Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

NAD fejrer 50-års jubilæum med retroforstærker

NAD C 3050 LE har et 'retro' udseende, men er propfyldt med topmoderne godter. Inklusive MQA, to-vejs Bluetooth, AirPlay 2 og Dirac rumkorrektion.

Skrevet af / 20/10/2022 - 22:02
NAD fejrer 50-års jubilæum med retroforstærker

Der er sket meget, siden NAD startede i 1972. For at fejre det hele indtil videre, har de fremtryllet den rå retro-forstærker C 3050 LE – i et begrænset oplag på 1.972 enheder, og også med en vejledende udsalgspris på 1.972 dollars.

Begyndelsen

I 1972 grundlagde Marty Borish virksomheden New Acoustic Dimension – eller NAD, i London. Målet var at udfylde tomrummet mellem to hi-fi-filosofier på det tidspunkt: På den ene side havde man de avancerede konstruktører, der søgte den allerbedste lyd, uanset hvad det kostede. I den anden ende havde man de billige rækker, hvor målet var at producere produkter så billige, at folk var tilfredse, så længe der kom lyd ud af dem.

NAD 3030 1974
NADs første forstærker hed 3030 og blev lanceret i 1974. Udseendet på C 3050 LE er inspireret af dén. Foto: Creative Commons

NAD ville i stedet give musikelskere den bedst mulige lyd uden de luksus-gimmicks, der ofte fandtes i den dyrere ende. “No nonsense”-filosofien startede her.

Læs også En perle af en forstærker For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.

Det første produkt kom i 1974, det var forstærkeren 3030, som havde 30 Class AB watt indvendigt, og som hævede kvalitetstærsklen for prisbillig hi-fi. Og hvorfra den nye 100-watt C 3050 LE har arvet sit udseende (men ikke meget andet).

NAD Bjorn Erik Edvardsen scaled 1
Bjørn-Erik Edvardsen var blandt andet ansvarlig for den legendariske 3020-forstærker, og har sat sit navn på flere NAD-kreationer frem til sin død i 2018. Foto: NAD

Legenden 3020

NADs mest legendariske forstærker kom i 1978, nemlig model 3020. Denne var underskrevet af en nordmand, nemlig Bjørn-Erik Edvardsen, som tidligere havde arbejdet i Acoustic Research sammen med netop Marty Borish, og som kom med på holdet for at starte NAD op, efter at AR skrinlagde deres planer for en ny serie af hi-fi-produkter. 3020’eren blev med sine 20 watt pr. kanal den bedst sælgende budgetforstærker nogensinde, blandt andet på grund af dens dynamiske egenskaber. Her fik du god kontrol over selv store højttalere, til trods for dens beskedne effekt.

Læs også Hjemme hos Jimi Hendrix Stereoanlægget i Jimi Hendrix’ soveværelse i London lyder nu, præcis som det gjorde, da han lyttede til det.

NAD har nemlig slået til lyd for ærlighed i specifikationer, der angiver sandfærdig effekt alt efter den praktiske anvendelse af musikken, frem for at angive effekten ved en given frekvens på et givet udgangsniveau, for at opnå så oppustet et tal som muligt på papiret. Derfor har NAD-forstærkere ofte lavere effekt på papiret end deres konkurrenter, men føles stadig mere kraftfulde, når du spiller musik på dem.

NAD Marty Borish scaled 1
Marty Borish, NADs grundlægger. Foto: NAD

Tidligt ude med streaming

NAD har siden udforsket mange forstærkerteknologier, og på det seneste har de gjort sig umage for at lave konstante forbedringer af den effektive Klasse D-teknologi. NAD var også tidligt ude med digitale indgange og diverse primitive streaming-teknologier i deres forstærkere, så det er kun fair og rimeligt, at alt nu skulle kulminere i C 3050 LE.

NAD C 3050 LE Front
NAD C 3050 LE ser ‘retro’ ud, men det er kun udenpå. Foto: NAD

Retro udenpå, hypermoderne indeni

C 3050 LE har som sagt taget sit udseende fra 3030-forstærkeren. Men indeni sidder den nyeste klasse D-forstærkerteknologi, som NAD kalder HybridDigital. Dette er analog forstærkning, men med en switch-mode strømforsyning, inspireret af Hypex UcD-teknologi. Fordelen i forhold til Klasse AB er lavere strømforbrug og højere effekt, fordi næsten intet går tabt som varme. Samtidig hævder NAD at de nu er kommet over hindringerne omkring dårligere lyd fra de dårligere klasse D-forstærkerdesign.

C 3050 LE har også næsten alt, hvad du kan ønske dig af tilslutninger og tilkoblingsmuligheder. Streaming i høj opløsning og multirumsfunktioner med BluOS-interface, samt AirPlay 2. Og to-vejs Bluetooth-forbindelse med aptDX HD-lydkvalitet giver dig mulighed for både at lytte med trådløse høretelefoner, men også streame musik trådløst fra din mobil.

HDMI eARC understøtter højopløst lyd fra TV’ets lydreturkanal, og forstærkeren har desuden både pladespillerindgang til MM-pickups, og hovedtelefonudgang med dedikeret forstærkertrin. Digital optisk og koaksial indgang findes også på bagsiden, og her går signalet gennem en højopløselig 24-bit / 384 kHz DAC fra Texas Instruments (PCM5242).

Læs også Velopløst kraftkarl Når det kommer til kompakte alt-i-ét-forstærkere, kan det dårligt gøres bedre end Cambridge Evo 150.

Dirac rumkorrektion

Prikken over det retromoderne ‘i’ kommer i form af rumkorrektion. NAD-forstærkeren har nemlig indbygget Dirac Live, som er en meget – efter vores mening – velfungerende rumkorrektionsteknologi. Hermed kan du reducere mange af rummets negative effekter af lyden fra højttalerne, samtidig med at højttalernes lydsignatur bevares. Hvordan det fungerer i denne forstærker, er noget, vi håber at komme til at teste.

NAD C 3050 LE Rear
Foto: NAD

NAD C 3050 LE: Tilgængelighed og pris

NAD C 3050 LE har som nævnt 100 watt pr kanal (135 W peak), og vil være tilgængelig fra midten af ​​november til 1.972 dollars. Om det mon lykkes dem at være lige så kløgtige her i landet, og ende med en pris på 19.720 kroner, må vise sig. Men noget i dét prisleje skulle ikke undre os.

Der vil kun blive lavet 1.972 eksemplarer på verdensplan, og de er alle nummererede. Så hvis du vil have en, er det en god idé at være tidligt ude.

Mere info: nadelectronics.com

Dansk forhandler er HiFi Klubben.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

0
Lyd & Billede
Scroll to Top