Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: WiiM Mini

Wiim Mini 24 bit medieafspiller

Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.

Skrevet af / 31/07/2022 - 11:00
WiiM Mini
Lasse Svendsen

Hvad i al verden er det her, mindes jeg at tænke. Linket til hjemmesiden viser nemlig billedet af en Bluetooth-hovedtelefon fra Samsung og en grå boks, som ligner en Bluetooth-højttaler. I midten af billedet ligger en lille sort puck. Lidt mindre end en hockey-puck. Med touch-knapper på toppen.

Den slags billeder gør mig altid skeptisk, men importøren antydede høfligt, at produktet kunne være værd at teste. En trådløs streaming-enhed, som håndterer højopløst lyd og kan sluttes til hvad som helst? Sorry, men den har vi hørt før.

Det var først, da jeg fik læst hele Wiim Audios hjemmeside, at det gik op for mig, at det kunne være den nye Chromecast Audio, som for længst er forsvundet fra markedet. Hvilket i grunden er synd, for Chromecast Audio var en enkel og billig måde at gøre et anlæg trådløst på.

Wiim Mini, som den kaldes, viste sig hurtigt at være en lige så enkel om end en del dyrere løsning. Den sorte puck på 7 cm er noget af det mest enkle, jeg har prøvet, og brugervenligheden er god takket være en overskuelig og serviceminded app.

Wiim mini 1
Wiim Mini sluttes direkte til anlægget, og nogle minutter efter har du trådløs streaming. Foto: Lasse Svendsen

Ideen med Wiim Mini er simpelthen at tilføre trådløs musikstreaming med enten Bluetooth eller fortrinsvis Wi-Fi. Den understøtter AirPlay 2 og integreres let med flere højttalere eller andre Wiim Mini-enheder med AirPlay 2 til streaming i flere rum. Men det vigtige, i hvert fald for audiofile, er, at den understøtter højopløst lyd op til 24 bit og 192 kHz.

Den slags plejer at koste lidt mere og er ofte lidt mere kompliceret at sætte op.

Nem at bruge

Første gang man tilslutter en Wiim Mini, føres man igennem processen i app’en. Det hele tager nogle få minutter, og så er Mini sluttet til netværket. Men før man når så langt, må den sluttes til en ledig indgang på anlægget, soundbaren eller et par aktive højttalere, hvis det er der, man vil have streaming. Den kræver også strøm, og her bruger man det medfølgende USB-C til USB-A-kabel. Eftersom få forstærkere har et USB-A-stik, kan man dog få brug for en 5 V USB-lader af samme type, som man bruger, når man oplader mobilen.

Wiim mini 3
Strøm via USB, lyd via Toslink. Foto: Lasse Svendsen

Med strømmen på plads kan man vælge mellem analog lyd ud via minijack eller digital via et optisk Toslink-kabel, som også følger med. Det er det, man skal bruge, hvis man vil have bedst mulig lyd, for den analoge udgang lyder gråt og livløst.

Det gør den digitale udgang ikke.

Wiim mini 6
Alt undtagen strømforsyning følger med. Foto: Lasse Svendsen

Indgang til ekstern lyd

Wiim Mini har også en minijack-indgang, hvis man ønsker at tilslutte en analog lydkilde. Jeg kan ikke helt forestille mig, hvem det skulle være aktuelt for. De fleste vælger en Wiim Mini, fordi den giver let adgang til streaming af højopløst lyd.

Det kræver igen, at man har en god digitalkonverter. Enten en separat eller som i mit tilfælde den eminente DAC i en integreret Hegel H190, som jeg sluttede Mini’en til.

Wiim mini 4
Wiim Mini og tilslutninger. Foto: Lasse Svendsen

Nu kunne jeg streame fra en hvilken som helst tjeneste. I app’en kan man logge ind på sin egen konto hos bl.a. Spotify, Napster (hvem skulle nu have troet det), Deezer, Amazon Music, Qobuz og Tidal. Men ikke Apple Music.

Det er måske heller ikke så vigtigt. Jeg vælger som regel at opsætte en streaming-enhed som denne og vælge den under AirPlay på en iPhone eller iPad og så streame direkte fra Tidal.

Bit perfect

Man får også stemmestyring her, med Alexa eller Siri via mobilen, og det er muligt at indstille et tidspunkt, hvor musikken skal starte, eller tælle ned, til den stopper. App’en har også sin egen menu til forskellige equalizer-indstillinger, og man kan vælge, hvor høj opløsning man ønsker fra den digitale udgang. Helt op til 24 bit og 192 kHz. Men det kræver, at DAC’en understøtter det. Den observante læser har allerede bemærket, at Mini understøtter bit perfect – altså at musikken streames i den originale opløsning til DAC’en i den anden ende.

Musikafspilningen foregår gapless, det vil sige, at der ikke skabes et kunstigt ophold mellem f.eks. sangene i en live-indspilning.

IMG 8163 IMG 8162 IMG 8161 IMG 8160 IMG 8159
<
>
IMG 8163

Løfter lydkvaliteten

Bluetooth er nemt og bekvemt, når man er på farten. Et par gode trådløse hovedtelefoner og en mobil med Apple Music, Tidal eller Qobuz kan give virkelig mindeværdige musikalske oplevelser. Men når man kommer hjem og har et helt anlæg til rådighed, vil man også gerne have bedre lyd. Det er jo det, man har anlægget til.

Det er selvfølgelig også muligt at streame til hovedtelefoner derhjemme. Men her slutter man en Wiim Mini til enten anlægget eller en hovedtelefonforstærker med DAC indbygget. Uanset hvad man foretrækker af højttalere eller hovedtelefoner, gerne begge dele, er det vigtigt at bruge den digitale udgang på Wiim Mini.

Den analoge er den nødløsning, man benytter, når der ikke er andre muligheder. Men i så fald kan man lige så godt streame via Bluetooth, for det er ikke der, man får den bedste lyd. Med Mini sluttet til en af de optiske indgange på en H190 blev den langt mere dynamisk, og bassen på Burna Boys Last Last fik både bund og tyngde.

En Wiim Mini vil ikke matche en dyr streamer med hensyn til lydkvalitet, men den klarer sig forbavsende godt. I hvert fald prisen taget i betragtning. Klaverjazz med intet andet end bas og trommer lyder fyldigt og fint. Der er ikke så meget dybde i lydbilledet, men det er balanceret og velfokuseret. Diskanten klinger lidt gråt og farveløst, og i den anden ende har bassen ikke den rækkevidde og dynamik, man får med en Linn Majik DSM, men det forventer man heller ikke i denne prisklasse.

Wiim mini 5
Wiim Mini. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Wiim Mini er først og fremmest en nem og relativt billig vej til trådløs streaming af højopløst musik. Den er såre enkel at sætte op og bruge og vil løfte lydkvaliteten gevaldigt sammenlignet med streaming via Bluetooth. Lydkvaliteten matcher ikke helt de dyre netværksafspillere, vi har testet, men det er heller ikke meningen. Betragt den som en moderne Chromecast Audio med bit perfect og bedre lyd og brugervenlighed. Så er den hver en krone værd.

 1. Google Chromecast med Google TV

  Nyt liv til dit gamle TV

  Google Chromecast giver TV’et nyt liv og har nu fået både fjernbetjening, Google TV – og 4K. Men den har også et problem.

  Smart-TV med 4K, HDR og Dolby Vision til en billig penge. God og intuitiv brugerflade. Nem manøvrering med fjernbetjening. Giver gamle TV’er en tiltrængt opdatering.
  Kun 8 gigabyte lagerplads med lidt over 4 gigabyte tilgængelige til apps og offline-indhold. Understøtter ikke automatisk billedfrekvens.
  Læs hele testen
 2. 3 streaming-forstærkere

  Fed lyd på begrænset plads

  Nyd bekvemmeligheden ved streaming uden at miste lydkvalitet undervejs! Bliv lykkelig med en af disse tre små streaming-forstærkere.

  Læs hele testen
 3. Linn Majik DSM

  Stue- og familievenlig alt-i-en-løsning

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.

  Effektiv rumkorrektion, silkeblød og dynamisk lyd med rumkorrektionen aktiveret, veludstyret og god brugervenlighed.
  Ikke alverdens kræfter til tungtdrevne højttalere. Rumkorrektionen er genial, men kompleks.
  Læs hele testen
Karakter
WiiM Mini
Basic

Lyd & Billede mener

Supernem at bruge med overskuelig app. AirPlay 2-understøttelse. Bit perfect-streaming op til 24 bit og 192 kHz. Rigtig god lydkvalitet fra den optiske udgang. Understøtter endnu ikke Chromecast, MQA eller Roon. Kræver strømforsyning.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top