: Elac 190 5.1

Musikalske biografhøjttalere

Med Elacs højttalerpakke får du i både pose og sæk, hvad enten du er vild med musik eller elsker film!
Lyd & Billede mener
Superdetaljeret og luftig diskant Potent subwoofer
Ikke det bedste til actionfilm
Specifikationer
 • FS197
 • 2½-vejs gulvhøjttaler
 • JET Air Motion Transformer diskant
 • 2 x 5½" bas/mellemtone
 • Frekvensgang: 36 Hz – 50 kHz
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhed: 88,5 dB
 • Pris: 14.998 kroner
 • BS192
 • 2-vejs reolhøjttaler
 • JET Air Motion Transformer diskant
 • 5½" bas/mellemtone
 • Frekvensgang: 46 Hz – 50 kHz
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhed: 87 dB
 • Pris: 7.998 kroner
 • CC191
 • 2½-vejs centerhøjttaler
 • JET Air Motion Transformer diskant
 • 2 x 5½" bas/mellemtone
 • Frekvensgang: 44 Hz – 50 kHz
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhed: 88,5 dB
 • Pris: 5.999 kroner
 • Sub 2030
 • Aktiv subwoofer
 • 10" bas
 • 350 W forstærker
 • Frekvensgang: 20-180 Hz
 • Pris: 4.995 kroner
Annonce
Annonce
forfatter

De fleste kunne godt tænke sig federe lyd, når de ser film eller hører musik, men slet ikke alle er villige til at indrette stuen med højttalere store som køleskabe. Da er slanke og let placérbare højttalere vejen frem. Men kvalitet koster – det kan let blive dyrt, når du skal have fem-seks kompakte højttalere, der fungerer lige godt til musik og film.

Netop derfor er den nye 190-serie fra Elac interessant: Det er en meget kompakt højttalerfamilie, som indeholder design-elementer, vi tidligere kun har set på dyrere Elac-højttalere. Desuden kommer den i to matte farver, som ikke skiller sig for meget ud i stuemiljøet. Men spørgsmålet er, om lydkvaliteten holder mål.

190-serien
Alle store højttalerproducenter har deres kendetegn, deres „varemærke“, som de er stolte af. Klipsch har deres horn, Bowers & Wilkins har deres kevlarmembraner. Hos Elac er det absolut JET-diskanten, der står øverst. Den har vi efterhånden lært at kunne lide for dens særegne luftige og finkornede diskantgengivelse. Ulempen er, at den koster en del mere end almindelige dome-diskanter, men nu har Elac gjort nogle tiltag for at gøre den tilgængelig i højttalere fra omkring 5.000 kroner og opefter.

ELAC_FS-197_Satin-Black_20120626_cGW_IMG_12913_RGB-8bit-comp6

Den nye 190-serie har en lidt mere standard finish udvendig end dyrere Elac-højttalere, men høj kvalitet på de indvendige dele. Derfor kan man nu sammensætte en komplet surround-pakke med den berømte Elac-diskant i fem kanaler, uden at det behøver at koste kassen.

Annonce

Gulvmodellen FS197 danner basis i 5.1 systemet. De kompakte højttalere måler beskedne 97 cm i højden og består af to 5,25 tommers bas-elementer plus den nævnte JET-diskant. Basporten munder ud i bunden af kabinettet, og derfor kan højttalerne fint sættes tæt ind til væggen uden at få åndenød. Solide bi-wiring terminaler gør, at højttalerene er nemme at bi-ampe, hvis din surround-receiver har et par kanaler tilovers.

FS197 får selskab af BS197 – en stativhøjttaler, der også passer udmærket som bagkanaler – samt den matchende centerkanal CC197. På anbefaling fra Elac bruger vi også subwooferen 2030, der er tilgængelig i samme farve som 197-serien. I denne test brugte vi desuden Yamahas nye surround-receiver RX-A3020 som forstærker.

Made in Germany
Elac er kendt for at have en ganske kompromisløs byggekvalitet og finish. Derfor er det glædeligt, at 190-serien ikke er “Kina-vare”, men sættes sammen på fabrikken i Kiel, akkurat som de dyrere high-end modeller. Forskellen er, at 190-serien må klare sig med billigere kabinetkonstruktioner uden den eksklusive pianolak udenpå, samt at bas-elementerne er en enklere type uden diamantstrukturen fra de dyrere modeller.

ELAC_FS-197_Satin-Black_20120626_cGW_IMG_12918_RGB-8bit-comp6

Den matte lakering er selvfølgelig ikke lige så lækker at se på som ægte højglanspoleret pianolak, men til gengæld er den mindre følsom over for fedtfingre og stikker mindre frem i interiøret. Desuden er den matte overflade gunstig i dæmpet biografbelysning.

Annonce

Lydkvalitet i stereo
Vi begyndte lytningen med de gulvstående FS197 alene, og det blev hurtigt klart, at de tydeligt er i slægt med de dyrere Elac-modeller som FS257 og FS247 Black Edition. Strenge- og blæseinstrumenter, kvindevokaler og andre lyse toneområder gengives klokkerent. Desuden er der en god sammenhæng nedad i mellemtonen, som gør, at stemmer og instrumenter får en god “krop” og fylde over sig.

Akilleshælen på FS197 bliver basgengivelsen, som er lidt tynd og “blodfattig” i forhold til den imponerende diskant. Det er tydeligt, at FS197 – lille, som den er – mangler lidt af groove-faktoren fra en del af konkurrenterne i prisklassen, f.eks. de større Audiovector X3 eller System Audio Mantra 50.

I denne opsætning har vi imidlertid en glimrende mulighed for at give højttalerne lidt kunstigt åndedræt, og med subwooferen 2030 sluttet til kommer der mærkbart mere liv i sagerne. Den udfylder FS197 godt og giver en betydelig større slagkraft og pondus til musikgengivelsen, også i stereo.

Vi fik et godt resultat ved at dele højtalerne omkring 60 Hz og lade subwooferen tage sig af de laveste basfrekvenser på egen hånd, og med rigtig afstand og forsinkelse clocket ind på Yamaha RX-A3020 sad bassen perfekt. En sådan kombination vil være en drøm for et lille rum, da højttalerne fint kan sættes ind til bagvæggen uden at give svampet bas.

Fra stereo til surround
Den forrige 5.1 højttalerpakke, jeg testede, var Sonys ellevilde ES-system til over 120.000 kroner, drevet af et kobbel dyre Hegel-forstærkere. Man nå nødvendigvis sænke forventningerne lidt, når der er tale om et højttalersystem til en fjerdedel af prisen – men ikke så meget, som man skulle tro!

Annonce

Lad det være sagt med det samme: Elac når ikke op på siden af Sony-sættets enorme fundament, størrelse og musikalske nærhed. Og det bliver i bedste fald en miniature af den eksplosive dynamik, vi oplever til daglig fra vores Procella THX referencesystem. Men det er en god miniature, og set i forhold til pris og størrelse lyder det imponerende godt.

ELAC_SUB-2030_Silk-Matt-Black_Cut-away-model_20120511_cGW_IMG_12086_RGB-8bit-wMIrror-free-comp6

 

Hemmeligheden er ingen hemmelighed overhovedet: Den allerede nævnte JET-diskant giver Elac-højttalerne en del egenskaber i overtoneområdet, som få andre højttalere i prisklassen kan matche. Med fem identiske diskanter foran og bagved indhylles vi i et stort, præcist og super detaljeret lydbillede. Små detaljer i lydsporet, såsom vindsus, baggrundsmusik og rumklang, kommer utrolig godt igennem på Elac-højttalerne. Det sjove er, at de beholder denne opløsning, også når noget skal knuses, skydes eller sprænges i luften. Man kan skrue volumen op, uden at diskanten bliver skarp eller aggressiv.

Når det er sagt, så er det her ikke en højttalerpakke for dig, der elsker at se helaftens actionfilm på THX-lytteniveau – til det findes der mere rendyrkede hjemmebiograf-højttalere derude, som slår endnu hårdere. Derimod passer de udmærket til dem, der foretrækker at høre handlingen på mere moderat volumen. Takket være den gode opløsning behøver du nemlig ikke at spille vildt højt for at høre, hvad der foregår.

Annonce

Centerhøjttaleren CC191 giver  god taleforståelse til alt film- og tv-indhold. Jeg bemærkede især, hvordan de forskellige skuespilleres toneleje – ja selv deres humør – blev gengivet troværdigt ned til mindste detalje. Stemmerne har også rigeligt med autoritet og brystklang. Samtidig opleves centerkanalen ganske følsom at placere, sikkert på grund af JET-diskantens spredningsmønter. Den bør derfor placeres på højde med sidehøjttalerne eller vinkles op mod lytteren for at give mest ensartet klang i front- og centerkanalerne.

Musik i surround
Et godt surround-anlæg kan byde på mere end filmoplevelser – der findes efterhånden også mange gode musikudgivelser på Blu-ray, som er værd at anskaffe. Det norske pladeselskab 2L har opnået international anerkendelse med deres surround musikproduktioner, som i mine ører i sig selv er grund nok til at overveje et surround-anlæg frem for en dedikeret tokanals opsætning! I stedet for at fylde frontkanalerne med al lydinformation kan vokaler, instrumenter, rumklang og bas arrangeres på en mere fordelagtig måde i hver sin højttaler. Her er der lagt op til store musikoplevelser, hvor man kan se, høre og føle musikken i tre dimensioner.

Efter at have hørt, hvad denne Elac 5.1 opsætning kan gøre med multikanals musikindspilninger, må jeg med hånden på hjertet sige, at jeg bliver nødt til at revurdere mit syn på stereo vs. surround. Elac-højttalerne kan nemlig spille r*ven ud af bukserne af min dyre stereo-opsætning, når det gælder rumfølelse, realisme og indlevelse. Sæt Blu-ray-versionen af 2L’s Quiet Winter Night på, og det føles som at blive transporteret til musikkens indre, med instrumenter på alle leder og kanter i perfekt harmoni.

ELAC_SUB-2030_Silk-Matt-Black_ELAC-Wireless-Set-Stereo_Receiver_Details_20111102_cGW__MG_9559_RGB-8bit-comp

Magien skyldes vel i dette tilfælde lige så meget optagelsen som højttalerne, men er et godt eksempel på, hvor godt det kan lyde, når højttalerne er godt matchet med hinanden og har tilstrækkelig præcision til at gengive højopløste musikoptagelser.

Annonce

Potent subwoofer
Subwooferen i Elac-systemet var måske den, jeg havde mindst forventninger til, da jeg ikke har hørt nogen af Elacs subwoofere før. Men 2030-modellen blev en positiv overraskelse: Her er det rigeligt med fundament, og bassen går helt ned i kælderen med god vægt i de laveste bastoner.

Bas-elementet i 2030 er nedadvendt og spiller ned mod en bundplade, som sikrer en vis afstand mellem bas-elementet og gulvet. Mange hævder, at placeringen af bas-elementet ikke burde have noget at sige, men min subjektive opfattelse var i hvert fald, at 2030-subwooferen fysisk “tilslutter” sig vældig godt til rummet og gav en imponerende effekt i den dybeste ende af bassen.

Det her er en sub, man kan både kan høre og føle, og som giver imponerende ydelse i forhold til størrelsen. Når bussen kører gennem bankens væg i Batman: The Dark Knight, er det virkelig, så det skælver i gulvbrædderne. Det er ikke den hurtigste eller bedst definerede subwoofer, jeg har hørt, men overvejende udmærket til både musik og film og et udmærket match til 197-serien. Som en bonus kan man også gøre subwooferen trådløs ved at tilslutte Elacs egen “dongle”.

Konklusion
Elacs nye 190-serie er et godt eksempel på, hvordan et par højttalere kan lyde udmærket i stereo, men samtidig gå op i en højere enhed, når de kombineres med matchende højttalere i en 5.1 opsætning. De gulvstående FS197 har nemlig lidt tam bas, når de spiller alene, men får en imponerende synergieffekt i kombination med Sub 2030, CC191 og BS192. Med Elacs berømte JET-diskant på alle sider giver dette system en lydkvalitet, som kommer tæt på væsentlig dyrere højttalerløsninger. Det her er med andre ord en meget spændende 5.1 pakke, som vi trygt kan anbefale!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.