Search
Generic filters

Kinesisk mobilalliance vil bryde Googles Play-monopol

Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo går sammen om at skabe fælles app-butik som alternativ til Google.

Har du en Android-mobil, er Google Play stedet, som du besøger for at hente apps til den. Men det kan meget snart ændre sig.

En alliance af mobilproducenter, bestående af Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo, vil skabe et fælles alternativ til Googles app-butik. Det skriver nyhedsbureauet Reuters i dag. Præcis som vi i øvrigt forudsagde sidste år, da konsekvensen af afhængigheden af Google blev tydelig.

Alliancen, der har fået navnet GDSA (Global Developer Service Alliance), skal eksistere parallelt med Google Play, sådan at app-udviklere kan uploade deres apps til begge app-butikker. De fire firmaer sidder tilsammen på 40 procent af det globale mobilmarked. Det er planen, at den nye app-butik skal gå i luften til marts.

Android-styresystemet er gratis, men app-butikken er en pengemaskine for Google, der opkræver et gebyr på 30 procent af prisen på hver app. Hvilket i følge Reuters indbragte 8,8 milliarder dollars til Google i 2019. Den fortjeneste vil GDSA gerne have del i. Men det handler ikke kun om penge for apps.

Læs også Kommentar: Huawei-blokade kan smadre Android I første omgang går den amerikanske boykot af Huawei naturligvis hårdest ud over den kinesiske elektronikgigant selv. Men den dramatiske situation udstiller også den største udfordring ved Android-økosystemet.

Kan redde Huawei fra blokade – lige på målstregen

Alliancen kan nemlig blive et trumfkort for Huawei, der på grund af handelsblokaden ikke kan indbygge Googles tjenester i sine fremtidige smartphones. Vi har endnu til gode at se Google-løse Huawei-mobiler i skandinaviske butikker, da blokaden ikke gælder eksisterende modeller, men det er kun et spørgsmål om tid. Og det vil sandsynligvis sige få uger, da årets største mobilmesse, MWC, finder sted i Barcelona senere i denne måned.

Relancering køber tid for Huawei

I de knap otte måneder, der er gået siden blokadens start, har Huawei kunnet tære på sin eksisterende udvikling. Vi testede i januar Huawei Nova 5T, der i realiteten var en modificeret udgave af en tidligere model – og dermed ikke omfattet af blokaden. Mate 30 og Mate 30 Pro, der begge er uden Google-apps, bliver tilsyneladende slet ikke sendt på markedet i Skandinavien.

Global Developer Service Alliance

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Chat-funktionen, der fungerer på tværs af de to apps, bliver nu officielt gjort tilgængelig for alle brugere.
  Lenovo X1 Fold kan bestilles allerede nu.
  Frit valg på lyseffekter og fire forskellige optagekarakteristikker.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbejde med e-sportsmestrene i Astralis. Vil have gaming-hovedsæt klar til foråret.
  Nyt Omen-tilbehør med Warp Wireless-teknologi.
  Efter at Bose måtte trække de første Sleepbuds tilbage på grund af problemer med batterierne, er der nye hørepropper på vej.
  Halo styrer dit B&O-anlæg med Bluetooth eller Wi-Fi.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Asus ZenFone 7 Pro

  Vejl.pris 6599 kr Bedste ZenFone til dato

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Vejl.pris 10200 kr Galaxy Note 20 overrasker på flere måder

  Motorola Moto g 5G plus

  Vejl.pris 2699 kr Den billigste 5G-mobil på markedet

  OnePlus Nord

  Vejl.pris 3899 kr Forventningsafstemning!
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.