Jimi Hendrix’ anlæg restaureret

Stereoanlægget i Jimi Hendrix’ soveværelse i London lyder nu, præcis som det gjorde, da han lyttede til det.
Annonce
Annonce
forfatter

Efter at Jimi Hendrix’ lejlighed i London blev restaureret og åbnet for publikum i 2016, har stereoanlægget i soveværelset fået stor opmærksomhed. Også Hendrix’ pladesamling står udstillet her, bl.a. flere Bob Dylan-albums.

Hendrix købte dyr hi-fi

Det var den amerikanske rocklegendes hjem i 1968-69, hvor omhyggeligt detektivarbejde i eftertiden har afsløret, at hans stereoanlæg i soveværelset bestod af en Bang & Olufsen Beogram 1000 pladespiller, en LEAK Stereo 30 forstærker og et par Lowther Acousta 115 højttalere med bashorn. Et meget kapabelt hi-fi-anlæg på den tid.

Indtil nu har udstillingslejligheden ikke haft funktionelle modeller af Hendrix’ gamle anlæg, men nu har museet og hi-fi-producenterne endelig stukket hovederne sammen og fået sat et fungerende anlæg op.

Gendannede komponenter

Bang & Olufsen har doneret en fuldt restaureret Beogram 1000 pladespiller fra 1960’erne.

Beogram 1000 blev lavet fra 1966 til 1972. Et fuldt restaureret eksemplar står nu i Jimi Hendrix’ lejlighed i London. (Foto: Creative Commons)

Lowther har gjort et par Acoustica 115 som nye igen.

Lowther Acousta 115 havde bashorn, der mundede ud i bunden. (Foto: Creative Commons)

Og LEAKS er hostet op med en Stereo 130, som er en ny integreret forstærker baseret på deres gamle Stereo 30. Det er den eneste komponent i anlægget, der ikke er ægte vintage (den har endda Bluetooth-tilslutning!), men LEAK hævder, at den lyder meget tæt på originalen.

Den nye LEAK Stereo 130 fra 2020 er baseret på Stereo 30. En af nyhederne er indbygget Bluetooth. (Foto: LEAK)

Det betyder, at man nu langt om længe har mulighed for at høre selveste Jimi Hendrix’ lydanlæg – så tæt på originalen som muligt.

Her står de restaurerede komponenter, så tro mod Jimi Hendrix’ oprindelige stereo-opsætning som muligt. (Foto: Handel & Hendrix)

Tro kopi

Da vi spurgte Bang & Olufsen, hvor tro mod originalen den restaurerede Beogram 1000 faktisk er, fik vi følgende svar fra Mads Kogsgaard Hansen, global produktansvarlig og leder af B&O Classics-programmet:

“Beogram 1000 blev lavet fra 1966-1972. Museet har fået en magen til, da den oprindelige var i for dårlig stand. Den er 1:1 mod den oprindelige. Det er den oprindelige model, B&O har købt brugt og renoveret. Elektronikken er ikke opdateret, da den skulle spille med det setup, som Hendrix oprindeligt brugte.”

Jimi Hendrix poserer i sit soveværelse med Lowther Acousta 115 tydeligt i baggrunden. (Foto: Barrie Wentzell)

Sean Doherty, der er marketingchef for Handel & Hendrix i London, siger:

“Det har været fantastisk at arbejde sammen med tre af de bedste hi-fi-aktører på markedet for autentisk at kunne gengive, præcis hvordan Jimi Hendrix hørte musik derhjemme; især i år, der markerer 50-året for hans død.”

 

I videoen ovenfor kan du se DJ’en Nabihah Iqbal spille plader på Hendrix’ stereoanlæg.

Hvis du selv har lyst til at lægge vejen forbi Jimi Hendrix’ lejlighed, når corona engang har fjernet sin klamme hånd, så er adressen 23 Brook Street, Mayfair, London.

Mere info: handelhendrix.org

 

/ registrér dig for at læse denne artikel gratis

Bekræft venligst inden tilmelding

Jeg accepterer Lyd & Billedes Vilkår og betingelser. Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve og information. Dette kommer kun et par gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig.

eller tilmeld dig via e-mail

Glemt adgangskode? Indtast venligst din e-mailadresse. Du vil modtage en mail med et link til at lave en ny adgangskode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Volkswagens elektriske fanebærer efter e-Golf har meget at bevise. ID.3 tilbyder meget godt, men er ikke fri for børnesygdomme.
Hvis Hyundai Kona Electric er lidt hverdagsagtig, så er lyden fra musikanlægget det stik modsatte. Elbilen har også alt, hvad man kan forvente af moderne faciliteter.
Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Kan det blive det næste store inden for billyd?
Renaults ikoniske minibil bliver elektrisk, men du må vente på den.
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Streaming-giganten har sikret sig Gal Gadots næste film.
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?