Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

High-end som gruppearbejde

Hvor mange ingeniører skal der til for at konstruere en seriøs hi-fi-højttaler? Danske System Audio inviterede alle interesserede til at være med. Resultatet blev en fiskeørn med 110 forældre.

Skrevet af / 18/09/2013 - 11:30
High-end som gruppearbejde

Hi-Fi-udstyr i den tungere klasse er sædvanligvis omgærdet med et slør af hemmelighedsfuldhed. Hvad der præcis er årsag til den gode lyd – og den høje pris – er en forretningshemmelighed. Og lanceringen af et nyt produkt skal helst komme som en overraskelse på konkurrenterne.

Den danske højttalerkonstruktør Ole Witthøft fra System Audio har imidlertid valgt at gå en anden vej. Da han i 2012 skulle konstruere en efterfølger til en af firmaets mest succesfulde modeller, valgte han at invitere alle interesserede med og køre hele designprocessen som open source. Projektet, som hidtil har båret kodenavnet Q113, er blevet beskrevet i fagbladet Ingeniøren.

Det blev en fiskeørn
Ikke færre end 110 ingeniører tog imod tilbudet, og medvirkede i designprocessen. Efter mere end et år undervejs, mange prototyper og masser af prøvelytninger er projektet nu kommet så langt, at den lille ny højttaler med de mange forældre har fået et officiel navn: Pandion 2. Navngivningen er også startskuddet til, at projektet kan omtales udenfor ingeniørkredse.

Navnet stammer fra fiskeørnen pandion haliaetus, og er valgt fordi den er en smidig og hurtig jæger. Totallet signalerer, at den bliver ét af medlemmerne i en nye serie af højttalere, som også kommer til at omfatte en gulvmodel og en væghøjttaler.

System Audio Pandion 2 findes nu ikke kun som prototyper, for der er bygget 10 helt færdige højttalere i en prøveproduktion. Hvad der hidtil har været et sløjdprojekt i forsøgsafdelingen, er nu flyttet ind på selve fabrikken, hvor firmaets andre højttalere produceres. Formålet med prøveproduktionen er at se, om specifikationerne er tilstrækkeligt præcise til at sikre, at de fremstillede højttalere er lige gode hver gang, sådan at et godt resultat ikke blot skyldes et heldigt tilfælde.

Prøveproduktionen er også det sidste skridt, inden den længe ventede ikke-hemmelighed kan gøres tilgængelig for kunderne.

system_audio_pandion_2.

Produktionen af højttalerenhederne sker i en blanding mellem industri og håndværk. Mange af delene er fremstillet på maskiner, men den egentlige samling, samt flere af de afgørende detaljer, udføres i hånden.

Bashøjttalerens membran har eksempelvis 10 gennemgående slidser, der hver især skal fyldes med en klæbrig substans. Faktisk, skiftes der mellem to slags dæmpemas­se, der påføres skiftevis i hver anden slidse.

system_audio_pandion_3

En af de specielle detaljer ved bashøjttaleren til Q113 Evolution, er dens specielle kant­smøring, der påføres når højttaleren er færdigbygget. Formålet med kantsmøringen er, at dæmpe en resonans, der opstår i overgangen mellem membranen og højttalerens gummiophæng.

Doseringen af den flydende dæmpemasse er imidlertid kritisk, og derfor har Scan Speak fundet en løsning, hvor kantsmøringen udføres med en injektionssprøjte. Det sikrer at der påføres den samme mængde dæmpemasse hver gang.

Da konstruktionen er udført som open source, står det enhver frit for at bygge sin egen udgave af Pandion 2. Hele processen er beskrevet i detaljer undervejs, og de specialbyggede højttalerenheder fra Scan Speak vil også være tilgængelige for private købere. De har produktnumrene 15W/4531G08 (bas) og D2905/990007 (diskant). Tegningerne kan fås ved at sende en mail direkte til Ole Witthøft. For de, som ikke selv er fikse med overfræser og loddekolbe, bliver butiksprisen på højttaleren 19.998 kr for et sæt, når de er klar i oktober.

System Audio

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rauna er tilbage

Engelsk legende vender tilbage efter 63 år

PMC lancerer aktive højttalere

KEF viser muskler med nye subwoofere

Bordhøjttalere med lydtryk

Spændende gulvmodel fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

Gulvhøjttalere med det hele

En lille ny i gammel stil

Steinway Lyngdorf har slanket sig

Elegance fra Børresen

Luksuslyd på rejsen

0
Scroll to Top