filmoplevelse. At den desuden er bygget som en tank, er heller ikke en ulempe.
  Samsung HW-N960

  Samsung HW-N960

  8.999
  Arvtageren til vores yndlings-soundbar er kommet. HW-N960 har flere kanaler og langt om længe DTS:X.
  Dynaudio Music 7

  Dynaudio Music 7

  7.499
  Dynaudio har kastet sig ud i multirum-kapløbet. Vi har været på eventyr med slagskibet i Music-serien.
  LG SK10Y

  LG SK10Y

  9.999
  Endelig har LG fået ordentlig lydkvalitet i en soundbar! Men SK10Y er enorm og passer ikke til alle.
  Sony HT-ZF9

  Sony HT-ZF9

  5.999
  Sonys nye soundbar er blandt de bedste i sin klasse og kan udvides med trådløse baghøjttalere.
  BenQ GS1

  BenQ GS1

  4.600
  BenQ GS1 er et columbusæg af en projektor, der gør det muligt at tage de store filmoplevelser med ud i verden.
  Philips PicoPix PPX4835

  Philips PicoPix PPX4835

  3.299
  Vi havde forventet mere af en projektor med 720p opløsning, især til denne pris.
  Philips PicoPix PPX3417W

  Philips PicoPix PPX3417W

  2.300
  Hvad enten du vil se video fra mobil, pc, hukommelseskort eller USB – eller endda trådløst – er PPX3417W en projektor, der skal tages alvorligt.
  Asus ZenBeam E1

  Asus ZenBeam E1

  2.300
  Asus’ miniprojektor fylder ikke mere end en gammeldags walkman, og den gør for hjemmebioen, hvad den bærbare kassettespiller i sin tid gjorde for stereoanlægget.
  Asus S1

  Asus S1

  2.500
  Asus S1 har kun ét mål for øje: At give den bedste billedkvalitet for pengene fra et meget kompakt format.