Kinesisk mobilalliance vil bryde Googles Play-monopol

Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo går sammen om at skabe fælles app-butik som alternativ til Google.
Annonce
Annonce
forfatter

Har du en Android-mobil, er Google Play stedet, som du besøger for at hente apps til den. Men det kan meget snart ændre sig.

En alliance af mobilproducenter, bestående af Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo, vil skabe et fælles alternativ til Googles app-butik. Det skriver nyhedsbureauet Reuters i dag. Præcis som vi i øvrigt forudsagde sidste år, da konsekvensen af afhængigheden af Google blev tydelig.

Alliancen, der har fået navnet GDSA (Global Developer Service Alliance), skal eksistere parallelt med Google Play, sådan at app-udviklere kan uploade deres apps til begge app-butikker. De fire firmaer sidder tilsammen på 40 procent af det globale mobilmarked. Det er planen, at den nye app-butik skal gå i luften til marts.

Android-styresystemet er gratis, men app-butikken er en pengemaskine for Google, der opkræver et gebyr på 30 procent af prisen på hver app. Hvilket i følge Reuters indbragte 8,8 milliarder dollars til Google i 2019. Den fortjeneste vil GDSA gerne have del i. Men det handler ikke kun om penge for apps.

Læs også
Kommentar: Huawei-blokade kan smadre Android I første omgang går den amerikanske boykot af Huawei naturligvis hårdest ud over den kinesiske elektronikgigant selv. Men den dramatiske situation udstiller også den største udfordring ved Android-økosystemet.

Kan redde Huawei fra blokade – lige på målstregen

Alliancen kan nemlig blive et trumfkort for Huawei, der på grund af handelsblokaden ikke kan indbygge Googles tjenester i sine fremtidige smartphones. Vi har endnu til gode at se Google-løse Huawei-mobiler i skandinaviske butikker, da blokaden ikke gælder eksisterende modeller, men det er kun et spørgsmål om tid. Og det vil sandsynligvis sige få uger, da årets største mobilmesse, MWC, finder sted i Barcelona senere i denne måned.

Relancering køber tid for Huawei

I de knap otte måneder, der er gået siden blokadens start, har Huawei kunnet tære på sin eksisterende udvikling. Vi testede i januar Huawei Nova 5T, der i realiteten var en modificeret udgave af en tidligere model – og dermed ikke omfattet af blokaden. Mate 30 og Mate 30 Pro, der begge er uden Google-apps, bliver tilsyneladende slet ikke sendt på markedet i Skandinavien.

Global Developer Service Alliance

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Når lanceringfesten holdes på nettet, kan man lige så godt gøre det ekstravagant.
Det er i hvert fald, hvad der hævdes om den trådløse mus Mad Catz R.A.T. DWS.
Har du købt et nyt TV til gaming for nylig? Vi viser dig, hvordan du aktiverer de bedste og hurtigste spilindstillinger til PS5 og Xbox!
Risikoen for at blive snydt er større end chancen for at gøre et kup.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Streaming-giganten har sikret sig Gal Gadots næste film.
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.
De mest eksklusive surround-processorer fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får langt om længe sidste skrig inden for videokort. Bl.a. med 8K.
JBL fejrer 75 år med jubilæumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retro-forstærker SA750. We wanna rock!