TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Kommentar: Huawei-blokade kan smadre Android

I første omgang går den amerikanske boykot af Huawei naturligvis hårdest ud over den kinesiske elektronikgigant selv. Men den dramatiske situation udstiller også den største udfordring ved Android-økosystemet.

Af / 24/05/2019 - 14:55
Kommentar: Huawei-blokade kan smadre Android

Donald Trumps handelskrig mod Kina rammer mobilproducenten Huawei hårdt. Den amerikanske regering har placeret den kinesiske elektronikgigant på den såkaldte “Entity List”. Det er i praksis en sort liste over virksomheder, der ikke frit må få adgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, software eller andre teknologiske tjenester.

Læs også: Huawei-blokade – sådan bliver du ramt!

Som konsekvens heraf har firmaer som Google, Intel og Qualcomm været tvunget til at stoppe alt samarbejde med Huawei, hvilket bl.a. betyder, at den kinesiske virksomhed bliver afskåret fra at anvende fremtidige udgaver af Googles Android-styresystem herunder Google-apps som Gmail, YouTube, Chrome og Google Maps. Selvom en lille undtagelse betyder, at Huaweis Android-licens forlænges i tre måneder, så eksisterende Huawei-mobiler stadig vil kunne modtage sikkerhedsopdateringer frem til den 19. august, kan blokaden meget vel betyde, at Huawei på længere sigt ikke vil kunne sende nye mobiltelefoner på markedet, der på nogen måde er baseret på Googles økosystem og tjenester.

Mobilblokade handler ikke om mobiltelefoner

Den amerikanske blokade af Huawei handler selvfølgelig om meget andet og mere end kinesiske mobiltelefoner. I virkeligheden handler den nok mindst af alt om mobiltelefoner. Nej, der er storpolitiske og globale interesser på spil, og den nuværende boykot af den kinesiske mobilproducent kommer i forlængelse af anklager mod Huawei for at medvirke til at spionere på vegne af den kinesiske regering. Ikke via firmaets mobiltelefoner, men via de mobilnetværk – herunder i væsentlig grad 5G-netværk – som Huawei leverer til USA og amerikanske allierede i den vestlige verden.

Krisen spidsede allerede til tilbage i december 2018, da Canada arresterede Wanzhou Meng, Huaweis finansdirektør og datter af Huawei-grundlægger, Ren Zhengfei. Hun kræves udleveret til USA for angiveligt, via et selskab ved navn Skycom hvor Meng har været bestyrelsesmedlem, at have medvirket til omgåelse af USA’s sanktioner mod Iran.

Annonce

Læs også: Nye hak i tuden til Huawei

Set i dét lys kan det ikke undre, at amerikanerne forsøger at ramme Huawei dér, hvor det gør allermest ondt, nemlig på pengepungen – og som verdens næststørste mobilproducent må man gå ud fra, at Huawei tjener en del penge på salget af smartphones. Man kan også med stor sikkerhed forvente, at Kina svarer igen. Et så voldsomt angreb på én af landets største virksomheder – som en del af en større handelskrig – er selvfølgelig et nationalt anliggende.

F.eks. fortæller Financial Times, at Kina overvejer at gå til modangreb ved at begrænse eller helt ophøre med eksporten af såkaldte rare earth-metaller til USA. Der er tale om 17 sjældne metal-arter, som bruges i stort set al elektronik lige fra batterier og mobiltelefoner til elektriske biler og flyvemaskiner. Kineserne sidder på størsteparten af verdens beholdning af sjældne jordarter, så Riget i Midten har alle muligheder for at sætte hele den amerikanske teknologibranche under alvorligt pres.

Med andre ord er man modig, hvis man allerede nu dømmer Huawei ude. Det er langt fra utænkeligt, at amerikanerne må trække i land i løbet af de kommende måneder. Til gengæld udstiller krisen en meget stor udfordring ved hele Android-økosystemet, som alle mobilproducenter har. Og mon ikke flere af dem – især de kinesiske – har fået noget at tænke over efter de seneste dages dramatiske begivenheder?

Afhængighed af Google kan skabe alternativ til Android

I Kina, Huaweis hjemland, er adgangen til Googles tjenester faktisk meget begrænset. Huawei-mobiler, som sælges på det kinesiske hjemmemarked, er godt nok baseret på Android, men Google Play og Google-apps som Gmail og YouTube samt sociale medier som Facebook er ikke tilgængelige i Kina, så i stedet bruger kinesiske forbrugere alternative app-butikker såsom Tencent MyApp og 360 Mobile Assistant. Facebook og WhatsApp er skiftet ud med WeChat og QQ.

tecent myapp
Kan Tecent MyApp blive et reelt alternativ til Google Play uden for Kina?

Men i det meste af verden er Google altdominerende, og Googles kommercielle version af Android-styresystemet er den platform, som stort set alle smartphones (udover Apples iPhone) er baserede på. Vil en smartphone-producent gøre sig gældende på det globale marked, er Google altså ikke til at komme udenom. Og producenterne (igen med undtagelse af Apple) har i virkeligheden alle sammen det samme problem: Det er Google, som ejer kunden.

Læs også: Test af Huawei P30 Pro

Det er godt for forbrugerne, som bare skal have en Google-konto for at bruge Android og alle de tilknyttede tjenester. Og det er skidt for mobilproducenterne, fordi forbrugerne bare skal have en Google-konto for at bruge Android og alle de tilknyttede tjenester. Sagt på en anden måde kan en forbruger snildt købe en Samsung-mobil i dag og en Sony-mobil i morgen uden at mærke forskel.

Selvfølgelig er det primært en fordel for mobilproducenterne, at forbrugerne har adgang til en nærmest standardiseret platform. Det gør det muligt for en virksomhed at producere smartphones og lignende produkter uden at skulle investere i at udvikle sit eget operativsystem. Og samlet set har Android gjort det globale mobilmarked langt større, end det ville have været, hvis markedet havde været præget af fragmentering og et dusin forskellige løsninger – som det var tilfældet for 20 år siden, da Windows CE, Symbian og Palm OS blot var de mest kendte af et utal af mobilplatforme.

symbian
For 20 år siden var Symbian ét blandt mange mobile styresystemer.

Men den aktuelle konflikt mellem Huawei og den amerikanske regering viser omvendt hvor afhængige alle mobilproducenterne er af ét firma. Hvis Google trækker stikket, er du færdig.

Aktuelt er det kun Apple som med iOS tilbyder et reelt alternativ til Android. I løbet af de seneste år har store virksomheder som Microsoft og Samsung forsøgt sig med alternative mobilplatforme, Windows Phone og Tizen, men uden opbakning fra resten af branchen endte begge systemer som fiaskoer. Derfor klinger det også en smule hult, når troværdige kilder fortæller, at Huawei har arbejdet på et alternativ til Android siden 2012. Heller ikke den kinesiske elektronikgigant er stor nok til at etablere et reelt alternativ til Android på egen hånd.

Læs også: Kung Fu Fighting – Huawei P30 Pro vs. OnePlus 7 Pro

Men kunne man forestille sig et fælles, kinesisk alternativ til Android og Google? Kunne man forestille sig, at kinesiske producenter som Lenovo (Motorola), Oppo (OnePlus), ZTE, Vivo og Xiaomi ser skriften på væggen og mistænker, at de nemt kunne blive de næste ofre i Trumps handelskrig mod Kina? Kunne man forestille sig, at Google Play bliver skiftet ud med Tencent MyApp, at Google bliver skiftet ud med Baidu, Amazon med Alibaba og Facebook med WeChat? På vores breddegrader? Jeg vil ikke afvise det.

I øjeblikket kan det forekomme som et luftkastel, men hvis konflikten mellem Kina og USA skærpes yderligere, er det langt fra utænkeligt, at de kinesiske producenter – med Huawei i spidsen – gør fælles front og helt eller delvis udvikler et alternativ til Googles økosystem. Med konkurrencedygtige priser og gode produkter er det ikke engang utænkeligt, at i det mindste europæiske forbrugere kunne finde på at springe med på vognen.

Uanset hvad der sker, er den aktuelle blokade mod Huawei ikke bare et problem for den kinesiske mobilgigant. Det er den største udfordring for Googles og Androids dominans, siden smartphone-markedet for alvor fik luft under vingerne i 2009-2010.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nothing lancerer selvlysende mobil

OnePlus 13 med kæmpe batteri lanceret i Kina

AI-hjælp i Google Map

Første mobiler med Snapdragon 8 Elite

Hey, Google - er der en app for mig?

OxygenOS 15 er nu tilgængelig

Snart kan du fjerne App Store fra din iPhone

Fra 7 til 8 års opdateringer

Klager over batteritiden for iPhone 16

Sådan bliver Oneplus 13

Hidtil tyndeste foldbare smartphone fra Samsung

Mobilen bliver din sekretær