Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Senest i 2027 skal alle mobiler have udskifteligt batteri

EU-rådet har nu vedtaget den nye forordning om batterier, som betyder, at forbrugerne inden 2027 selv skal kunne udskifte bærbare batterier, der er indbygget i apparater.

Skrevet af / 19/07/2023 - 10:22
Senest i 2027 skal alle mobiler have udskifteligt batteri

Den 10. juli vedtog EU-Rådet en ny forordning, også kaldet EU’s nye batteridirektiv, som styrker bæredygtighedsreglerne for batterier og batteriaffald. Forordningen regulerer hele batteriets livscyklus – fra produktion til genbrug og genanvendelse – og sikrer, at batterierne er sikre, bæredygtige og konkurrencedygtige.

Batterier er afgørende for dekarboniseringsprocessen og EU’s omstilling til emissionsfri transportformer. Samtidig indeholder udtjente batterier mange værdifulde ressourcer, og vi skal være i stand til at genbruge disse kritiske råstoffer i stedet for at være afhængige af tredjelandes forsyninger. De nye regler vil fremme den europæiske industris konkurrenceevne og sikre, at nye batterier er bæredygtige og bidrager til den grønne omstilling,” siger Teresa Ribera, Spaniens minister for økologisk omstilling.

Europa-Parlamentet og Rådets forordning gælder for alle batterier, herunder alle udtjente bærbare batterier, elkøretøjsbatterier, industribatterier, startbatterier (som primært anvendes til køretøjer og maskiner) og batterier til lette transportmidler (f.eks. elcykler, elknallerter og elscootere).

En cirkulær økonomi

De nye regler har til formål at fremme en cirkulær økonomi ved at regulere batterier i hele deres livscyklus. Ifølge forordningen “bør slutbrugeren senest i 2027 kunne fjerne og udskifte bærbare batterier, der er indbygget i apparater, hvilket giver virksomhederne tilstrækkelig tid til at tilpasse konstruktionen af deres produkter til dette krav”. Dette er en vigtig bestemmelse for forbrugerne.”

Rådets afstemning den 10. juli afsluttede vedtagelsesproceduren. Forordningen vil nu blive underskrevet af Rådet og Europa-Parlamentet. Derefter vil den blive offentliggjort i EU-Tidende, og 20 dage senere vil den træde i kraft.

Læs også Batteridrevne produkter i fremtiden EU's nye batteridirektiv træder i kraft om tre år, og så skulle det blive nemt selv at skifte batteri på dine forbrugerprodukter.
Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Lyd & Billede
Scroll to Top