Ny generation af 4K-projektorer fra Sony

Sony afslører tre nye avancerede projektorer med 4K, HDR og kanonstærk lysstyrke!

Mens 4K nærmest er blevet standard på TV-fronten, som ovenikøbet går i retning af 8K, er der stadig kun et begrænset udvalg af hjemmebioprojektorer med 4K-opløsning.

Sony er blandt de få producenter, der tilbyder såkaldte native 4K-projektorer, hvor selve billedchippen også har 4K-opløsning (de fleste anvender Pixel Shift). Derimod har deres projektorer savnet ordentlig håndtering af video i HDR-kvalitet, især sammenlignet med konkurrenten JVC. Det agter Sony nu at gøre noget ved!

 

Sony VPL-VW590ES/790ES

De nye modeller VPL-VW590ES og 790ES erstatter de nuværende 570/770ES-modeller og skal ifølge Sony være kraftigt forbedret på flere områder, men altså især når det gælder visning af HDR-video.

Sony VPL-VW590ES. (Foto: Sony)

590ES anvender en standardlampe med 1800 lumen, mens storebror 790ES bruger en laserlyskilde for endnu højere lysstyrke (2000 lumen) samt længere levetid. Begge har fået opgraderet billedprocessering i form af den nye videoprocessor X1, som vi kender fra Sonys TV-modeller.

Sony VPL-VW790ES. (Foto: Sony)

Her er nogle af nyhederne på 2020-modellerne:

Dynamic HDR Enhancer: Ved hjælp af regnekraften i den nye X1-processor opnår projektorerne angiveligt bedre håndtering af HDR-videomateriale. Billedprocessoren analyserer hver enkelt scene for at levere optimal kontrast og fremhæve lyse partier, samtidig med at detaljerne bevares i mørke områder. Den dynamiske kontrast har også fuld kontrol over iris og lysstyrke.

Digital Focus Optimizer: Denne finurlige funktion skal vistnok kompensere for optisk nedbrydning af linsen og bevare skarpheden over hele billedet/lærredet.

Sony Reality Creation-teknologi: X1-processoren kan både forbedre ægte 4K-indhold og opskalere Full HD-indhold ved at analysere billedet og sammenligne det med en indbygget database. En velfungerende teknik, som vi kender fra tidligere Sony-modeller.

Sony VPL-GTZ380. (Foto: Sony)

VPL-GTZ380: Ny ultra high-end-model

Selv om Sonys nye projektorer virker heftige nok, blegner de lidt i sammenligning med topmodellen VPL-GTZ380. Det er Sonys hidtil sejeste projektor til hjemmebiograf, men hvis du spørger os, virker den mere møntet på rigtige biografer! Og når du ser prisen, får du nok også lyst til at opkræve entré …

Læs også

Sony VPL-VW760ES

Med en ekstrem lysstyrke på hele 10.000 ANSI lumen kan den fylde selv et 4-5 meter bredt lærred med et lysstærkt og kontrastrigt billede. Den er baseret på en ny 0,74 tommers 4K SXRD-billedchip og har en nyudviklet tredobbelt laserlyskilde. Billedprocesseringen styres af den endnu kraftigere X1 Ultimate-processor, som vi kender fra Sonys high-end TV-modeller, her optimeret til projektorbrug.

 

Hvad med os prisbevidste?

Desværre ser det ikke ud til, at Sony lancerer nogen ny 4K-projektor i budgetklassen lige med det første. Den p.t. billigste model, VPL-VW270ES (39.990 kroner), får ingen erstatning foreløbig og forbliver dermed den billigste model.

Læs også Biografskærm i stuen Samsungs nye biografprojektorer kan stå helt tæt på væggen og give et billede på op til 130 tommer.

Pris og tilgængelighed

De nye Sony-projektorer bliver tilgængelige i løbet af september. Danske priser er endnu ikke bekræftet, men priserne i euro er som følger:

Sony VPL-VW590ES: 6.999 euro
Sony VPL-VW790ES: 11.999 euro
Sony VPL-GTZ380: 79.999 euro (!)

Kilde: Sony Professional

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Lad dig ikke narre af størrelsen – Phono Box RS2 har alt, hvad en vinylentusiast har brug for.
  Har du lige købt et nyt 4K-TV? Så kan du indvie det med WHAM!’s “Last Christmas” i remastered 4K-version!
  Stereoanlægget i Jimi Hendrix’ soveværelse i London lyder nu, præcis som det gjorde, da han lyttede til det.
  Det her har de aldrig gjort før, i hvert fald ikke på denne måde.
  Alle vil have hårde pakker til jul, også vi. Derfor har vi sammensat den fedeste ønskeliste, vi kunne komme på.
  Det er slut for Europas største fotomesse.
  AKM’s DAC-fabrik er brændt, hvilket vil hæmme producenterne i flere måneder. Sådan reagerer hi-fi-branchen.
  Parlamentet ønsker at skabe mere bæredygtighed ved at fremme genbrug og reparation og ved at bekæmpe praksisser, der forkorter varers levetid.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.