Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Technics SL-1200GR2

High-end til premium-pris

Technics-pladespillere findes i alle afskygninger, men denne er specielt rettet mod audiofile og har avanceret digital teknologi under motorhjelmen. Og det kan høres.

Skrevet af / 09/12/2023 - 11:05
Technics SL-1200GR2
Lasse Svendsen

Alle ved, at motoren er hjertet i en maskine, og at en bedre motor kan løfte noget middelmådigt til noget sublimt. Bare spørg alle, der har været involveret i racerløb.

Sjovt nok gælder det samme for pladespillere. Det er faktisk ikke så mærkeligt, når man tænker over det. For hvad er det, der driver skiven rundt og rundt?

De små elmotorer er faktisk ret simple konstruktioner. En kontrolstrøm og lav spænding er alt, hvad der skal til for at få motoren til at dreje rundt. I sin simpleste form er den lavet med en jernkerne og en spoletråd i et magnetfelt, som driver en aksel, når strømmen er sluttet til.

Det er alt, hvad der skal til for at drive en elektrisk motor eller en pladespiller, for at sige det enkelt.
Men som vi har lært, kræves der raffinement for at gøre noget middelmådigt til sublimt.

Derfor har de fleste pladespillere betydeligt mere overdådige motorer, som styres af en elektronisk motorcontroller, der sikrer stabil rotation. Nogle har sågar en eller flere motorer, der er synkroniseret af et kvartskrystal, som er så præcist, at pladen roterer med absolut præcision.

(Foto: Lasse Svendsen)

Delta-Sigma motorsystem

Den nye sølvgrå Technics SL-1200GR2 (SL-1210GR2 i sort) klarer sig med én motor. Fordi den har en helt ny flertrins-strømforsyning og bedre motorstyring. Det sænker støjniveauet og forbedrer gangpræcisionen med lavere afvigelse, mere stabil rotation og mindre vibration.

Technics mener, at det har givet afspillerens nålearm bedre sporingspræcision sammenlignet med forgængeren, SL-1200GR. De mener, at den nye motorstyring eliminerer cogging og mikroskopiske vibrationer, der forårsager uregelmæssige bevægelser og sender små vibrationer op i vinylskiven.

Delta-Sigma(ΔΣ) motorstyring. (Foto: Technics)

I en SL-1200GR2 er der en ny Delta-Sigma(ΔΣ) motorstyring, der bruger et 1-bit pulsbreddemoduleret digitalt signal (PWM), som styrer gangpræcisionen. Det er noget af et spring fra den simple motorstyring i de første direct-drive Technics-afspillere fra 1970 til SL-1200GR2’s digitale motorstyring. Hvis motoren er maskinens hjerte, er motorstyringen hjernen.

Skridtet fra en SL-1200GR fra 2016 er ikke lige så stort. Afspillerne er ellers ret ens, men strømforsyningen i GR2 er også blevet opgraderet. Den har et nyt støjreducerende kredsløb, som Technics har taget fra high-end-afspilleren SL-1000R. Det kører med en frekvens på 100 kHz, som inverterer fasen for at annullere den resterende støj i strømforsyningen. Ikke ulig hvordan aktiv støjreduktion fjerner støj i hovedtelefoner, uden sammenligning i øvrigt.

Strømforsyningen. (Foto: Technics)

Anti-vibration

Læs også Kongen er tilbage Technics SL-1210 MK7 er et toptrimmet arbejdsredskab med hi-fi-egenskaber.

Afspilleren er ellers meget lig de andre SL-1200-modeller, fra entry-level SL-1210MK7 til high-end SL-1200G. Men det er kun på ydersiden. SL-1200GR2 er mere overdådig end en SL-1210, men har et enklere chassis og er ikke helt så overdådig elektronisk og mekanisk som en SL-1200G.

Vægten på 11,5 kg siger det hele. En SL-1200G vejer 18 kg.

Læs også Legenden gør comeback Verdens måske bedst kendte pladespiller er tilbage, forklædt som DJ-turntable

Afspillerens chassis har to lag af BMC, et gummilignende materiale, som dæmper vibrationer. Pladetallerkenen er lavet af sprøjtestøbt aluminium, belagt med gummi på undersiden, og med en tyk gummimåtte ovenpå vejer den 800 gram mere end pladetallerkenen på en SL-1200MK5. Afspilleren hviler på fire fødder med silikonedæmpning.

Technics SL-1200GR2 7 Technics SL-1200GR2 3 Technics SL-1200GR2 2
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Den s-formede tonearm er håndsamlet og har et armrør i aluminium, aftageligt pickup-hus og samme armophæng som den dobbelt så dyre SL-1200G. Armen har låsbar højdejustering og kan tage pickupper op til 16,4 gram. Med en ekstra kontravægt monteret.

Målingerne viste, at afspilleren lå lidt under rotationshastigheden på 33,33 med -0,48 procent, men wow & flutter, som er der, hvor vibrationerne normalt stammer fra, var kun på 0,13 procent, hvilket er meget godt og på niveau med Yamaha GT-5000 og SL-1200G.

(Foto: Lasse Svendsen)

Forbløffende

Selvom afspilleren har pitch-kontrol og ligner DJ-afspilleren i 1200-serien, er dette en seriøs afspiller for audiofile ører. Bemærkelsesværdigt nok er den på højde med den dobbelt så dyre SL-1200G.

Technics-afspilleren er også en stærk konkurrent til Denons nye DP-3000NE, Rega Planar 8 og Pro-Ject X8 Evo. Tre ret forskellige afspillere, som også har forskellige funktioner. Denon-afspilleren leverer musikken med en silkeblød varme, som får alle skiverne til at skinne. En X8 Evo har en levende og dynamisk lyd, mens Rega-afspilleren åbner mere op og er mere transparent end de fleste i denne prisklasse.

Technics SL-1200GR2 8 Technics SL-1200GR2 4 Technics SL-1200GR2 6
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Den nye Technics-afspiller minder mere om den dyrere SL-1200G. Mere, faktisk, end jeg tror, ingeniørerne hos Technics havde turdet håbe på. For slet ikke at tale om frygtet. For den halve pris får du her en gnistrende dynamik, en kælderdyb bas og et stort lydbillede, der er så stabilt, at det må være hugget i granit.

Med den samme Cadenza Bronze pickup fra Ortofon, som SL-1200G blev testet med, fandt jeg, at den billigere SL-1200GR2 lydmæssigt næsten var en kopi af sin storebror. Der er nuanceforskelle, som adskiller dem. På Keith Jarretts Still Live er baggrunden mere stille på den dyrere afspiller. Bassen gengives med større autoritet, men ellers er det meste næsten identisk.

Den samme skarphed i lilletrommen er 100 procent til stede på SL-1200GR2. Den leverer et lige så stort lydbillede med den samme dynamiske kontrast, undtagen i bassen. Her har den dyrere afspiller mere tyngde og dybde.
Der er mere varme og fylde i vokallyden på Astrud Gilbertos The Girl From Ipanema, fra den dyrere afspiller. Men igen er der tale om små forskelle. Dynamikken er mere umiddelbar på en SL-1200G, som når Stan Getz presser saxofonen.

Et skift til Love Over Gold fra Dire Straits’ album af samme navn viser, hvor små forskellene er. Guitarlyden er lidt lysere med den billigere afspiller, og vokalen lyder lidt slankere, men sikke en lille forskel der er tale om.  

Der medfølger RCA-kabler, men du vil nok gerne have noget bedre. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

En simpel ting som bedre kontrol af elmotorens omdrejninger er tydeligvis alt, hvad der skal til for at opnå en bedre performance. Her gør det meget for musikoplevelsen, og kun med en rigtig god, afslørende pickup kan man høre forskel på en 1200GR2 og en 1200G. Med en enklere pickup tror jeg, at forskellene ville være endnu mere uhørlige til fordel for SL-1200GR2, som koster det halve. Hvis du er på udkig efter en dyrere pickup, hælder jeg til SL-1200G. Pointen er, at begge er fantastiske pladespillere, men SL-1200GR2 er et bedre køb for de fleste, og et af de bedste pladespillerkøb i sin prisklasse. Hvis en SL-1200G skal være værd at betale det dobbelte for, tror jeg, at jeg ville vente på en SL-1200G2.

(Foto: Lasse Svendsen)

 

Karakter
Technics SL-1200GR2
Premium

Lyd & Billede mener

Bundsolid dynamik, totalt fravær af støj og et stort og åbent lydbillede. Spiller næsten på niveau med sin dobbelt så dyre slægtning. Solidt bygget. Ligner den meget billigere DJ-udgave.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top