itemprop

Nyt spændende højttalermærke til koncerter

Norske NNNN vil revolutionere koncertlyd.

En ny producent ved navn NNNN har sat sig for at lave en helt ny konstruktion inden for koncerthøjttalere. Vi er ikke sikre på, hvordan navnet skal udtales, men logoet er i hvert fald formet som lydbølger.

Med hovedkvarter i Drammen i Norge har producenten med det pudsige navn påtaget sig den opgave at give os bedre lyd til koncerter. Målet er at lave “verdens bedste lydsystemer”.

Folkene bag kommer fra virksomheder som Tandberg og Cisco, der hovedsagelig har ekspertise inden for videokonferenceudstyr.

Sætter en ny standard

De første produktserier hedder Graft og Devor, og firmaet hævder, at de sætter en ny standard for, hvad koncerthøjttalere kan præstere. “Der er ingen direkte konkurrenter til nogen af disse produkter på markedet i dag,” kan man læse på NNNN’s hjemmeside.

Graft er hornhøjttalere med en kontrolleret, jævn spredning i hele frekvensområdet. (Foto: NNNN)

Hornhøjttalere

Graft er tophøjttalere med horn, der skal monteres i buede kolonner for at sprede diskanten jævnt ud over store koncertarenaer.

“De har en effektivitet uden sidestykke på markedet i dag og erstatter traditionelle linjekilder med langt færre moduler og overlegen lydkvalitet,” siger NNNN.

Hvert højttalermodul har et stort, centreret horn med en kompressionsdiskant samt to integrerede, foldede bashorn, og skal give en frekvensrespons med ensartet og kontrolleret spredning i hele frekvensområdet, helt ned til 40 Hz. Det er rimelig ekstremt for tophøjttalere. Spredningen er snæver for ikke at få overlapning og dermed interferens mellem horisontalt stablede højttalere.

annonce

Og lydtrykket? 146 decibel. Eller 140 dB kontinuerligt. Fra én højttaler!

annonce
Devor er bashøjttalere med kardioidespredning. (Foto: NNNN)

Basser

Men ingen koncerter uden bas, og til det formål har NNNN skabt Devor-serien. Her er der to modeller, begge med horn. “Hornkonstruktionen giver en lydgengivelse i de allerlaveste frekvenser, der både er musikalsk og harmonisk, på en måde, som man endnu ikke har hørt fra noget PA-system,” hævdes det.

Hvor subwoofere normalt spreder lyden jævnt 360 grader, hævder NNNN, at deres Devor-subs har såkaldt kardioidespredning i hele frekvensområdet, selv i de subsoniske toner. Hvilket betyder, at man slipper for refleksioner fra bagvæggene, som ellers resulterer i udfasninger og ophobning af bas forskellige steder i rummet. “Det gør, at lydtrykket kan sendes i retning af publikum, og minimerer behovet for akustisk behandling af rummet …”

Der findes i dag to bashøjttalere: Den største, Devor 16, strækker sig ned til 16 Hz, og den mindre, Devor 23, går ned til 23 Hz. Det maksimale lydtryk er 140 dB for den største og 137 dB for den mindste sub.

NNNN er samarbejdspartner ved dette års by:Larm-festival i Oslo.

annonce

nnnn.no

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of

Läs också

 data-srcset

Værre end spritkørsel

Du har meget dårligere reaktionstider, når du bruger bilens touch-skærm, end når du kører i beruset tilstand.

Scroll til toppen