Produkter i denne test
Musikken strømmer ud af højttalerne, og den varme, behagelige klang breder sig som en gryende sommerdag omkring kroppen. Samtidig trækkes en lille sten, mindre end et knappenålshoved, langs dybe riller i en roterende vinylplade.
Kontaktfladen er så marginal, at selv en lille vibration kan sætte hele operationen i fare og stoppe musikken, for den mekaniske forbindelse er temmelig delikat.
Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilken slags pickup pladespilleren har. Den skal ikke alene holde sig i sporet hele tiden, den skal også helst gøre det så uforstyrret og præcist som muligt. Hvis den fejler, går det ud over lydkvaliteten og afspilningen og skaber i værste fald slitage på pladerne – og nålen.
Glem nålen, køb en ny pickup
For at få al musikken ud af rillerne er der en lang række ting ved pladespilleren, der skal klappe. Hvis vi forudsætter, at pladespilleren er god og i god stand, er den vigtigste enkeltdel på grammofonen netop pickuppen.
Det er også her, den er lettest at opgradere til bedre lyd, hvilket man absolut bør overveje. I stedet for bare at udskifte nålen kan en ny og bedre pickup give et hørbart løft i lydkvaliteten.
Mere markeret basdynamik, klarere mellemtone, forbedret stereoperspektiv og tydeligere diskant er bare nogle af de ting, der kan give hørbare forbedringer med en bedre pickup. Kort sagt bliver det sjovere og mere festligt med en ny pickup.
I denne test har vi samlet fem forskellige pickupper i samme prisklasse. Her er kvaliteten flere trin op i forhold til de sædvanlige umærkede pickupper, som desværre følger med mange pladespillere.
Vores anbefalinger i budgetklassen
Vi anbefaler normalt at skifte den gamle nål ud med en helt ny pickup. For pladespillere i den mere rimelige ende af prisskalaen vil det som regel sige en Ortofon 2M Red eller 2M Blue, Sumiko Pearl eller Rega Elys2.
Men her er vi altså gået en klasse op og sammenligner pickupper, der egner sig til de fleste grammofoner til mellem 2.000 og 10.000 kroner.
Som man kan læse her, har de også forskellige egenskaber, og her er det vigtigt at finde ud af, hvilken en der passer bedst. Nogle er bedre til klassisk end til rock og omvendt, og andre har kvaliteter, som nogle vil sætte mere pris på end andre.
Så læs testen, før du bestemmer dig.
Vigtigt om RIAA
Alle pickupper har brug for en tilpasset indgang. For pladespillere eller forstærkere, der ikke har den indbygget, kræves en separat boks kaldet en pladespillerforstærker, en phono-forstærker eller et RIAA-trin. De koster fra nogle hundrede kroner og op, og er ofte tilpasset enten Moving Coil- eller Moving Magnet-pickupper. Tjek, hvilken type du har, før du køber.
Nem opsætning af pladespilleren
Det bedste råd for at få god lyd fra pladerne er at læse monteringsanvisningen.
Når du pakker en pladespiller ud, skal du finde alle delene frem. Læg dem på et bord, så du har overblik. Her skal du – ud over pladespilleren og et gennemsigtigt støvlåg – have strømforsyning, lydkabler, pladetallerken, plademåtte i filt eller gummi, drivrem og en modvægt til pickup-armen.
Der skal også følge en monteringsvejledning med. Den er det klogt at følge.
De fleste pladespillere har remdrift. Gummiremmen trækkes på som vist i monteringsvejledningen, pladetallerkenen og måtten lægges på, og modvægten monteres som beskrevet. På vægten er der en skala, som drejes til nul, når armen er i balance. Så “svæver” den i vater – parallelt med tallerkenen.
Husk at fjerne plastichætten forsigtigt fra pickuppen, før du justerer vægten. Det sidste gør du ved at dreje skalaen og vægten samtidig, som regel til 2 grams nåletryk – stadig uden plastichætten på.
Ved siden af armens akse sidder der sædvanligvis en anti-skating-skala. Hvis intet andet er angivet, drejes den til det halve af nåletrykket – eller halvanden værdi (1,5), hvis armen stadig tvinges udad, når du sænker nålen i pladerillerne.
Hvis du ikke får nogen bas, eller nålen hopper hele tiden, skal du øge vægten med 0,1 gram ad gangen, indtil den står godt i rillerne. I modsat fald – med for højt nåletryk – bliver lyden forvrænget, og slitagen på nål og plader øges.
Produkter i denne test
Audio-Technica AT-F7
Raffineret klangmester
AT-F7 vil komme fejende ind i pladesamlingen som et frisk pust og åbne for klange, du ikke har hørt før.
Ortofon MC Quintet Red
Balancekunstneren
Ortofon MC Quintet Red er det oplagte valg for dem, der vil have et neutralt lydbillede.
Sumiko Olympia
Prisgunstig multikunstner
Olympia er en prisgunstig allrounder, der for mange helt klart vil opleves som en opgradering.
Grado Gold 1
Rock din pladesamling
Grado Gold 1 er et oplagt valg for dem, der ønsker et farverigt lydbillede med mere tryk på.
Denon DL-103
Klassisk klang fra Denon
Denon DL-103 er hver en krone værd og næsten perfekt som allround-pickup.
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer