: Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopimaskine

Duplicator er en af de billigste måder at komme i gang med 3D-print på, men ikke den nemmeste.
Lyd & Billede mener
Testens billigste 3D-printer har sådan set alt, hvad der skal til. Opløsningen er fin, og den opvarmede byggeplade er et plus.
Der er sparet alle steder, og den mekaniske kvalitet er ikke overbevisende. Skal holdes langt væk fra ukyndige hænder. Opsætningen tager tid.
Specifikationer
 • Printhoveder: 1
 • Byggevolumen: 20 x 20 x 18 cm
 • Opvarmet byggeplade: Ja
 • Kamera: Nej
 • Opløsning: 0,012 mm
 • Filament: 1,75 mm – alle mærker
 • Materialer: PLA, ABS
 • Tilslutning: USB, USB-enheder
 • Styresystemer: Windows, Mac OS, Linux
 • Software: Cura 14.07
 • Mål og vægt: 40 x 40 x 41 cm / 10 kg
Annonce
Annonce
forfatter

Wanhao Duplicator i3 er kinesisk minimalisme, når det er allermest rendyrket. Printeren indeholder det nødvendige – og kun det. To metalrammer, der holder henholdsvis extruder og byggeplade, samt de motorer, der bevæger dem. Og en metalboks til at stille ved siden af, som indeholder styringselektronikken.

Filamentrullen monteres oven på styreboksen, og hvor de øvrige printere havde et rør til at styre filamentet, trækkes tråden her frit gennem luften fra rullen til extruderen. Kablerne får også lov til at slange sig hen over bordet i tykke bundter. Kabinet? Glem det! Selv gummifødderne under printeren er sparet væk, hvilket kan give grimme ridser på bordet.

Opsætningen kræver noget tid og lidt fingerfærdighed. Ikke i samme ekstreme grad som selvbyggermodellen Velleman, men metalrammerne skal skrues sammen og kablerne sættes i de rigtige stik. Regn også med at bruge en del tid på at trimme og finjustere mekanikken. Det er især vigtigt, at afstanden mellem byggepladen og extruderen er helt præcis (0,12 mm). Dette justeres på fire fingerskruer under byggepladen.

wanhao_duplicator_i3_extruder_1

Den mekaniske kvalitet er tilstrækkelig, men heller ikke mere end det. Maskinen blev i begyndelsen ved med at dunke extruderen ned i byggepladen. Årsagen viste sig at være, at den mikro-switch, der skulle registrere endestoppet for den lodrette motor, simpelthen var faldet fra hinanden. Da delene blev klikket sammen, fungerede alt normalt.

Annonce

Mens mekanikken er skrabet, trækker det op, at Duplicator i3 har opvarmet byggeplade. Det mindsker risikoen for, at modellerne bliver skrøbelige, da plastmassen ikke afkøles så brat. Det trækker til gengæld ned, at der ikke er nogen autofunktioner til at rense dyserne og skifte filament.

Softwaren er – ligesom hos Velleman – Cura. Det er et udmærket og gratis valg med mange funktioner og mulighed for at skræddersy udskriften til enhver printer. Printningen sker enten via USB-kabel eller direkte fra microSD-kort.

wanhao_duplicator_i3_2

 

Konklusion

Wanhao Duplicator i3 er en af de billigste måder at komme i gang med 3D-print på, men den er ikke for begyndere. Manglen på enhver bekvemmelighed og autofunktion gør opstarten svær. Er man allerede bekendt med mekanikken i 3D-print og overvejer at købe endnu en printer, kan den til gengæld være en glimrende 3D-printer nummer to.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

MakerBot Replicator Mini

Den stuerene 3D-printer

MakerBot er 3D-printernes pendant til Macintosh. En gennemtænkt brugerflade gør det let at komme i gang.

Det mest gennemtænkte og veldesignede produkt i testen. Brugervenlig software og lækre detaljer gør det simpelt at begynde på 3D-print.
Byggevolumenet er testens mindste, og opløsningen den laveste. Printeren er ret dyr. Og den tager ikke standard-filamentspoler.

CraftUnique CraftBot PLUS

Til hjemme-værktøjsmageren

CraftBot PLUS er et solidt bygget stykke værktøj, der er udstyret med fornuftige funktioner.

Virker solid og tillidsvækkende konstrueret, og har testens største byggevolumen. LCD touch-panelet er lækkert.
Ikke så brugervenlig som MakerBot, så opsætningen er lidt mere krævende. Visse børnesygdomme i firmwaren. Koster en del.

Velleman Vertex K8400

3D-print efter IKEA-metoden

Spar penge ved at bygge din egen 3D-printer.

Stort byggevolumen og mulighed for to printhoveder. Du får rigtig meget printer for ret få penge.
Kun for fingernemme entusiaster! Du skal bygge printeren selv og derefter bruge lang tid på at fintrimme softwaren.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.