Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Rega Planar 8

Det ottende vidunder

Rega Planar 8 er klassens bedste pladespiller og udfordrer langt dyrere grammofoner på lydkvalitet.

Skrevet af / 21/01/2019 - 16:15
Rega Planar 8
Lasse Svendsen

To af de bedste pladespillere, vi har testet, er fundamentalt forskellige fra de fleste andre grammofoner, men formår alligevel at løfte lyden et niveau over normalen for prisklassen. Rega RP8 og RP10 adskiller sig fra andre pladespillere med et superstift letvægtschassis og en uovertruffen armkombination.

Nu er Planar 8 her – arvtageren til RP8, og den er bedre end dem begge. Ikke bare lidt, men væsentlig bedre. Det er faktisk den bedste pladespiller, jeg har testet til under 25.000 kroner, og jeg tror, det bliver svært at finde en bedre kombination af pladespiller, nålearm og pickup til prisen.

Planar 8 bygger videre på Regas letvægtsprincip og er egentlig ikke en opgradering, men en helt ny model, hvor stort set alt er nyt sammenlignet med forgængeren RP8.

Sandwich-chassiset er endnu lettere, men 30 procent stivere end før. Armen har fået en ny base med endnu bedre tolerancer, glastallerkenen er lamineret i tre lag, og kablerne er opgraderet.

Den kommer også med den nye Neo-strømforsyning, som styrer 24 volt motoren med en præcis DSP.

Støvlåg? Snarere et dæksel. Foto: Rega

Tre veje at gå

Der er grundlæggende tre veje, man kan gå, når man skal konstruere en pladespiller. Før i tiden var fjederophæng – eller i det mindste gummiforing – meget almindeligt. Hvilket Linn, Dual og Thorens var blandt de fremtrædende eksponenter for. Fjederophænget skulle gøre pladespilleren mindre følsom over for resonanser, men gav ikke altid optimal timing og rytme.

Den anden vej er masse. Meget masse. Blytunge chassiser med enorme tallerkener i stål, glas eller messing skulle absorbere alle resonanser. Men i visse tilfælde absorberede de også noget af dynamikken.

Rega gik efter en mere økonomisk variant med lav masse, og deres pladespillere har altid været i letvægtsklassen. Tanken er, at et let, stift og dødt chassis med lav masse ikke giver resonanserne noget sted at forplante sig. Det skal give en mere levende dynamisk kontrast, hurtigere transienter og bedre fokus i lyden.

Efter vores tests at dømme er Rega afgjort inde på noget af det rigtige, og vi har længe betragtet RP10 som en af de fineste pladespillerkonstruktioner, der nogensinde er lavet.

Letvægtschassis med større roterende masse

Planar 8 bygger videre på samme grundidé. Det lette sandwich-chassis er lettere end på forgængeren RP8, og pladespilleren har ikke noget ydre chassis, der kan holde støvlåget på plads.

Det har Rega har droppet her og leverer i stedet en tilpasset plexiglasplade, som lægges over og dækker arm og tallerken. Klart en mindre praktisk løsning, især fordi der ikke er noget naturligt sted at gøre af låget. Men hvad gør man ikke for at fjerne alle kilder til potentielle resonanser?

Chassiset er lavet med en skumkerne i midten, som er lamineret med to lag HPL (High Pressure Laminate) og forstærket med to perforerede lag i et fenolmateriale, som skal dæmpe uheldige overførsler af energi.

En trelags lamineret glasplade udgør pladespillerens masse. Den hviler på en indertallerken i aluminium, der drives af en nyudviklet rem (EBLT), som er langt mere præcis og immun over for deformation eller svigtende elasticitet.

Det leje, som den roterende masse hviler på, er også nyt. Med en hærdet stålaksel i et kugleleje af messing.

Trelags lamineret glastallerken, letvægtschassis og ren præcision i alle led. Foto: Rega

Ny tonearm

Pladespilleren fås i flere konfigurationer. Alle med den nye RB880-arm i aluminium og stål, og med et præcisionsophæng med en tolerance på mindre end en tusindedel millimeter. Modvægten i stål er ny, det samme er kablerne, men armen er stadig ikke justérbar i højden uden mellemlægsskiver (shims).

Flere konfigurationer

Den separate strømforsyning med hastighedsomskifter er fælles for alle konfigurationer af Planar 8. Som kan fås uden pickup til en lavere pris eller med den nye Ania MC-pickup, der begejstrede os, da vi testede Planar 6.

Vores testeksemplar var udstyret med den eksklusive Apheta 2. En MC-pickup i ny udgave med pickuphus i ét anodiseret stykke aluminium og reduceret bevægelig masse. Pickuppen har neodymmagnet og håndviklede spoler i et stivere hus. Det skal både give bedre sporing og bedre detaljegengivelse, ifølge Rega.

Fyldig og dynamisk

Det er ikke noget problem at bruge pladespilleren med andre pickupper end Regas. Men den færdigmonterede Apheta 2 yder en fremragende præstation på den nye pladespiller og passer fortrinligt til dem, der gerne vil have en pladespiller med funklende dynamisk kontrast og detaljerigdom.

Jeg har allerede nævnt, at den er bedre end RP8 og sandsynligvis bedre end den dyrere RP10. Sidstnævnte får nok en arvtager i form af Planar 10, men indtil da er Planar 8 den bedste pladespiller, vi har hørt i klassen. Her er årsagerne dertil:

Sammenlignet med den dyrere Technics SL-1200G – eller den billigere Planar 6 med Ania-pickup, for den sags skyld – er Planar 8 med Apheta 2 mere åben og overraskende potent i bassen.

Bas og trommer på Dire Straits’ klassiker Love Over Gold er mere til stede længere fremme i lydbilledet, og guitarklangen er varmere, mere fyldig og bedre fokuseret end på Planar 6. Otteren går hørbart dybere i bassen end sekseren og matcher Technics på basdynamik.

Koblet til Regas fremragende MC phono-forstærker Aura Reference er lydbilledet enormt med et stereoperspektiv, der er skræmmende bredt. Bob Dylans “Man in the Long Black Coat” fra albummet Oh Mercy lyder langt mere realistisk end den fladere cd-version. Det er ikke kun vokalen, der er tættere på i lydbilledet; guitar og mundharpe hænger i et stort, tredimensionelt rum foran mig med en nærmest holografisk realisme.

Jeg kunne måske tænke mig lidt mere åbenhed og luft øverst i diskanten, men det kræver nok en endnu dyrere pickup. Og når Radka Toneffs “The Moon Is a Harsh Mistress” strømmer ud af højttalerne, har det knap nok akademisk interesse. Her er det den magiske og sjælfulde musikformidling, det drejer sig om. Og her rammer Planar 8 målet helt perfekt.

Konklusion

Rega Planar 8 er bestemt ikke billig, men er alligevel et af de bedste køb for entusiastiske musikelskere med en vinylsamling. Sammen med den påmonterede Apheta 2-pickup skaber den musikalsk magi på et nyt niveau for prisklassen, og jeg er faktisk ikke sikker på, om den dyrere RP10 er bedre, når det gælder ren musikformidling.

Planar 6 er et godt alternativ for dem med et lavere budget, men hvis man kan strække sig til otteren, får man en direkte genvej til himmeriget derhjemme.

Karakter
Rega Planar 8

Lyd & Billede mener

Fyldig lyd med potent bas, skarpt fokus og stor detaljerigdom. Skaber et enormt lydbillede med Apheta 2-pickuppen. Støvlåget er upraktisk, og med minimal beskyttelse er pickuppen udsat.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top