Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: 6 high-end soundbars

Verdens bedste soundbars?

For dem, der gerne vil betale for den bedste lyd – men ikke gider løse komponenter og kabelrod.

Skrevet af / 23/12/2019 - 11:00
6 high-end soundbars
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Der kan være mange grunde til, at man vil have en soundbar. Som regel er det bare, fordi man vil have bedre lyd fra TV’et, uden at det koster en masse penge, fylder for meget eller er besværligt i brug. Allerhelst vil man kunne skrue op og ned for lyden på samme måde som før, dvs. med TV’ets fjernbetjening.

Men hvad hvis det ikke kommer an på pengene – kun pladsen og brugervenligheden? Hvis du ellers ville være villig til at betale, hvad det koster, for at få den bedste lyd? Du gider bare ikke store gulvhøjttalere eller standere, og du orker ikke tanken om løse komponenter med en separat forstærker og ledninger ud til et par højttalere. Så kan en high-end soundbar være lige i øret.

Hvis du kan leve med separate komponenter, men vil frigøre plads, bør du i øvrig læse vores gruppetest af væghøjttalere.

Avanceret lyd og design

Når producenterne får et større budget til komponentvalg, kan man forvente bedre lyd og byggekvalitet end fra de usle plastic-soundbars, der koster det samme som et par tankfulde benzin.

Men der er forskel på, hvad producenterne har lagt mest vægt på. Hvis vi f.eks. tager Bang & Olufsens Beosound Stage, så er der brugt en masse penge på design og materialekvalitet på selve kabinettet. Lækre linjer og metal hele vejen – simpelthen et produkt, man gerne vil vise frem.

I den anden ende har vi Sennheiser Ambeo Soundbar – en soundbar, der er stor og grim som Den Onde selv. Også den er heftigt bygget med meget metal, men den er meget mere rustik. Og pengene er brugt på lydkvalitet og på den nødvendige teknologi til at tegne en imponerende stor 3D-boble af lyd op uden brug af bag- eller loftshøjttalere.

Hvor godt kan det blive?

Resten af soundbarerne i dette felt ligger et sted mellem disse to ekstremer. Der er al mulig grund til at forvente bedre lyd på musik og film end med de billige soundbars. Især i basområdet, der bliver temmelig uldent med en dårlig subwoofer. Hvis du kan øge budgettet til at omfatte en sub, får du væsentlig mere krudt til f.eks. eksplosioner, men også langt bedre kvalitet, når en kontrabas’ mange klangfarver skal gengives.

Sammenlignet med løse komponenter er en soundbar stadig et kompromis, da der er meget, der skal processeres og presses ud gennem små højttaler-enheder. Men flere af dem kan man koble baghøjttalere til (med Samsung HW-Q96R følger de med), og så kan man komme meget tæt på, hvad man kan opnå med løse komponenter i samme prisklasse.

Kandidaterne

Til denne test tog vi udgangspunkt i den soundbar, vi kårede til Årets Bedste i high-end-segmentet, Samsung HW-Q96R. Ideen var, at de andre kandidater i testen skulle ligge omkring denne pris (13.000 kroner). Men efter at vi havde fået LG SL10Y til 10.000 kroner og B&O Beosound Stage til 11.000 kroner ind, viste det sig, at de andre soundbars rask væk kostede 15.000 eller mere, især hvis man skulle have en ekstern subwoofer med.

Ekstern subwoofer

Og det skulle vi! Det er trods alt high-end-soundbars, hvor målet er at få den bedst mulige lydoplevelse. Og derfor har vi valgt at parre soundbarerne med en matchende subwoofer, hvis den ikke fulgte med i forvejen. Det gælder Bose Soundbar 700 og B&W Formation Bar, som vi har parret med hver sin sub fra samme familie.

Med soundbarerne fra Samsung og LG fulgte der en subwoofer med i kassen, mens B&O Beosound Stage og Sennheiser Ambeo Soundbar ikke har nogen tilgængelig subwoofer.

Sennheiser har dog en subwoofer-udgang, så man selv kan vælge den bashøjttaler, man vil. Den bliver bare ikke trådløs. Vi har derfor både testet den uden subwoofer og koblet den til vores reference-sub for at høre, hvad den duer til i en optimal opsætning.

Produkter i denne test

Bowers & Wilkins Formation Bar

Soundbar i musikkens tjeneste

Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.

Lyden er forførende varm, fyldig og indbydende. Især musik lyder vanedannende. Subwooferen tilfører den savnede slagkraft i bassen.
Mellemtonen slår aldrig gnister. Sangstemmer og dialoger kunne komme endnu bedre ud. Baghøjttalere bør afgjort overvejes.
Læs hele testen

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus til folket

Beosound Stage giver seriøs premiumfølelse til en overraskende behagelig pris. Men den er ikke for alle.

Lyden er afbalanceret, og bassen fyldig nok på egen hånd til, at man ikke har brug for en subwoofer. Fungerer både vægmonteret og liggende på et bord.
Brugerfladen er forvirrende, begreberne i app’en er uforståelige, og lyden mangler dynamik.
Læs hele testen

LG SL10YG

En masse udstyr er ikke nok

Topmodellen fra LG krydser de fleste af felterne på tjeklisten af. Men lydmæssigt er vi kun mellemfornøjede.

Atmos-lyd giver “lyd fra himlen”, og soundbaren har kræfter nok til at fylde stuen.
Mellemtoneområdet er for dæmpet, så dialoger og instrumenter ikke kommer godt nok frem. Lidt grovkornet lyd.
Læs hele testen

Bose Soundbar 700

Topsejt fra Bose

Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.

Lyden er kraftfuld og medrivende, og rumkorrektionen tilpasser lyden godt til rummet. Brugervenligheden er i top, og vi kan godt lide den programmérbare fjernbetjening.
Lydbilledet er ikke så finmasket og opløst som på de allerbedste. Musik i stereo får en slags surround-effekt, som man ikke kan slå fra.
Læs hele testen

Samsung HW-Q96R

Stadig bedst i sin prisklasse

Til denne pris findes der fortsat ingen bedre soundbars.

Lyden er eksplosiv såvel som afbalanceret, og baghøjttalere giver seriøs hjemmebiograf! Og så har Samsung endelig løst det med Dolby Atmos ud af TV’et!
Subwooferen har ikke helt samme kvalitet og taktfasthed som resten af systemet. Begrænsede streaming-muligheder.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens bedste soundbar

Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?

Vi har aldrig hørt bedre surround-lyd uden baghøjttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lav volumen har man slet ikke brug for en subwoofer.
Men hvem gider lav volumen med sådan en soundbar? Det betyder, at du alligevel skal have en subwoofer, og pludselig kommer vi op i en ret ekstrem pris.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top