TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Onkyo er gået fallit

Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.

forfatter
Publiceret 14/05/2022 - 09:55
Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

OPDATERET: Onkyo lever videre!

Læs også Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærede sig sig døde, blev der gjort regning uden vært. For mærket Onkyo lever videre på amerikanske hænder.
onkyo logo ny

Onkyo lukker og slukker. Det engang hæderkronede japanske hi-fi-mærke er gået fallit. Dermed slutter et kapitel i audiohistorien, der har varet siden 1946.

Med en gæld på 3,1 milliarder yen (ca. 172 millioner kroner) kunne Onkyo ikke længere få driften til at hænge sammen. Og fredag indgav firmaet selv konkursbegæring ved distriksretten i Osaka. Det skriver erhvervsmediet Nikkei.

Engang ville Onkyos bortgang have sendt chockbølger gennem lydverdenen. Det kommer ikke til at ske. Sandsynligvis vil de færreste opdage det. Og nogle vil spørge: Hvem var Onkyo?

En hul skal

Hvis et træ falder i skoven, og ingen opdager det – laver det så en lyd?

Spørgsmålet, som tilskrives 1700-tals-filosoffen George Berkely, er et klassisk tankeeksperiment, der handler om forskellen mellem den fysiske verden og den oplevede.

I tilfældet Onkyo er svaret nej. Et af de gamle træer i hi-fi-skoven er styrtet omkuld. Det skete uden en lyd, og ingen vil bemærke det. Kernen var nemlig forlængst rådnet bort, og kun en hul skal stod tilbage.

I 1970’erne og 80’erne var Onkyo et mærke af betydning. Når konfirmationspengene skulle spenderes på et stereoanlæg, var Onkyo et af de mærker, der blev overvejet. Især hvis Sony og Technics var lidt for dyre.

Onkyo fulgte ikke med tiden

Men verden har ændret sig, og Onkyo har ikke været i stand til at følge med. Den tid er forbi, hvor hi-fi var en folkesport. Vi lytter stadig til musik, men det tunge hi-fi-rack i stuen er afløst af bærbar lyd, autostereo og trådløse multirumshøjttalere.

Der findes stadig entusiaster, der bruger formuer på stereoanlægget. Men så bliver udstyret superdyrt og eksklusivt. Som de fantastiske KEF Blade One Meta, der forleden høstede topkarakter hos min kollega Gråbein. Og der var Onkyo aldrig. Onkyo stod for  fornuftigt middelklasseudstyr til rimelige priser.

Onkyos fald kommer heller ikke som nogen overraskelse. Firmaet har været i krise i årevis. Og selv om de faktisk præsterede at komme med gode produkter, som stereoreceiveren Onkyo TX-8270, var markedet for lille til, at der var plads til de små mærker.

Redningsaktionen blev aflyst

For tre år siden var der derfor lagt op til storfusion i hi-fi-verdenen. Sound United, der står bag blandt andet Denon og Marantz, var på vej til at opkøbe Onkyo. Det kunne have været en ny start for Onkyo (og for Pioneer, hvis hjemmeaudio-division havde levet en skyggetilværelse siden 2014). Men Onkyo fik kolde fødder og aflyste fusionen i sidste øjeblik.

Resten er historie. Og det er Onkyo også. I august i fjor måtte firmaet afmelde sig fra at blive handlet på børsen. Og i marts i år indgav Onkyos OEM-afdeling, der lavede udstyr for andre mærker, konkurs.

Så farvel, Onkyo! Det triste er ikke jeres bortgang – men det faktum, at ingen vil savne jer.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Ny CD-afspiller fra Marantz Marantz CD 60 er en spritny, moderne CD-afspiller med premiumkomponenter til en fornuftig pris.
Pladespiller til Metallica-skiver Blandt Pro-Jects mange nyheder på High End-messen faldt vi for denne Metallica-inspirerede pladespiller.
Lyd & Billede Podcast: Episode 2 Stadig smartere produkter volder problemer, når softwaren ikke fungerer. Vi forklarer, hvorfor trådløse hovedtelefoner ikke er bedst, og hvilken slags træningsur der er bedst.
High End 2022: Nye forstærkere og CD-afspiller(!) fra Denon Integreret forstærker med HEOS og en CD-afspiller afsløret ved München-messens åbning.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend