Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Epson EH-TW5900

Super kompromis

Testens eneste LCD-projektor har en rigtig god billedkvalitet og mange kalibreringsmuligheder.

Skrevet af / 18/10/2012 - 00:00
Epson EH-TW5900
Geir Gråbein Nordby

Epson EH-TW5900 er den største projektor i testen. Men jeg kan lide udseendet og det faktum, at optikken sidder midtpå i stedet for til højre eller venstre. Det gør det bl.a. lettere at installere den med helt lige vinkel mod lærredet, og med dens symmetriske opbygning er vægten balanceret således, at billeder bliver lige, selv med et middel dimensioneret loftsbeslag.

Zoomforholdet er ganske godt; du kan få et 100 tommer stort billede fra mellem 2,9 og 4,7 meter fra lærredet.

Menusystemet er overskueligt, samtidig med at man kan lave avancerede indstillinger som individuel justering af hver farve, både primærfarverne RGB og sekundærfarverne CMY. Minus for mangel på direkteknapper til lysstyrke og kontrast på fjernbetjeningen. Det er irriterende at skulle gå ind i menuen, hver gang der skal justeres.

At projektoren har testens højeste opgivne kontrast, skal du ikke se dig blind på. Det er med dynamisk iris, som jeg personligt ikke kan lide at have på. Det betyder, at lysstyrken kvæles og åbnes ud fra lysinformationen i billedet, hvilket både støjer og giver tydeligt vekslende sortniveau.

Billedkvalitet
Lige ud af kassen har projektoren et af de mest naturlige billeder i testen, med godt smæld i farverne og fin kontrast. Sortniveauet er heller ikke her det bedste, men efter justering af lysstyrke og kontrast er det helt fint. En mørk film som Harry Potter og dødsregalierne del 2 er dog ikke dens livret. Skyggerne mangler lidt dybde, og de lider af lidt blåligt sortniveau. Det gælder dog alle projektorerne i denne prisklasse, som vi har set, og Epson er ikke dårligere end de andre i testen. Men farverne på Epson er ikke de bedst balancerede. Specielt blå er lidt bleg; en blå himmel ser mere lysegrå ud, når man sammenligner med de andre projektorer. Derfor anbefaler vi at få Epson-projektoren ordentligt kalibreret for bedst mulig farvegengivelse.

Med justerede farver kan du glæde dig over projektorens meget skarpe og naturlige billeder. Moskitostøj og bevægelsesstøj er så at sige fraværende. Epson er meget bedre end Optoma og BenQ på dette område, og nuancer på himmelhvælvingen er meget mere jævne. Wonders of the Universe på Blu-ray ser rigtig godt ud, med masser detaljer i galakser og stjerner. Billederne er skarpe og detaljerede, uden at støj kommer med i købet.

Konklusion
LCD-projektoren Epson EH-TW5900 giver ganske gode billeder direkte ud af kassen. Farvebalancen kunne have været bedre, specielt blå er lidt bleg. Dette er dog muligt at kalibrere ordentlig. Kontrast og lysstyrke er meget lig de andre i prisklassen; sortniveauet kunne have været mørkere, men ellers er der godt med knald på.

Billederne er skarpe og detaljerede, samtidig med at der er meget lidt støj. Moskitostøj er stort set fraværende, og når man så slipper for DLP-projektorens regnbue-effekt, er det her en klart anbefalet projektor.

Vi fik ikke testet projektoren med 3D, men hvis vi skal gå ud fra storebror TW6000, er effekten god, med ganske lidt crosstalk, men brillerne er temmelig ubehagelige.

Lyd & Billede mener

Skarpe billeder Ikke meget støj Gode kalibreringsmuligheder Zoomforholdet Ikke linsejustering Begrænset sortniveau

Også i denne test:

4 projektorer

Optoma HD300X

Gode billeder i 2D og 3D

Optomas billigste 3D-projektor har skarpe billeder, flot farvebalance og kun lejlighedsvis generende støj.

Skarpe billeder 3D
Ikke linsejustering Noget moskitostøj Begrænset sortniveau
Læs hele testen

BenQ W1060

Billig og god?

BenQ W1060 har en markedspris langt under den vejledende, hvilket gør den til et røverkøb i dette selskab.

Skarpe billeder Gode kalibreringsmuligheder
Ikke linsejustering Moskitostøj Bevægelsesstøj Begrænset sortniveau
Læs hele testen

InFocus IN3118HD

Herlig hybrid

Denne lysstærke projektor er en hybrid mellem hjemmebiograf og kontor. Alligevel er den oplevede billedkvalitet den bedste i testen!

Skarpe billeder Høj lysstyrke Ikke meget støj Gode kalibreringsmuligheder
Ikke linsejustering Begrænset sortniveau Lidt blæserstøj
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Scroll to Top