TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Officielt: Her er Samsungs 2022-TV-modeller

Samsung starter året med at introducere de splinternye MicroLED-, Neo QLED- og Lifestyle-TV’er – deriblandt en ny version af det populære The Frame!

forfatter
Publiceret 03/01/2022 - 17:22

CES-messen i Las Vegas løber som bekendt af stablen i denne uge, og Samsung er blandt de første producenter til at afsløre spritnye TV-modeller for 2022. Den sydkoreanske producent hævder som vanligt at byde på vigtige fremskridt inden for både billed- og lydkvalitet, brugervenlighed og design.

Nyhederne inkluderer bl.a. ultra high-end-skærme med MicroLED-teknologi, opdaterede modeller i det store Neo QLED-sortiment og – ikke mindst – nye versioner af den populære designmodel The Frame.

Samsung The Frame 2022 (LS03B). Foto: Samsung

Obs! Der har også svirret rygter om, at Samsung vil lancere nye TV’er med QD-OLED-teknologi i år, men dem røber den sydkoreanske producent (i hvert fald foreløbig) tilsyneladende ikke noget om.

MicroLED for alle pengene

Samsung fortsætter med at satse på MicroLED-teknologien på sine flagskibe i ultra high-end-klassen. Under CES lancerer de MicroLED-TV’er i tre skærmstørrelser – 110”, 101” og 89”. Sidstnævnte er en helt ny, mindre model, men den bliver næppe særlig billig af den grund!

 

MICRO-LED_5-989x658_2 MICRO-LED_1-1-989x658_3 MICRO-LED_4-1-989x658_4
<
>
Foto: Samsung

 

MicroLED-skærmene byder bl.a. på et selvstændigt Art-mode, hvor de kan vise kunst og billeder i standbytilstand. En anden kuriositet bliver muligheden for at vise billeder fra op til fire forskellige videokilder samtidig, i 4K-opløsning og med op til 120 billeder i sekundet. Dermed kan du følge sports- og nyhedsudsendelser på hver sin fjerdedel af skærmen, mens du gamer OG tjekker en walkthrough fra YouTube på de to andre …

Det er endnu uvist, hvornår og om Samsungs MicroLED-TV’er kommer til Norden, og hvad de vil koste. Men vi snakker nok om et sekscifret beløb, selv for det mindste!

Nye modeller i Neo QLED-familien

For os ”almindelige dødelige” kommer der selvfølgelig opdateringer i Neo QLED-serierne, som fortsat udgør Samsungs vigtigste modeludvalg i premium- og high-end-segmentet. Arvtagerne til populære modeller som QN85A og QN95A kommer til at hedde QN85B og QN95B.

Årets modeller er ligesom sidste år baseret på LCD-teknologi kombineret med MiniLED-bagbelysning; en teknik, som gav klare forbedringer på flere af 2021-modellerne – dog ikke helt uden komplikationer. Selv om MiniLED giver synligt bedre kontrast og sortniveau end almindelig LED, kan der også opstå såkaldte ”halo-effekter” med ringe omkring lyse objekter, hvis lysfordelingen ikke er præcis nok.

Samsungs topmodel i Neo QLED-familien bliver 8K-TV’et QN900B. (Foto: Samsung)

Dette er angiveligt noget, Samsung har arbejdet meget med på 2022-modellerne. De er bl.a. udstyret med en ny videoprocessor (Neo Quantum Processor), som skal bidrage til en mere præcis lyskontrol. Den nye processor er bl.a. øget fra 12 til 14 bit lysgradering, så den kan regulere de mange tusinde lysdioder i langt flere trin end 2021-forgængerne.

Neo Quantum-processoren skal også være bedre til at analysere billedmaterialet og forme lysfordelingen derefter. En ny funktion kaldet Shape Adaptive Light tager hensyn til linjer, former og overflader for at give den mest korrekte bagbelysning.

Dette vil forhåbentlig resultere i en endnu mere præcis og fintfølende lysfordeling – men det vil tiden selvfølgelig vise!

Samsung hævder også, at 2022 Neo QLED-modellerne vil få endnu bedre skarphed og dybdefølelse. En billedbehandlingsfunktion kaldet Real Depth Enhancer tager hensyn til objekter i billedet og forholdet til baggrunden. Dette kan lyde som noget, vi har set anvendt på bl.a. Sonys LCD- og OLED-modeller med stort held.

Neo QLED Sound: Bedre surroundlyd

Udvalgte Neo QLED-modeller skal også have fået en væsentlig opgradering på lydsiden: 8K-topmodellen Samsung QN900B får en masse højttalere indbygget i det slanke kabinet, deriblandt opadvendte højde-højttalere, ligesom vi tidligere har set på konkurrerende modeller som Panasonic JZ2000. De nye højdekanaler skal bidrage til en bedre gengivelse af Dolby Atmos-lydspor.

Neo QLED-TV’erne kan også analysere objekterne i billedet og bidrage til at placere lyden mere præcist i forhold til handlingen på skærmen – såkaldt Object Tracking Sound. Det bliver spændende at tjekke ud, hvor godt det fungerer i praksis på 2022-modellerne.

Samsung-skærmene skulle også fungere godt i samspil med selskabets egne soundbars, gennem såkaldt Q Symphony. Nyt i år er, at man også skal kunne overføre lyden mellem TV og soundbar trådløst via Wi-Fi – også for Dolby Atmos-lydspor. Dermed kan man potentielt spare et HDMI-kabel med tilhørende indgang.

Nye lifestyle-modeller: Samsung The Frame 2022

Ramme-TV’et The Frame har utvivlsomt været en succes for Samsung. Alene sidste år blev der solgt omkring 1 million eksemplarer. På årets model er der foretaget visse ændringer på panelsiden. Hovedforskellen består af en ny, mattere skærmbelægning, som skal reducere genskin og få paneloverfladen til at minde mere om et mat stykke papir. Det vil forhåbentlig kunne give et endnu mere troværdigt og ”malerisk” udseende. Og hvem ved, måske kan det også give billedkvaliteten et ekstra pift? Det såkaldte Matte Display skulle desuden være ekstra modstandsdygtigt over for fedtpletter og fingeraftryk. Den samme belægning vil også blive brugt på de andre designmodeller i Lifestyle-segmentet, inklusive The Sero og The Serif.

Samsung The Frame 2022 bliver tilgængeligt i skærmstørrelser fra 32″ til 85″ (QE85LS03B).

Samsung The Frame 2022 (LS03B) – får bl.a. en ny, mattere skærmbelægning. (Foto: Samsung)

Ny Smart Hub

Samsungs velkendte Smart Hub-brugerflade får også en decideret ansigtsløftning i år. Hovedmenuen er redesignet, så den er mere overskuelig og giver hurtigere adgang til favoritindholdet så vel som personlige anbefalinger. 2022-modellerne får også selvstændige menuer til spil (Game Home) og Ambient-mode (Ambient Home). Her vil man bl.a. få adgang til streaming af spil via tjenester som Google Stadia og Geforce Now.

En selvstændig app kaldet Watch Together gør det også muligt at se indhold sammen med andre – f.eks. venner og familie – på hver sin TV-skærm. Obs! Det vides endnu ikke, hvor bredt denne app understøttes her i Norden, og hvilket indhold man eventuelt vil kunne se sammen.

Flere af 2022-modellerne vil også give adgang til en funktion kaldet Smart Calibration, som finjusterer farverne og gråtoneskalaen på TV-skærmen for optimal billedkvalitet. Kalibreringen udføres automatisk ved hjælp af en app til iPhone og Samsung Galaxy-mobiler og vil tage mellem 30 sekunder og 10 minutter afhængigt af billed-mode.

Pris og tilgængelighed

Samsung har foreløbig ikke offentliggjort detaljer om de nordiske modeller, priser og lanceringsdatoer. Vi forventer mere information, før de nye modeller rulles ud hen imod foråret 2022!

Samsungs topchef for TV, mobil og hjemmeelektronik, Han Jonghee, skal holde en åbningstale på CES 4. januar. Her vil vi muligvis også få mere at vide om selskabets planer for 2022. Stay tuned!

Kilde: Samsung-pressemeddelelse

Læs også Samsung samler mobil og TV i ét selskab Samsung Electronics offentliggjorde tirsdag, at de udskifter alle deres administrerende direktører og vil skrumpe selskabet til to divisioner.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Første test af QD-OLED Sonys nye topmodel A95K er blandt de første TV’er med den nye QD-OLED-teknologi. Og en billedkvalitet, som vi knap nok har set magen til!
Panasonic afslører årets TV-modeller Panasonic introducerer en række opgraderede OLED- og LCD-modeller, der er skræddersyet til gaming.
Nyt OLED-TV fra B&O Bang & Olufsen har opdateret deres bedste TV med et helt nyt OLED-panel fra LG. Og prisen bliver … hamper.
På jagt efter et nyt TV? Tjek vores top 10-liste! Her finder du de ti bedste TV-modeller lige nu.
Blandt de bedste OLED-TV’er vi har testet LG’s stilige OLED-TV med galleridesign er tilbage i ny 2022-udgave. OLED G2 giver funklende billedkvalitet!
Nye OLED-topmodeller fra Philips Topmodellerne fra Philips ventes til efteråret – med lyd fra Bowers & Wilkins.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend