TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Årets sejeste kamera!

Glem de andre. Det er Olympus, der er festens konge. Hvad siger du til 60 billeder i sekundet, 4K-video og 50 Megapixel-modus?

De små spejlløse kameraer er et fristende alternativ til spejlrefleks. Mindre, lettere, hurtigere og med lige så god eller bedre billedkvalitet.

Olympus er et eksempel på det, og deres OM-D E-M1 har længe været et af vore foretrukne kameraer. Lille, og alligevel overskueligt, hurtigt, og brugbart til det meste, selv når det regner eller sner.

Men det begynder at vise alderstegn. Autofokusen ikke længere blandt de bedste, det har ikke 4K-video, og den aldrende 16 MP-billedsensor kunne med fordel opdateres.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Alt dette og meget mere er der taget hånd om i det nye OM-D E-M1 Mark II. Det er nyt fra inderst til yderst. Og sikke et kamera, det er blevet!

Det er det hidtil hurtigste blandt de spejlløse eller hybridkameraer, og det skyder kontinuerlige billedserier på 18 billeder i sekundet via en ny 20,4-megapixel billedsensor. I råformat og med autofokus mellem hvert billede!

Det kan faktisk tage helt op til 60 billeder i sekundet, hvis man låser fokus og lysmåling på det første billede.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Det har også Olympus’ velfungerende femaksers-billedstabilisering (se billedet ovenfor), og det skyder 4K og Cinema 4K-video med 4:2:2 HDMI-udtata. Forestil at lege med det håndholdt – med femaksers stabilisering, og ned til ti 6,5 eksponeringstrin. Det giver spændende muligheder, også i mørke.

Autofokusen er ny med 121 krydssensorer med fasedetektering, der følger motivet, også ved 18 bps, og der er to porte til hukommelseskort, en for UHS-II, USB 3.0 (Type C) til hurtig dataoverførsel

Foto: Olympus
Foto: Olympus

4K-videoen er på prof-niveau, med Cinema 4K, 24p, 25, 30p, 50p og 60 p, og både 237 og 102 Mbps datastrøm. Kompressionsmulighederne er Normal, Fin, Superfin og All-intra.

Kameraet kan også optage stillbilleder på op til 50 MP i høj opløsningstilstand, ligesom PEN F og OMD-EM5 II.

Olympus lancerer øvrigt én Prof-service. Standard Plus er gratis, og giver dig seks måneders udvidet garanti, imens serviceprogrammerne Advancered og Elite inkluderer gratis forsendelse under reparation, låneudstyr under reparation, regelmæssig vedligeholdelsesplan, supporthotline og support via video.

M.ZUIKO 12-100mm f4. Foto: Olympus
M.ZUIKO 12-100mm f4. Foto: Olympus

Lad os heller ikke glemme de nye prof-objektiver. M.ZUIKO 12-400 f4, støvtæt og stænktæt zoom (24-200 mm), og den lysstærke 25 mm f 1,2 (50 mm).

En ny 30 mm makro kommer også. Den har lysstyrke F3,5:

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Pris og levering er ikke klar på nogle af produkterne, men regn med, at EM1 II bliver en del dyrere end Olympus dyreste i dag, PEN-F.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.