Der cirkulerer vedholdende rygter om et muligt samarbejde mellem tre vigtige kinesiske mobilproducenter: Xiaomi, BBK Group (som blandt andet står bag OnePlus og Oppo) og Huawei. Formålet med dette samarbejde er angiveligt at udvikle og lancere et Google-frit alternativ til Android. Hvis der er hold i rygterne, kan det potentielt omdefinere smartphonemarkedet, som vi kender det.
Baggrunden for et sådan skifte ses som en direkte konsekvens af de udfordringer, Huawei har stået overfor siden maj 2019, hvor firmaet blev underlagt amerikanske restriktioner, der tvang dem til at ophøre med at bruge Googles udgave af Android og deres app-butik. Begrænsingen kostede Huawei store markedsandele i Europa, men var også lærerig, da det tvang firmaet til at udvikle sit eget interne HarmonyOS og de tilhørende app-services (HMS) som et alternativ til Googles tjenester og app-butik.
Fra krise til styrke
I dag, seks år efter, er Huawei ikke blot i live, men er nu den største leverandør af mobiltelefoner i Kina.
For nylig har Huawei annonceret, at deres HarmonyOS Next understøtter nu 10.000 apps og tjenester. Og samtidig har de fjernet muligheden for at bruge en bagdør til at installere Android-apps. Huawei har altså vendt en krise til en styrke. Men der hersker dog stadig skepsis om, hvorvidt Harmony-apps også dækker alle behovene for eksempelvis skandinaviske brugere.
Et potentielt samarbejde mellem Xiaomi, BBK Group og Huawei ville skabe et teknologisk kraftcenter. Tilsammen repræsenterer disse virksomheder en betydelig andel af det globale smartphonemarked. Ved at slå ressourcer sammen kunne de dele udviklingsomkostninger for et fælles, Google-frit styresystem og udvikle et mere attraktivt alternativt app-miljø.
Det ville desuden forbedre deres forhandlingskraft over for globale partnere og – ikke mindst – beskytte dem mod fremtidige amerikanske handelsrestriktioner.
At kunne tilbyde et levedygtigt alternativ til Google kan ses som en form for forsikring mod geopolitiske risici.
Xaiomi vil sandsynligvis være forsigtige
Men for Xiaomi, som i dag er en af verdens største Android-smartphoneproducenter (en plads de overtog fra Huawei), ville et fuldstændigt farvel til Google indebære enorm risiko. Xiaomi har opbygget sit globale brand ved at levere telefoner med mange funktioner og fuld Google-support til konkurrencedygtige priser. Hvis Xiaomi droppede Googles tjenester, kunne det potentielt fremmedgøre et stort antal brugere uden for Kina, der kunne frygte for, at netop deres lokale apps kunne mangle i app-butikken. Risikoen er betydelige tab af markedsandele.
Hvis rygterne om en fælles strategi er mere end bare spekulation, er det derfor usandsynligt, at Xiaomi planlægger et øjeblikkeligt og fuldt brud med Google. En mere sandsynlig strategi vil formentlig være en gradvis overgang. Xiaomis eget HyperOS, som netop er kommet i version 3.0, der afviger fra “stock” Android, nævnes af teknologimagainet WinFuture som et potentielt skridt på vejen for Xiaomi til gradvist at bevæge sig væk fra Googles økosystem.
Selvom et totalt farvel til Google i vestlige markeder sandsynligvis ville være skadeligt for virksomheder som Xiaomi, understreger rygterne et klart ønske blandt store kinesiske tech-selskaber om at opnå større uafhængighed og modstandsdygtighed i et globalt tech-landskab præget af stigende kompleksitet og geopolitiske spændinger. Og for nogle især i et globalt syd, kan usikkerhed overfor for amerikansk software drive et ønske om at skille sig af med den.
Kilder: XiaomiTime, Techloy, WinFuture.de,