Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Onkyo er døde – længe leve Onkyo!

Da japanske Onkyo erklærede sig sig døde, blev der gjort regning uden vært. For mærket Onkyo lever videre på amerikanske hænder.

Skrevet af / 17/05/2022 - 09:20
Onkyo er døde – længe leve Onkyo!

Rygterne om Onkyos død var stærkt overdrevne. Og dette endda selv om de blev bragt til torvs af Onkyo selv!

Da det 76-årige japanske hi-fi-mærke Onkyo i fredags indgav konkursbegæring ved distriktsretten i Osaka, udløste det en storm af historier om mærkets bortgang.

Fra mainstream til niche

Historien, som blev bragt i erhvevsmediet Nikkei, blev citeret i audiopressen verden over. Også hos os på Lyd & Billede, hvor vi skrev en kommentar om Onkyos storhed og fald – som i mangt og meget også er historien om, hvordan stereolytning, som i 1970’erne var enhver teenagers hobby, i dag er blevet en nicheinteresse for de få. Og om at de firmaer, der ikke formår at omstille sig til en ny teknologivirkelighed, må visne og dø.

Læs også Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.

Dagens gode nyhed er, at mærket Onkyo lever videre!

For imens japanske Onkyo lukker og slukker, så lever Onkyo Home Entertainment AV Solutions videre på nye hænder. Afdelingen med det lange navn har siden september 2021 været ejet af amerikanske Premium Audio Company (PAC) i fællesskab med japanske Sharp.

Har overtaget alle aktiver

I en pressemeddelelse fra Premium Audio Company understreger firmaet, at de afdelinger af Onkyo, som  PAC og Sharp købte i 2021, ikke er omfattet af fredagens konkurs. Og det gælder rundt regnet alle dele af Onkyo. Firmaet står således bag produktionen af “et udvalg af A/V- og stereoreceivere, forstærkere og hi-fi-komponenter under mærkerne Onkyo og Integra“. PAC og Sharp har desuden erhvervet alle intellektuelle rettigheder og retten til produktudvikling, salg, marketing og distribution af Onkyo og Integra.

Ud fra dette er det ikke særlig underligt, at japanske Onkyo gik konkurs. For med hovedforretningen solgt fra og efter lukningen af OEM-produktionen var der reelt intet indhold tilbage i moderselskabet.

Bliv opkøbt – eller dø

I vores kommentar kritiserede vi Onkyo for ikke at have fulgt med tiden. Det var overilet. For som det viser sig, har Onkyo netop gjort, hvad mange andre gamle hi-fi-mærker før dem har gjort: At lade sig opkøbe af et stort firma. Med overtagelsen i 2021 blev Onkyo og Integra en del af samme familie som Klipsch, Jamo, Mirage, Teac og Pioneer. For blot at nævne nogle. I det hele at taget er reglen mere end undtagelsen at finde et hi-fi-mærke i dag, der har bevaret sin selvstændighed igennem alle årene. Blandt de få, der stadig er ejet af deres oprindelige moderselskaber, er Sony, Technics og danske B&O.

Men den gode nyhed er, at vi også i fremtiden vil teste produkter med navnet Onkyo. Og det ser vi frem til. Også selv om det muligvis kan blive svært at se forskel på dem og eksempelvis Teac og Pioneer.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Guitarformet kendis-pladespiller

Heftig mono-topmodel fra Mola Mola

Dansk debut i særklasse

Nu har de lavet en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbage

Den så vi ikke komme

Polsk hi-fi er en ting

Denne har du næppe set før

Specialmodel i Lamborghini-farver

NAD-integreret lover toplyd til budgetpris

FiiO på vej med nye produkter

Lyd & Billede
Scroll to Top