Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Huawei har lanceret opdateret foldbar monstermobil

Huawei Mate Xs kommer til Danmark i slutningen af marts. Prisen i kroner og øre er høj, og dertil kommer, at mobilen må undvære Googles apps og tjenester.

Skrevet af / 25/02/2020 - 15:53
Huawei har lanceret opdateret foldbar monstermobil

Det er nu præcis et år og en dag siden, at Huawei på Mobile World Congress 2019 lancerede sin første foldbare mobil, Huawei Mate X. Samsung havde kort forinden lanceret sin foldbare smartphone, Galaxy Fold, så nu var knivene blevet hvæsset og to af verdens største mobilproducenter var klar til kamp om et helt nyt marked for foldbare smartphones.

Som vi efterfølgende fandt ud af, gik det ikke helt som planlagt. Samsung Galaxy Fold blev ramt af store problemer og kom først på markedet med mange måneders forsinkelse, mens Huawei Mate X, der ellers var den mest lovende af de to foldbare lanceringer, aldrig kom på markedet uden for Kina.

Men nu skal det være anderledes, lover Huawei, der i går afholdt en online-pressekonference, da hele årets Mobile World Congress jo måtte bukke under og aflyse alting på grund af den omsiggribende coronavirus.

Huawei Mate Xs har en hovedskærm på 8″, når mobilen er foldet helt ud. (Foto: Peter Gotschalk)

På pressekonferencen præsenterede Richard Yu, CEO for Huawei Consumer Business, en række nye produkter, og det mest interessante var Huawei Mate Xs, efterfølgeren til sidste års foldbare smartphone.

Huawei Mate Xs ligner forgængeren på en prik, men er opgraderet på en række punkter.

Overlegen foldbar mobil er blevet endnu mere overlegen

Den foldbare mobil er udstyret med Huaweis mest avancerede chipset, Kirin 990 5G, firdobbelt Leica kamerasystem og et opgraderet Falcon Wing-design bestående af mere end 100 tæt sammenknyttede dele.

Den 8” store skærm sikrer brugeren en “Fullviewoplevelse” ulig traditionelle smartphones, når Mate Xs er foldet ud.

Når mobilen er foldet sammen, har den en “hovedskærm” på 6,6″ på den ene yderside og en sekundær skærm på 6,38″ på den anden yderside. (Foto: Peter Gotschalk)

Når den er foldet sammen, har Mate Xs en 6,6” stor hovedskærm, samt en 6,38” stor sekundær skærm. Mate Xs understøtter desuden Multi-Window-funktionen med hvilken brugeren kan have to apps åbne ved siden af hinanden samtidigt på skærmen og trække indhold som tekst, billeder og dokumenter direkte fra den ene til den anden app. Selvfølgelig er mobilen baseret på den nyeste udgave af Huaweis egen EMUI-brugerglade samt Android 10. Dog uden Google-apps, men det vender vi tilbage til.

Skærmen er lavet med en ny polymerstruktur i dobbeltlag, der ifølge Huawei giver skærmen en helt unik billedkvalitet samtidig med, at den har en høj holdbarhedsgrad. Skærmen bliver forstærket af det nye design på hængslerne, der er lavet af et flydende zirconium-baseret metal.

Ned langs en skinne på smartphonens bagside sidder et nyt SuperSensing Leica Quad kamerasystem, der består af et hovedkamera på 40 Mp, et 16 Mp ultra vidvinkel kamera, et 8 Mp kamera med teleobjektiv og sidst et 3D Depth Sensing kamera.

De fire kameraer bruger kunstig intelligens til at stabilisere billedet, er udstyret med 30x hybridzoom og kan tage billeder i mørke miljøer, oplyser Huawei.

Når Mate Xs er foldet sammen, kan både fotografen og den person, der står foran smartphonen, se billederne i realtid og dermed justere i kompositionen på billedet, inden det tages. Det er muligt med det nye smart mirror shooting mode. Og selv når man tager selfies, kan man nu drage fuld nytte af quad-kamerasystemet, fordi alle kameraer er samlet et sted, nemlig på bagsiden.

Ned langs en skinne på smartphonens bagside sidder et nyt SuperSensing
Leica Quad kamerasystem, der består af et hovedkamera på 40 Mp, et 16 Mp ultra vidvinkel kamera, et 8 Mp kamera med teleobjektiv og sidst et 3D Depth Sensing kamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Hurtigste 5G-processor

Mate Xs er drevet af Huaweis mest nyeste chipset, Kirin 990 5G, der byder på en octa-core processor sammensat af to Cortex-A76 kerner speciallavet i super størrelse, to store Cortex-A76 kerner og fire mindre Cortex-A55 kerner.

Grafikken bliver styret af 16-core versionen af Mali-G76 GPU, den mest kraftfulde GPU på Huaweis håndholdte devices.

Den foldbare hovedskærm på Huawei Mate Xs sidder på ydersiden, ikke på indersiden, som tilfældet er hos Samsung Galaxy Fold. (Foto: Peter Gotschalk)

Desuden kommer Mate Xs med hele 55W SuperCharge hurtigopladning, der på 30 minutter kan lade mobilen op til 85 procent.

Og, understregede Richard Yu, Huawei Mate Xs kommer i butikkerne i hele verden, ikke kun i Kina.

Det gælder også Danmark, hvor salgsstart bliver i slutningen af marts, hvor den foldbare 5G-mobil vil kunne købes eksklusivt hos elektronikkæden Power til en pris på intet mindre end 18.999 kroner for en konfiguration med 8 gigabyte ram og 512 gigabyte indbygget lager!

Huawei AppGallery

Men, spørger den opmærksomme læser måske, har Huawei da fået styr på sin problematik med amerikansk boykot og deraf følgende manglende adgang til Googles version af Android inklusive Google-apps og services?

Var det ikke grunden til, at Huawei lancerede nødløsningen Nova 5T før jul sidste år? Og den mest sandsynlige forklaring på, at monstermobilen Huawei Mate 30 Pro aldrig kom til Danmark trods forsikringer om det modsatte?

Svaret er, at Huawei stadig er ramt at den amerikanske boykot, og derfor kommer Huawei Mate Xs som den første smartphone i Danmark udelukkende med Huaweis egen AppGallery app-butik. Et vovet træk, men helt nødvendigt hvis Huawei fortsat vil lancere nye smartphones på det danske marked.

Vi har allerede tidligere skrevet om AppGallery, som er Huaweis pendant til Google Play, og allerede siden sidste år har kineserne arbejdet hektisk på at få så mange app-udviklere som muligt til at lave versioner af deres apps, der virker på Huaweis mobiler.

Huawei-topchef Richard Yu taler om AppGallery ved lanceringen af Mate 30-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

I september meddelte Huawei så, at firmaets eget app-økosystem var på vej til Danmark.

“Økosystemet Huawei Mobile Services (HMS) er snart klar til at give danskerne en fuldkommen brugeroplevelse. HMS indeholder alt, hvad den moderne smartphonebruger har behov for med app-butik, digital assistent, cloud services og meget mere,” skrev firmaet i en pressemeddelelse, som fortsatte:

“HMS inkluderer blandt andet Huaweis egen browser, der sikrer lynhurtige internetoplevelser, nemme søgemuligheder og komplet sikkerhedsbeskyttelse. 200 millioner bruger allerede HUAWEI Browser i dag. […] Huawei Mobile Services og HMS apps indkorporerer Huaweis chip-, device- og cloud-egenskaber og integrerer en række HMS kerneegenskaber, værktøjer og platforme til IDE-udvikling og test. Sammen med tredjepartsapplikationer og services udgør HMS et økosystem – et intelligent mobilt internetøkosystem for 570 millioner Huaweibrugere verden over. På nuværende tidspunkt har HMS-økosystemet allerede tiltrukket mere end én million registrerede udviklere fra hele verden.”

Og ifølge Richard Yu er tiden nu kommet til at slippe Huawei AppGallery løs på det globale marked. Også selvom Huawei til stadighed er “dedikerede i forhold til virksomhedens strategiske partnerskab med Google”, som topchefen vel sagde for at åbne en kattelem til et fortsat samarbejde med amerikanerne i fald boykotten mod forventning skulle blive ophævet.

Huawei forsøger febrilsk at få så mange danske apps som muligt i Huawei AppGallery. Desværre kommer man bl.a. til at måtte undvære Mobile Pay i første omgang. (Foto: Peter Gotschalk)

Overholder GDPR

I sin præsentation lagde Huawei-chefen stor vægt på, at alle brugerdata fra apps, som er hentet fra Huawei AppGallery og kører via Huawei Mobile Services, vil forblive i Europa i europæiske datacentre, hvor den europæiske databeskyttelsesforordning (GDPR) vil blive overholdt 100 procent.

For at gøre Huaweis egen app-butik ekstra attraktiv for forbrugerne har kineserne lanceret såkaldte Quick Apps, der ikke kræver installation.

Reelt er der tale om HTML5-websider, der kan køre på mobilen på en måde, der til forveksling ligner en lokal app, og det er muligvis en måde, hvorpå Huawei vil imødekomme den udfordring, det unægteligt er, at mange populære apps endnu ikke er tilgængelige i AppGallery. Man vil f.eks. uden større problemer kunne bruge Google-tjenester som YouTube og Google Maps som Quick App.

Desværre bliver det sværere at simulere app-funktionaliteten fra f.eks. Mobile Pay, der er én af de populære danske apps, der endnu ikke er tilgængelig via Huawei AppGallery.

Vi får se, hvordan forbrugerne reagerer, når Huawei Mate Xs som den første AppGallery-baserede smartphone rammer butikkerne i slutningen af marts.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

Nye funktioner til Pixel-enheder

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

0
Scroll to Top