Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm X-T5

Stor opgradering fra Fujifilm

Fujifilm X-T5 beholder den klassiske betjening, men foretager et kvantespring på billedkvalitet.

Skrevet af / 04/12/2022 - 10:00
Fujifilm X-T5
Lasse Svendsen

Få kameraer fremkalder følelser af nostalgi som Fujifilms X-T-systemkameraserie. Med klassisk betjening, hvor lukkertid og ISO indstilles på store hjul oven på kameraet, oser kameraerne af retro. 

Det klassiske design, der minder om et kamera fra 60-70’erne, har fulgt X-T-serien, lige siden X-T1 debuterede i 2014. Nu er femte generation kommet til verden, og selv om X-T5 til forveksling ligner kameraet fra 2014, er langt det meste helt nyt. 

Fujifims ingeniører må have haft travlt, for X-T5 er det tredje nye systemkamera fra dem på under seks måneder. Og nok det, der appellerer mest til de entusiaster, der hovedsagelig tager stillbilleder. De to andre, X-H2S og X-H2, har andre målgrupper. X-H2S henvender sig til sport- og actionfotografer, hvor ekstrem optagehastighed og autofokus-hastighed vægter højt. X-H2 er i højere grad målrettet fotografer, der stiller større krav til opløsning og har brug for mere professionelle videofunktioner som 8K-video. 

X-T5 har den samme 40,2 Mp X-Trans CMOS billedsensor, vi kender fra X-H2. (Foto: Lasse Svendsen)

Teknisk set er Fujifilm X-T5 bygget op omkring den samme 40,2 megapixel X-Trans CMOS billedsensor, som vi kender fra X-H2, hvor videomulighederne er nedskaleret og begrænset i opløsning til 6,2K, eller 4K/60p 10-bit internt og med 12-bit ProRes RAW-video ud via HDMI. 

Kameraet er ingen snegl, selv sammenlignet med actionkameraet X-H2S, som har en skudhastighed på 40 billeder pr. Sekund (bps). X-T5 tager 20 bps med elektronisk lukker og 1,29x beskæring og 15 bps med mekanisk lukker. Præcis som X-H2 har den elektroniske lukker så lidt som 1/180.000s som korteste lukkertid. 

Men det mest naturlige er nok at sammenligne X-T5 med forgængeren X-T4, der kom i 2020. Her er en liste over de punkter, hvor X-T5 er blevet opgraderet: 

  • Ny 40,2 Mp BSI CMOS billedsensor m. X-Trans farvefilter 
  • 160 Mp Pixel Shift multishot 
  • 6K / 30p 10-bit 422-video 
  • 12-bit Apple ProRes RAW via HDMI 
  • 5-aksers 7-trins billedstabilisering 
  • 1/180.000s elektronisk lukker 
  • 64 til 51200 ISO-udvidelse 
  • 3-vejs touchskærm 
  • 580 billeder batteritid 
  • MHG-XT5 håndgreb (ekstraudstyr) 

Observante læsere har måske bemærket, at der er dukket et nyt håndgreb op. Det er tilpasset X-T5, som har en skarpere profil på det integrerede håndgreb, hvilket giver et mere sikkert greb end på X-T4 og tidligere udgaver. Det er ikke så generøst som det større greb på X-H2, så Fuji tilbyder det nye MHG-XT5 som ekstraudstyr til dem, der har brug for et bedre greb. For eksempel når man bruger større og tungere linser, eller ved behov for en monteringsplade til Arca Swiss stativbeslag. 

Det betyder også, at det ikke findes noget batterigreb til X-T5, som der gør til X-T4. 

Læs også Fuji indtager tronen igen Fujifilm X-T4 adresserer næsten alle forgængerens svagheder og scorer topkarakter.
Håndgrebet er blevet bedre på X-T5. (Foto: Lasse Svendsen)

Kamerahuset er skrumpet en smule i alle retninger, og vægten er gået ned, men det er stadig vejrbestandigt og robust bygget. Fuji har droppet vippeskærmen og indført den trevejsskærm, vi kender fra X-H1, som også kan vippe op, når man holder kameraet på højkant. 

Ser man kameraet efter i sømmene, finder man ud af, at udløserknappen er nemmere at nå, og at indstillingshjulene foran og bagpå er klikbare. Hjulet til højre, det til eksponeringskompensation, er lidt større, og under ISO-hjulet til venstre og lukkertidshjulet til højre finder man de samme indstillingsmuligheder som på X-T4. 

Søgeren med 3,69 Mp opløsning er ikke så stor og skarp som på X-H2, og kameraet har ikke H2’s kombination af CFexpress B- og SDXC-kortpladser. I stedet får man to SDXC-pladser til UHS-II-kort. 

Læs også Klassens bedste kamera Fujifilm X-H2 er blevet en rå billedmaskine, som overgår mange dyrere kameraer.
Touchskærmen kan vippes sidelæns. (Foto: Lasse Svendsen)

Video

Det er nok til masser af 6,2K- og 4K-video med op til 30 frames pr. sekund (fps) og 360 Mbps, som er den maksimale opløsning og datastrøm. 

Man kan optage 4K/30p-video fra hele billedfladen i op til 90 minutter eller 6,2K/30p-video med 1,23x beskæring i op til 60 minutter. Video kan gemmes på hukommelseskortene i 10-bit 422 HEVC (H.265) eller i 12-bit Apple ProRes RAW via HDMI til en ekstern optager. Kameraet understøtter også F-Log2 og HLG. 

Videofunktionerne er altså ikke så avancerede som i X-H2, og X-T5 er mere rettet mod stillbilledfotografer end mod videofotografer. Et tydeligt tegn er fraværet af et hovedtelefonstik, som findes på både X-H2S og X-H2. 

Læs også Det mest blærede sportskamera Fujifilm X-H2S er kameraet for dig, der har brug for skarpe actionbilleder.
Klassisk retrodesign. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvaliteten

Med den samme 40 MP-billedsensor, som vi testede i X-H2, kommer det ikke som en overraskelse, at billedkvaliteten er den samme. Sammen med det nye XF 30 mm f2.8 makroobjektiv leverede X-T5 en ekstrem opløsning, der er fuldt på højde med det, vi har set fra Sony A7r IV med 61 MP. Men farvegengivelsen er mere tilfredsstillende fra X-T5 – og X-H2 – i form af smukke hudtoner og sømløse nuancer. Fuji’s filmsimuleringer er de bedste i branchen, og sort/hvid med enten Acros eller Monochrome ser simpelthen perfekt ud. 

En af Fujifilms mange filmsimuleringer. (Foto: Lasse Svendsen)

Bruger man Fujifilms Pixel Shift Multi Shot tager kameraet 20 eksponeringer, som derefter sættes sammen til et 160 MP-billede i Pixel Shift Combiner, som er gratis software til PC og Mac. Så kan man, når situationen kræver det, få en ekstrem detaljeopløsning, f.eks. når man har brug for et reklamebillede i ekstra høj opløsning eller til og med reprofoto. 

Det samme kan gøres med X-H2, som har samme billedsensor – læs mere længere nede i testen, hvor billedkvaliteten beskrives mere detaljeret. 

Kameraet med den nye XF 30 mm f2,8 Macro. (Foto: Lasse Svendsen)

Til sammenligning

Forgængeren X-T4 er den nærmeste at sammenligne med. På ydersiden er forskellene ikke særlig mærkbare, og begge kan optage 4K-video og har en skudhastighed på 15 billeder pr. sekund. Men X-T5 har bedre videofunktioner og en ny 40 MP-billedsensor, som giver en højere billedkvalitet – ikke kun i opløsning, men også i farvegengivelse og billeddynamik. 

Ligesom med X-H2 kan man tage 160 Mp-billeder, hvilket ingen af konkurrenterne kommer i nærheden af. Panasonic Lumix S5 kan levere op til 96 MP fra en 24 MP-billedsensor (i fuldformat), men billedhastigheden er på sølle 5 billeder pr. sekund. Canons fremragende EOS R7 er det, der kommer tættest på X-T5’s ydeevne og billedkvalitet. Det er lynhurtigt og fantastisk at arbejde med, men udvalget af optik til R7 er begrænset. 

Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

De tidligere kameraer i Fujifilms X-T-serie har altid ligget i toppen i deres klasse. Sådan er det også med Fujifilm X-T5. Det er den største opgradering nogensinde i serien, med det største spring i billedkvalitet siden X-T3 kom i 2018. Tilhængerne af seriens retrodesign vil heller ikke blive skuffede. Kameraet har en forbilledligt overskuelig betjening for fotografer, der ofte ændrer indstillingerne undervejs.  

At X-T5 er lidt mindre, lettere og samtidig billigere end kameraerne i X-H-serien, vil sikkert af mange blive betragtet som en indlysende fordel. Det faktum, at Fujifilm har fjernet muligheden for at bruge batterigreb, er ikke lige så positivt for nogle, formoder vi, men så må man kigge nærmere på X-H2, som har samme billedkvalitet. 

Karakter
Fujifilm X-T5
Premium

Lyd & Billede mener

Klassens bedste stillbilledkvalitet. 15 bps skudhastighed og lynhurtig autofokus. 7-trins billedstabilisator. Klassisk betjening med øjeblikkelig oversigt over indstillinger. 160 Mp kræver brug af software. Nogle vil savne batterigreb.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Lyd & Billede
Scroll to Top