TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Den første solcelle af ren carbon

Carbon er billigt, og der er næsten uendeligt meget af det på jorden. Hvad er da bedre end at bruge det i solceller?

forfatter
Publiceret 05/11/2012 - 16:16

Forskere fra Standford University har nu konstrueret den første solcelle lavet udelukkende af carbon, et lovende alternativ til de dyre materialer, som bruges i dagens siliciumbaserede solceller.

Dette skal være den første prototype af en fungerende solcelle med alle sine komponenter af carbon. Mens siliciumbaserede solceller kræver mange trin i processen, kan carboncellerne bygges med enkle metoder, som ikke kræver dyrt værktøj og maskiner.

I modsætning til dagens stive solcellepaneler i silicium, er Stanfords tynde prototype lavet i fleksible carbonmaterialer. Panelerne, som er delvis gennemsigtige, skal kunne lægges som en tynd film, og håbet er, at de en dag kan beklæde bygninger, vinduer eller mere kurvede overflader, som bilkarrosserier som et led i at give verden vedvarende energi.

Nanomaterialer af carbon
Den eksperimentelle solcelle består af et fotoaktivt lag, som absorberer sollys i en ”sandwichkonfiguration” med en elektrode på hver side af sig. Elektroderne består af grafén – ark af carbon bare et atom tyk – og enkeltvæggede nanorør af carbon, som er 10-50.000 gange smallere end et menneskehår.

Til det aktive lag brugte forskerne et materiale af nanorør af carbon og såkaldt buckminsterfulleren, som består af 60 carbonatomer i kugleform og minder om fodbolde på én nanotmeter i diameter.

Men alle medaljer har en bagside. I dette tilfælde er det, at solcellerne hovedsagelig absorberer bølgelængden tæt ned mod infrarødt lys og har en effektivitet på under 1 procent, langt lavere end en almindelig solcelle på markedet i dag. Forskerne forventer, at dette vil bedre sig med bedre processeringsteknikker.

Kilde: EurekAlert

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

I er altså helt forkert på den vedr. Jura E8 maskinen; Hvis man vil have en mælkedrik, skal man da ikke flytte koppen, men bare lade den stå under udløbene i højre side – der kommer både kaffe og mælk ud fra de to udløb der, og det er ligegyldigt hvad der kommer først! HVIS man så kun ønsker en ren kaffemodel, bruger man udtagene i midten. Enten er jeres prøve eksemplar i stykker, eller I har forklaret det forkert… sorry to say…

Se de vildeste dimser fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet at finde de teknologiske nyheder. Både de store og nyskabende - og de lidt mere kuriøse.
Denne projektor kører på batteri Nu kan du tage storskærmen med hvor som helst!
Netgear Orbi 960: Verdens hurtigste mesh-netværk? Wi-Fi 6E giver internet på 6 GHz, og det første – og dyreste – netværk hedder Netgear Orbi RBKE960.
Se robotten Ameca skære grimasser som et menneske Ny video viser prototype af ekstremt menneskelignende robot, der skærer ansigt og rynker øjenbrynene, så det løber koldt ned ad ryggen.
Razer til kamp mod corona og omikron Razer Zephyr: Gamingspecialisterne har lavet en ansigtsmaske, der ikke blot er effektiv - den er også cool.
ReCyko Charge 10: Oplades på ti minutter ReCyko-batterierne fra GP Batteries er de hurtigste, du finder.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend