TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

High-end som gruppearbejde

Hvor mange ingeniører skal der til for at konstruere en seriøs hi-fi-højttaler? Danske System Audio inviterede alle interesserede til at være med. Resultatet blev en fiskeørn med 110 forældre.

forfatter
Publiceret 18/09/2013 - 11:30

Hi-Fi-udstyr i den tungere klasse er sædvanligvis omgærdet med et slør af hemmelighedsfuldhed. Hvad der præcis er årsag til den gode lyd – og den høje pris – er en forretningshemmelighed. Og lanceringen af et nyt produkt skal helst komme som en overraskelse på konkurrenterne.

Den danske højttalerkonstruktør Ole Witthøft fra System Audio har imidlertid valgt at gå en anden vej. Da han i 2012 skulle konstruere en efterfølger til en af firmaets mest succesfulde modeller, valgte han at invitere alle interesserede med og køre hele designprocessen som open source. Projektet, som hidtil har båret kodenavnet Q113, er blevet beskrevet i fagbladet Ingeniøren.

Det blev en fiskeørn
Ikke færre end 110 ingeniører tog imod tilbudet, og medvirkede i designprocessen. Efter mere end et år undervejs, mange prototyper og masser af prøvelytninger er projektet nu kommet så langt, at den lille ny højttaler med de mange forældre har fået et officiel navn: Pandion 2. Navngivningen er også startskuddet til, at projektet kan omtales udenfor ingeniørkredse.

Navnet stammer fra fiskeørnen pandion haliaetus, og er valgt fordi den er en smidig og hurtig jæger. Totallet signalerer, at den bliver ét af medlemmerne i en nye serie af højttalere, som også kommer til at omfatte en gulvmodel og en væghøjttaler.

System Audio Pandion 2 findes nu ikke kun som prototyper, for der er bygget 10 helt færdige højttalere i en prøveproduktion. Hvad der hidtil har været et sløjdprojekt i forsøgsafdelingen, er nu flyttet ind på selve fabrikken, hvor firmaets andre højttalere produceres. Formålet med prøveproduktionen er at se, om specifikationerne er tilstrækkeligt præcise til at sikre, at de fremstillede højttalere er lige gode hver gang, sådan at et godt resultat ikke blot skyldes et heldigt tilfælde.

Prøveproduktionen er også det sidste skridt, inden den længe ventede ikke-hemmelighed kan gøres tilgængelig for kunderne.

system_audio_pandion_2.

Produktionen af højttalerenhederne sker i en blanding mellem industri og håndværk. Mange af delene er fremstillet på maskiner, men den egentlige samling, samt flere af de afgørende detaljer, udføres i hånden.

Bashøjttalerens membran har eksempelvis 10 gennemgående slidser, der hver især skal fyldes med en klæbrig substans. Faktisk, skiftes der mellem to slags dæmpemas­se, der påføres skiftevis i hver anden slidse.

system_audio_pandion_3

En af de specielle detaljer ved bashøjttaleren til Q113 Evolution, er dens specielle kant­smøring, der påføres når højttaleren er færdigbygget. Formålet med kantsmøringen er, at dæmpe en resonans, der opstår i overgangen mellem membranen og højttalerens gummiophæng.

Doseringen af den flydende dæmpemasse er imidlertid kritisk, og derfor har Scan Speak fundet en løsning, hvor kantsmøringen udføres med en injektionssprøjte. Det sikrer at der påføres den samme mængde dæmpemasse hver gang.

Da konstruktionen er udført som open source, står det enhver frit for at bygge sin egen udgave af Pandion 2. Hele processen er beskrevet i detaljer undervejs, og de specialbyggede højttalerenheder fra Scan Speak vil også være tilgængelige for private købere. De har produktnumrene 15W/4531G08 (bas) og D2905/990007 (diskant). Tegningerne kan fås ved at sende en mail direkte til Ole Witthøft. For de, som ikke selv er fikse med overfræser og loddekolbe, bliver butiksprisen på højttaleren 19.998 kr for et sæt, når de er klar i oktober.

System Audio

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærede sig sig døde, blev der gjort regning uden vært. For mærket Onkyo lever videre på amerikanske hænder.
De bedste trådløse vi har hørt KEF’s trådløse, gulvstående LS60 Wireless er intet mindre end brillante.
Sonos: Alle rygterne var sande! Så er der sat dato og navn på Sonos' stemmestyring og soundbar. Der er også bærbare nyheder.
Vanvittig råt fra KEF Jeg er ligeglad med, om det er rock eller klassisk, du hører. Disse højttalere af en anden verden ryster din krop igennem og giver dine ører den fineste massage.
Steinway Lyngdorf indleder badesæsonen Steinway & Sons Marine Speaker er luksuslyd til vandige omgivelser.
Præcisionsværktøj du kan bruge derhjemme Genelec er først og fremmest kendt for sine højttalere til lydstudier, men 6040R kan også bruges derhjemme.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend