TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022
Nyhed

NAD fejrer 50-års jubilæum med retroforstærker

NAD C 3050 LE har et 'retro' udseende, men er propfyldt med topmoderne godter. Inklusive MQA, to-vejs Bluetooth, AirPlay 2 og Dirac rumkorrektion.

forfatter
Publiceret 20/10/2022 - 22:02

Der er sket meget, siden NAD startede i 1972. For at fejre det hele indtil videre, har de fremtryllet den rå retro-forstærker C 3050 LE – i et begrænset oplag på 1.972 enheder, og også med en vejledende udsalgspris på 1.972 dollars.

Begyndelsen

I 1972 grundlagde Marty Borish virksomheden New Acoustic Dimension – eller NAD, i London. Målet var at udfylde tomrummet mellem to hi-fi-filosofier på det tidspunkt: På den ene side havde man de avancerede konstruktører, der søgte den allerbedste lyd, uanset hvad det kostede. I den anden ende havde man de billige rækker, hvor målet var at producere produkter så billige, at folk var tilfredse, så længe der kom lyd ud af dem.

NAD 3030 1974
NADs første forstærker hed 3030 og blev lanceret i 1974. Udseendet på C 3050 LE er inspireret af dén. Foto: Creative Commons

NAD ville i stedet give musikelskere den bedst mulige lyd uden de luksus-gimmicks, der ofte fandtes i den dyrere ende. “No nonsense”-filosofien startede her.

Læs også En perle af en forstærker For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.

Det første produkt kom i 1974, det var forstærkeren 3030, som havde 30 Class AB watt indvendigt, og som hævede kvalitetstærsklen for prisbillig hi-fi. Og hvorfra den nye 100-watt C 3050 LE har arvet sit udseende (men ikke meget andet).

NAD Bjorn Erik Edvardsen scaled 1
Bjørn-Erik Edvardsen var blandt andet ansvarlig for den legendariske 3020-forstærker, og har sat sit navn på flere NAD-kreationer frem til sin død i 2018. Foto: NAD

Legenden 3020

NADs mest legendariske forstærker kom i 1978, nemlig model 3020. Denne var underskrevet af en nordmand, nemlig Bjørn-Erik Edvardsen, som tidligere havde arbejdet i Acoustic Research sammen med netop Marty Borish, og som kom med på holdet for at starte NAD op, efter at AR skrinlagde deres planer for en ny serie af hi-fi-produkter. 3020’eren blev med sine 20 watt pr. kanal den bedst sælgende budgetforstærker nogensinde, blandt andet på grund af dens dynamiske egenskaber. Her fik du god kontrol over selv store højttalere, til trods for dens beskedne effekt.

Læs også Hjemme hos Jimi Hendrix Stereoanlægget i Jimi Hendrix’ soveværelse i London lyder nu, præcis som det gjorde, da han lyttede til det.

NAD har nemlig slået til lyd for ærlighed i specifikationer, der angiver sandfærdig effekt alt efter den praktiske anvendelse af musikken, frem for at angive effekten ved en given frekvens på et givet udgangsniveau, for at opnå så oppustet et tal som muligt på papiret. Derfor har NAD-forstærkere ofte lavere effekt på papiret end deres konkurrenter, men føles stadig mere kraftfulde, når du spiller musik på dem.

NAD Marty Borish scaled 1
Marty Borish, NADs grundlægger. Foto: NAD

Tidligt ude med streaming

NAD har siden udforsket mange forstærkerteknologier, og på det seneste har de gjort sig umage for at lave konstante forbedringer af den effektive Klasse D-teknologi. NAD var også tidligt ude med digitale indgange og diverse primitive streaming-teknologier i deres forstærkere, så det er kun fair og rimeligt, at alt nu skulle kulminere i C 3050 LE.

NAD C 3050 LE Front
NAD C 3050 LE ser ‘retro’ ud, men det er kun udenpå. Foto: NAD

Retro udenpå, hypermoderne indeni

C 3050 LE har som sagt taget sit udseende fra 3030-forstærkeren. Men indeni sidder den nyeste klasse D-forstærkerteknologi, som NAD kalder HybridDigital. Dette er analog forstærkning, men med en switch-mode strømforsyning, inspireret af Hypex UcD-teknologi. Fordelen i forhold til Klasse AB er lavere strømforbrug og højere effekt, fordi næsten intet går tabt som varme. Samtidig hævder NAD at de nu er kommet over hindringerne omkring dårligere lyd fra de dårligere klasse D-forstærkerdesign.

C 3050 LE har også næsten alt, hvad du kan ønske dig af tilslutninger og tilkoblingsmuligheder. Streaming i høj opløsning og multirumsfunktioner med BluOS-interface, samt AirPlay 2. Og to-vejs Bluetooth-forbindelse med aptDX HD-lydkvalitet giver dig mulighed for både at lytte med trådløse høretelefoner, men også streame musik trådløst fra din mobil.

HDMI eARC understøtter højopløst lyd fra TV’ets lydreturkanal, og forstærkeren har desuden både pladespillerindgang til MM-pickups, og hovedtelefonudgang med dedikeret forstærkertrin. Digital optisk og koaksial indgang findes også på bagsiden, og her går signalet gennem en højopløselig 24-bit / 384 kHz DAC fra Texas Instruments (PCM5242).

Læs også Velopløst kraftkarl Når det kommer til kompakte alt-i-ét-forstærkere, kan det dårligt gøres bedre end Cambridge Evo 150.
Cambridge Audio Evo 150 SPREAD

Dirac rumkorrektion

Prikken over det retromoderne ‘i’ kommer i form af rumkorrektion. NAD-forstærkeren har nemlig indbygget Dirac Live, som er en meget – efter vores mening – velfungerende rumkorrektionsteknologi. Hermed kan du reducere mange af rummets negative effekter af lyden fra højttalerne, samtidig med at højttalernes lydsignatur bevares. Hvordan det fungerer i denne forstærker, er noget, vi håber at komme til at teste.

NAD C 3050 LE Rear
Foto: NAD

NAD C 3050 LE: Tilgængelighed og pris

NAD C 3050 LE har som nævnt 100 watt pr kanal (135 W peak), og vil være tilgængelig fra midten af ​​november til 1.972 dollars. Om det mon lykkes dem at være lige så kløgtige her i landet, og ende med en pris på 19.720 kroner, må vise sig. Men noget i dét prisleje skulle ikke undre os.

Der vil kun blive lavet 1.972 eksemplarer på verdensplan, og de er alle nummererede. Så hvis du vil have en, er det en god idé at være tidligt ude.

Mere info: nadelectronics.com

Dansk forhandler er HiFi Klubben.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

En helt speciel forstærker McIntosh MC451 med Hybrid Drive er et 300 plus 150 watts bæst.
Integreret og trådløs forstærker fra Rotel Har indbygget streaming og DAC.
Konkurrencedygtig pladespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og indbygget phono-trin
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombineret digitalkonverter, forforstærker og hovedtelefonforstærker.
Rega-forstærkeren er blevet 'digital' Rega har hidtil klamret sig til analoge indgange på sine forstærkere. Men nu har de endelig taget skridtet ind i den moderne hverdag.
Ny dansk high end-serie Kendte navne bag tre forstærkere i sværvægtsklassen.
Følg Lyd & Billede