TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Rega System One

Startpakke for pladesamlere

Her er anlægget til dig, der elsker musik på vinyl og har brug for bedre lyd.

forfatter
Publiceret 19/03/2022 - 11:55
Karakter
Rega System One
L&B mener
Forbavsende levende og fængende lyd fra et anlæg, som kan være i bogreolen. Enkelt at sætte op, enkelt at bruge – og fantastisk lyd for pengene.
Findes kun i sort. Ingen digitale indgange eller streaming.
Specifikationer
 • Lydkilde: Rega Planar 1 pladespiller
 • Forstærker: Rega iO
 • Effekt: 2 x 30 W
 • CD-afspiller: Nej
 • Tilslutninger: 2 x analog, MM-pladespillerindgang
 • Trådløst: Nej
 • DAC: Nej
 • Højttalere: Rega Kyte
 • Basenhed: 12,5 cm papirfibermembran
 • Diskantenhed: 18 mm dome
 • Følsomhed: 89 dB
 • Fjernbetjening: Ja
 • Andet: Højttalerkabler, støvlåg til pladespiller
 • Web: medlyd.dk
Vejl. pris 11.200Pr. 19/03/2022 Produktside

Selv om streaming er blevet populært og er den dominerende måde at konsumere musik på, er der – næstefter radio – mange, der sværger til vinylplader. Det er der mange grunde til, f.eks. den varme lyd, albumcovers, som er på grænsen til kunst (og nogle gange er kunst), og al den information, man finder på et album.

Derfor sælges der stadig en anselig mængde vinylplader hvert år, og udvalget af pladespillere har aldrig været større.

Men i modsætning til dengang, vinylplader (og kassettebånd) var det eneste musikbærende medie, er det ikke så let at finde eksperter på området. Hvem skal man spørge, bortset fra os, naturligvis, og hvor finder man gode pladespillere, som er nemme at integrere i et anlæg?

Man behøver ikke at hitte en hi-fi-butik med gråhåret betjening for at finde ud af det – det kan faktisk være lige så nemt som her.

Engelske Rega, som jeg godt tør sige er bedst kendt for deres velspillende pladespillere, siger, at de har set behovet for at gøre det nemmere at komme i gang med vinylsamlingen.

Så i stedet for at man først skal finde en pladespiller, som er god, og derefter en forstærker og et par gode højttalere, har de sammensat en pakke med alt i én kasse. Altså pladespiller, forstærker og højttalere. Højttalerkabler er sågar inkluderet.

Rega System One II
Fantastisk startpakke for vinylentusiaster. (Foto: Rega)

Anlægget

To af komponenterne i anlægget har vi testet før. Rega Sysem One, som det kaldes, består nemlig af pladespilleren Planar 1, som er et af de bedste køb i budgetklassen. Den er helmanuel som de fleste i denne klasse og leveres med en MM-pickup færdigmonteret.

Den anden komponent er Rega IO, en lillebitte, men højst potent integreret forstærker med pladespillerindgang, netop til MM-pickupper. Den har to analoge indgange  og en hovedtelefonudgang, men ingen digitale indgange eller streaming. Forstærkeren leveres med en lille fjernbetjening og leverer 30 watt effekt pr. kanal, hvilket er rigeligt til de medfølgende højttalere.

Rega Kyte hedder de, og dem har vi ikke testet før. De små højttalere er kun 32 cm høje og finder let plads i bogreolen eller på skænken i stuen. Kyte leveres kun i grafitsort støbt fenolplast, som er let, stift og dødt. De vinder måske ingen skønhedskonkurrencer, men jeg synes, de ser langt bedre ud i virkeligheden end på billeder.

Når man pakker anlægget ud, finder man strømkabler, strømforsyning til pladespilleren og 2 x 3 meters anstændige højttalerkabler i kassen.

Rega System One video
Skan QR-koden på æsken, og følg monteringsanvisningen på videoen. (Foto: Rega)

Opsætning

Det kan måske virke lidt vanskeligt at finde plus og minus ved højttalerkablerne, men hvis du følger den stiplede linje fra plus til plus-polerne på forstærkeren og højttalerne, undgår du at fasevende signalet.

Anlægget er meget enkelt at sætte sammen. Der medfølger nogle gode illustrationer i pakken, og skanner man QR-koden på æsken, åbner mobilen en kort video, som viser, hvordan man sætter anlægget op.

Kort fortalt pakker man anlægget ud i den rækkefølge, signalet går. Først pladespilleren, og den har allerede pickuppen monteret, så det eneste, man behøver at gøre, er at fjerne tape og pap, som beskytter pladespilleren, sætte modvægten på armen og tilslutte strøm og kabler til forstærkeren.

Der medfølger et støvlåg, som let sættes på hængslerne bagpå, og næste del er nu forstærkeren. Træk højttalerkablerne til der, hvor du har tænkt dig at placere højttalerne, fjern isoleringen, sno kobberlederne mellem fingrene og før dem gennem hullerne under skruerne til kabelterminalerne.

Sæt batterierne i den lille fjernbetjening, og pak højttalerne ud.

Der medfølger et T-formet beslag, som skrues fast bagpå højttaleren og løfter den lidt op i bagkanten. Skru det godt fast med en stjerneskruetrækker, og skru højttalerkablerne fast i terminalerne bagpå. Dobbelttjek, at den stipledede linje på kablerne skrues fast i den røde terminal på højttalerne.

Til sidst slutter du strømforsyningen til pladespilleren og strømkablet til forstærkeren i væggen. Nu kan du finde vinylpladerne frem.

Rega System One IO
30 potente watt på en flade, der ikke er meget større end en bog. (Foto: Rega)

Varm og vidunderlig lyd

Det er muligt at spare penge på at sammensætte anlægget selv. En enkel pladespiller, den billigste forstærker, man kan finde – med pladespillerindgang – og et par små højttalere behøver ikke engang at koste 8.000 kroner.

Ulempen er, at man ikke kan være sikker på, at alt passer så godt sammen, at man får den lydkvalitet, man virkelig ønsker sig.

Det behøver man ikke bekymre sig om her, for Rega-anlægget spiller så medrivende, at selv jeg blev overrasket. Selv om jeg godt vidste, hvor god pladespilleren er, og at den lille forstærker giver langt mere smæk for skillingen, end vægtklassen indikerer, var jeg ikke forberedt på dette.

De små Kyte-højttalere passer som hånd i handske med forstærkeren, og kombinationen er tydeligvis vellykket. Mine forventninger blev hurtigt gjort til skamme, for da Astrud Gilberto og Stan Getz blæste “The Girl from Ipanema” ud af de små højttalere, kom smilet straks frem.

Lydbilledet var overbevisende stort, utrolig nok var der rigelig dybde i bassen, og den lille forstærker havde fuld kontrol over dynamikken, også bassen, selv om jeg spillede højt.

Der er ikke nogen egentlig dybbas her, men trommerne og basguitaren på Dire Straits’ Private Investigations blev gengivet med mere end nok fylde og tyngde til, at anlægget skabte et solidt fundament i bassen.

Selve klangen er varm og fyldig uden at være ulden. Klavertoner klinger varmt, men fokuseret, og lydbilledet er åbent og godt balanceret. Der er aldrig nogen spidse toner, eller betoning for den sags skyld, og det eneste, jeg savnede, var lidt mere dybde i den øvre mellemtone og diskanten.

Men man kan ikke få alt her i verden.

Mark Knopflers karakteristiske guitarklang lød, præcis som jeg havde håbet, og Gary Peacocks bas lød meget sejere og dybere, end jeg har hørt den fra mange andre højttalere i den størrelse.

Rega System One Kyte
De små højttalere er støbt i plast, men spiller langt bedre, end de ser ud. (Foto: Rega)

Konklusion

Rega System One mangler både digitale indgange og streaming, men hvis det ikke betyder noget, er der ikke meget at kritisere anlægget for. Det er vanskeligt at se, hvordan man skal finde bedre lyd fra vinylplader i denne prisklasse.

Anlægget er måske beskedent i sin fremtoning – forstærkeren er næsten umuligt lille, og højttalerne er støbt i plast – men det lægger absolut ingen dæmper på lydkvaliteten, som er glædeligt overbevisende.

Læs også Rega Planar 1 Rega har opdateret deres pladespillere, og det har også givet friskere lyd i budgetklassen.
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Great, Scott! DeLorean Alpha5 får lyd fra Cambrige Audio Kan det blive en bilstereo med hele 1,21 gigawatt?
Nye og bedre musik-streamere fra Auralic Æstetik, isolering og vibrationsdæmpning har fået en overhaling i Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1, ligesom afspillerne endelig understøtter AirPlay 2.
Nu kan du designe dit helt eget Burmester-stereo Det er tilladt at drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv skræddersy et system og teste placeringen i dit eget hjem.
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend