Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Den største og den mindste musikmaskine

Verdens mest legendariske musikmaskine, Moog Modular, sættes igen i produktion efter en pause på 34 år. Samtidig med at den får en sin hidtil allermindste lillebror.

Skrevet af / 21/01/2015 - 14:30
Den største og den mindste musikmaskine

Vi elsker at lytte til musik, men hvordan laves den egentlig? Hvis det gælder nyere musik, er der sandsynligvis involveret synthesizere i større eller mindre grad (ved popmusik og dansemusik typisk lige omkring 100%).

En af de mest berømte synthesizere er Moog Modular – en gigantisk vægfuld knapper og stik, som er blevet brugt til at fremtrylle hidtil ukendte lyde for musikere i enhver genre. Fra Keith Emerson og Pink Floyd i de syrede 70’ere, til Georgio Moroders utallige discohits. Og det ville have været umuligt at forestille sig Kraftwerk, Jean-Michel Jarre eller for den sags skyld Daft Punk uden Moogs modulsynthesizere.

Grunden til dette opfriskningkursus i musikhistorie er, at den nu er tilbage. Moog indstillede ellers produktionen af de kæmpestore og dyre musikmaskiner i 1981, da digitale synthesizere vandt frem. De senere år har gammeldags analogsyntheizere imidlertid fået en renæssance. Den har vi tidligere skrevet om, men Moog, som i sin tid var det firma, der startede det hele, har holdt sig i skindet. Indtil nu.

MOOG_Model-15
Moog Model 15 – tilbage på scenen efter 34 år.

Moog Music har netop offentliggjort, at de genoptager produktionen af tre af deres klassiske modulsystemer, som oprindeligt blev introduceret i 1973. Der er tale om håndbyggede maskiner, som lanceres i “begrænsede styktal”. Men mon ikke Moog i praksis vil lave præcis lige så mange, som de kan sælge med fortjeneste? Priserne går fra 10.000 dollars (ca. 60.000 kroner) for Model 15, der passer i en kuffert, og til 35.000 dollars (ca. 210.000 kroner) for det hærdebrede System 55 (artikelbilledet). Priserne er eksklusiv klaviatur.

Svenske lommesynthesizere til impulskøb
I den stik modsatte ende af vægt- og prisskalaen finder vi svenske Teenage Engineering, som blandt andet er kendt for deres genskabelse af Stig Carlssons OD-11 højttaler, der er næsten lige så gammel som Moog’erne. Firmaet laver imidlertid også synthesizere, og de har i en pressemeddelelse fortalt, at de i morgen vil lancere, hvad de betegner som den mindste og billigste brugbare synthesizer. Faktisk laver de hele tre af slagsen, under betegnelsen Pocket Operator.

TEENAGE_po-14

PO-14 er en lommeregnerstor bas-synthesizer med indbygget sequencer, hvilket betyder, at den er skabt til at programmere og spille basrytmer. PO-12 er en trommesynthesizer, ligeledes med indbygget sequencer, og PO-16 er beregnet til melodistemmen.

De tre miniaturesynthesizere er i modsætning til Moogs giganter digitale, og designet er skåret helt ind til benet. Der er for eksempel intet kabinet, og kun membrantaster at spille på. Til gengæld er prisen rørende: 59 dollars (ca. 350 kroner). Så der er råd til at tage en af hver, bare for at være på den sikre side.

Moog Music har på deres site offentliggjort denne video, der sætter deres modulsynthesizere i historisk perspektiv.

Selv om Teenage Engineering først torsdag præsenterer de små OP-synthesizere, fik gæsterne på sidste sommers Nordberg-musikfestival et preview på serien:

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Guitarformet kendis-pladespiller

Heftig mono-topmodel fra Mola Mola

Dansk debut i særklasse

Nu har de lavet en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbage

Den så vi ikke komme

Polsk hi-fi er en ting

Denne har du næppe set før

Specialmodel i Lamborghini-farver

NAD-integreret lover toplyd til budgetpris

FiiO på vej med nye produkter

Lyd & Billede
Scroll to Top