Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 05Deltag

Nyhed

Dirac ART: Den perfekte rumkorrektion?

Diracs nyeste rumkorrektion hedder Active Room Treatment, eller Dirac ART, og vil for første gang nogensinde rette op på efterklangen i rummet. Produkterne er nu på vej, det første er Storm Audio.

Skrevet af / 14/06/2023 - 16:20
Dirac ART: Den perfekte rumkorrektion?

Digital rumkorrektion er guld værd, når man skal kalibrere et lydanlæg til at lyde optimalt i rummet, det står i. Avanceret EQ dæmper frekvenser, der bliver forstærket af rummet, mens andre frekvenser, der delvist bliver “slugt” af rummet, kan forstærkes. Til en vis grad.

Dirac leverer nogle af de mest avancerede rumkorrektionssystemer på markedet, og det er grunden til, at forstærkere og processorer med Dirac Live indbygget ofte klarer sig godt i vores tests.

For nylig er Dirac også begyndt at finde vej til lydanlæg i biler, bl.a. bliver det at finde i Volvo EX90 og Polestar 3.

Læs også L&B TechCast episode 6 I denne episoden har vi ekspert Bjørn Erik Forberg i studiet for at snakke om rumkorrektion og aktive/passive højttalere.

Det vanskeligste problem

Der er dog et aspekt, man ikke har fundet en digital løsning på. Nemlig efterklang. Især basfrekvenser kan blive hængende i rummet i lang tid, op til et halvt sekund, og overlappe med andre lyde, der følger efter. Anslag og dynamik skæmmes af uønsket efterklang, og derfor arbejder mange hårdt på at dæmpe rummet med absorbenter.

Dirac-enhanced
Foto: Dirac

Active Room Treatment

Men nu slipper Dirac et helt nyt bæst løs. Et system, som fikser netop problemet med efterklang. Påstanden er, at man nu ikke længere behøver store, grimme absorbenter i rummet. Vi vil tro det, når vi hører det, for det virker umuligt – men helt fantastisk, hvis det er sandt!

Det nye system hedder Active Room Treatment, eller ART. Og Dirac lover altså, at de nu kan gøre det, som hidtil har været en utopi. For mens man kan korrigere toner med EQ og til dels også korrigere signalet i tide for at opnå en bedre fase, er det svært at forstå, hvordan man eliminerer efterklang.

Læs også 5 tips: Sådan får du bedre lyd fra rummet! Af alle komponenter i signalkæden er det rum, der påvirker lyden absolut mest.

Det gøres ved, at flere højttalere arbejder sammen om at kontrollere rummet. En reflekteret lyd fra én højttaler i rummet elimineres af en anden højttaler. Resultatet, hvis man skal tro Dirac, er en stærkt reduceret oplevet efterklang i rummet.

Ikke alene lover Dirac, at systemet kan erstatte akustisk rumbehandling. Men faktisk også overgå den! Og det bedste af det hele er, at det sker helt automatisk. Der kræves ingen professionel ekspertise!

StormAudio-ISP-Elite-MK3-2-2048x1334
Foto: Storm Audio

Storm Audio er først med Dirac ART

De første produkter, der kommer til at bruge Dirac ART, er fra high-end-producenten Storm Audio. eres ISP- og I.ISP-processorer kan nu opdateres til firmware 4.5r0, som giver adgang til Dirac ART. Alle processorer købt fra 1. januar i år vil blive opdateret automatisk uden ekstra omkostninger. Ældre processorer kræver, at man køber en licens fra Diracs webshop.

Mere info: dirac.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

Denon-receiver bringer Atmos-lyd til hjemmebiografen

8K-hjemmebiolyd til lavpris

Sonys nye højttalere kan noget helt særligt

Dali lancerer ny centerhøjttaler i Oberon-serien

Dirac ART tager rumkorrektion til nye højder

Mere Atmos-lyd fra Dolby

Her er Sonys udfordrer til Sonos Beam

Ny Sony-forstærker til hjemmebiografen

To subs er bedre end én

0
Scroll to Top