TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Denons nye surround-receivere understøtter 8K

2020-modellerne i Denons X-serie er en naturlig videreudvikling af forgængerne.

forfatter
Publiceret 06/06/2020 - 19:47

Denons 2020-receivere er på vej ud i butikkerne. Den nye X-serie består indtil videre af fire nye modeller: AVC-X6700H, AVC-X4700H, AVC-X3700H samt indgangsmodellen AVR-X2700H. Hos Denon betyder AVC fravær af FM-radio, mens indgangsmodellen med sit AVR-præfiks derimod har radio.

Læs også Denon AVC-X8500H Denons nye flagskib er et sandt monster i hjemmebiografen, og med hele 13 kanaler giver den Rumfølelse med stort R.

Understøtter 8K-video

Denon-receiverne har udvidet ARC (eARC), der understøtter HD-lyd fra et kompatibelt TV tilbage til HDMI-udgangen via lydreturen. De har alle HDMI 2.1 og er først ude med understøttelse af 8K-videosignaler. Selv om vi forventer, at konkurrenterne også vil lancerer tilsvarende specificerede receivere i år. Om ikke andet, vil det være mærkeligt, hvis Marantz ikke gør det, da de er søsterselskab til Denon, og de derfor deler teknologi.

8K-understøttelsen vil gælde samtlige HDMI-indgange, som så understøtter 8K 50-60 Hz og 4K 120 Hz video. Samt HDR10+, Dynamic HDR, Dolby Vision, HLG og standardformatet HDR10. Med andre ord: Uanset hvilken slags HDR-format videostrømmen er kodet med, vil receiveren sende det videre til TV’et eller projektoren.

En funktion kaldet Quick Media Switching gør, at man slipper for, at skærmen midlertidigt går i sort, når billedkilden skifter opløsning eller billedfrekvens.

Denon AVC-X6700H. (Foto: Denon)

Dolby Atmos

AVC-X6700H har 11 kanaler, mens X4700H og X3700H har ni. De understøtter alle 3D-lyd med Dolby Atmos, og i den forbindelse kan X6700H prale af op til 7.1.4 kanaler (hvor firetallet står for antal højdekanaler).

Fordi den har en 13 kanals processor, kan man tilslutte en ekstra stereo-effektforstærker eller et par aktive højttalere og udvide til 7.1.6 eller 9.1.4 surround-lyd.

Virtuelle højdekanaler

Hvis du ikke vil installere højttalere i loftet og heller ikke har hovedhøjttalere med separate Atmos-enheder, der peger opad (såkaldt Atmos Elevation), så kan alle receiverne tilbyde noget, der hedder Dolby Atmos Height Virtualization. Denne teknologi simulerer Atmos-effekten i en almindelig højttaleropsætning, hvor alle højttalere er i ørehøjde.

Hvor godt det fungerer, kan vi ikke udtale os om endnu, men indtil videre har vi ikke været specielt imponeret over soundbars med tilsvarende teknologi.

Mere 3D-lyd

Andre 3D-lydformater understøttes også, såsom DTS:X og DTS Virtual:X (der svarer til Atmos Height Virtualization) samt Auro-3D. Sidstnævnte er det mest højopløste af dem alle, men kræver en lidt anden placering af højdehøjttalerne, og udvalget af kildemateriale er dårligt.

AVC-X6700H vil få understøttelse af DTS:X Pro senere på året, hvilket giver op til 13 kanaler med DTS:X, f.eks. 7.2.6 eller 9.2.4.

Denon AVC-X6700H. (Foto: Denon)

IMAX Enhanced

Alle tre topmodeller er såkaldt IMAX Enhanced. Da vi første gang hørte om teknologien, forstod vi ikke helt, hvad det var, selv efter at have prøvet at finde ud af det på IMAX’ website.

Men det betyder vistnok, at både lyd og billede har metadata, der får receiveren til automatisk at indstille sig til at gengive indholdet, som instruktøren ønsker det, uafhængigt af hvilke indstillinger man har lavet på receiveren og TV’et på forhånd. Forudsat at de begge understøtter teknologien. Desuden understøttes de specielle størrelsesforhold 1,44:1 og 1,9:1.

Gaming

Gaming-entusiaster vil nyde godt af Variable Refresh Rate, der automatisk justerer sig til opdateringsfrekvensen i spillet, og Auto Low Latency, der skifter automatisk til Game-indstillingen for at reducere forsinkelse på HDMI-indgangen (input lag). Når der skal plaffes løs, vil man have, at alting sker i realtid og ikke mange millisekunder senere!

Streaming

H’et sidst i navnet betyder, at alle fire receiver-modeller har indbygget HEOS, som er Denons multirums-streaming-platform. I bund og grund har den samme funktionalitet som Sonos og indbygget understøttelse af de fleste streaming-tjenester. Inklusive Tidal, Spotify, Deezer og internetradio med TuneIn, bare for at nævne nogle få. Men ikke YouTube Music eller Apple Music; her må du i stedet streame via AirPlay 2 eller Bluetooth.

AirPlay 2 gør i øvrigt, at receiverne kan blive en del af et Apple HomeKit-baseret smart-hjem og styres fra mobilen via Siri-assistenten. De understøtter også Alexa og Google Assistant, men her har man brug for en Amazon Echo eller Google Home/Nest-højttaler i sit netværk.

Denon AVC-X6700H har hele 11 forstærkerkanaler samt 13 kanalers processering. Det sidste kræver en ekstra stereo-effektforstærker. (Foto: Denon)

Audyssey rumkorrektion

Den billigste receiver, AVR-X2700H, understøtter Audyssey MultEQ XT rumkorrektion, mens de tre dyreste har den mere højopløste 32 bit version, XT32. De har også SubEQ HT til individuel kalibrering af subwoofer. Der er for nylig kommet en ny hukommelsesfunktion, hvor man kan gemme to Audyssey-konfigurationer og skifte mellem dem undervejs.

Alle AVC-modeller har desuden fået Pre-Amplifier-mode, som deaktiverer effektforstærkerne, når alle højttalere drives af separate forstærkere. Denne funktion er arvet direkte fra flagskibet AVC-X8500H. Du kan læse vores test af denne monsterforstærker her.

Priser og tilgængelighed

Mens vi venter på danske priser, er de europæiske her:

  • AVR-X2700H: 849 euro
  • AVC-X3700H: 1.199 euro
  • AVC-X4700H: 1.699 euro
  • AVC-X6700 H: 2.499 euro

Receiverne forventes i butikkerne i løbet af sommeren, og vi har allerede bestilt AVC-X6700H til test. Vi glæder os!

hifiklubben.dk

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

God artikel ,men hvad mener i om lydkvaliteten vs andre receivere i den klasse?
ellers tak for god beskrivelse.

Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Ny CD-afspiller fra Marantz Marantz CD 60 er en spritny, moderne CD-afspiller med premiumkomponenter til en fornuftig pris.
Pladespiller til Metallica-skiver Blandt Pro-Jects mange nyheder på High End-messen faldt vi for denne Metallica-inspirerede pladespiller.
Lyd & Billede Podcast: Episode 2 Stadig smartere produkter volder problemer, når softwaren ikke fungerer. Vi forklarer, hvorfor trådløse hovedtelefoner ikke er bedst, og hvilken slags træningsur der er bedst.
High End 2022: Nye forstærkere og CD-afspiller(!) fra Denon Integreret forstærker med HEOS og en CD-afspiller afsløret ved München-messens åbning.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend