TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Lynhurtigt fuldformat fra Sony

Hastighed, action og skarpere billeder er mantraet for Sony a99II, der fyrer løs med 12 billeder i sekundet i råformat og med fuld autofokus.

forfatter
Publiceret 21/09/2016 - 11:30

Sony har sagt det tidligere: De er fast besluttede på at holde liv i spejlreflekskameraerne, eller rettere i hybridkameraerne i alpha-serien, også kaldet SLT. Kameraerne a77II og A99, bruger nemlig spejle, men ikke på samme måde som normale spejlreflekskameraer.

Spejlet sidder nemlig fast skråt foran billedsensoren, og slipper tilstrækkeligt med lys igennem til, at det hele fungerer. Samtidig med, at lys reflekteres til en sensor, som viser billedet på skærmen eller i søgeren.

Men nok om det.

Lidt mindre og lettere, men meget hurtigere. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Lidt mindre og lettere, men meget hurtigere. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Sony a99II er et sådant kamera. Det adskiller sig fra de helt spejlløse Alpha-kameraer, som a7r II og A7 II. Men, som II’et angiver, er der tale om anden generation.

Kameraet er, ligesom sin forgænger A99, et fuldformat-kamera med 24 x 36 mm stor billedsensor, men II’eren er mindre, lettere og meget hurtigere.

Med SLT teknikken er næsten ingen mørklægning af søgeren ved fuld hastighed, 12 bps. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Med SLT teknikken er næsten ingen mørklægning af søgeren ved fuld hastighed, 12 bps. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Her kommer øvrigt spejlløsningen ind i billedet. Da spejlet er stationært, og ikke vipper op og ned, når kameraet eksponerer, er der mindre mekanisk forsinkelse, og kameraets skudtakt kan gøres højere.

I dette tilfælde har Sonys ingeniører formået at presse 12 billeder/s ud af et fuldformatkamera. Hastigheden er i sig selv ikke så opsigtsvækkende, men det er vel at mærke med en 42-megapixel stor billedsensor og integreret billedstabilisator.

Dette er ikke nogen lille bedrift, da mængden af data i 42 MP-billeder er ganske enorm, når cachen og processor skal sluge billeder i 12 bps-takt. Og det kræver selvfølgelig også et hurtigt hukommelseskort.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Kameraet fokuserer også mellem hvert billede ved denne hastighed og bruger 399 fokuspunkter (79 af dem er krydssensorer) for at holde trit med bevægelserne i søgeren. Det gør a99II til et af de hurtigste fuldformat-kameraer på markedet, sammen med Nikon D5 og Canon EOS 1DX II.

Med én væsentlig forskel: Prisen forventes at blive omkring 28.000 kroner, næsten halvdelen af prisen for en D5.

En funktionshjul på siden giver hurtig adgang til nogle funktioner. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
En funktionshjul på siden giver hurtig adgang til udvalgte funktioner. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

4K-video er et must for sådan et kamera, og a99II har naturligvis omfattende videosupport.

Og det er uden såkaldt pixel binning, hvilket betyder, at kameraet bruger hele billedsensoren til optagelse, og skalerer videostrømmen ned til 8,3 MP 4K-opløsning.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Det mest blærede sportskamera Fujifilm X-H2S er kameraet for dig, der har brug for skarpe actionbilleder.
Uforskammet lækker kamerablitz Lad dig ikke narre af 50’er-designet.
Sony lancerer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon til Sony-kameraer.
Kompakt og let 24 makro og 15-30 mm zoom fra Canon Billig optik til Canons spejlløse fuldformatkameraer.
Det lille øje på himlen DJI’s mindste kameradrone er så lille, at den må flyves overalt – og stadig avanceret nok til at opnå professionelle resultater.
Capture One Mobile klar til iPad Nu kan du redigere som en prof på iPad’en.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend