Search
Generic filters

Lynhurtigt fuldformat fra Sony

Hastighed, action og skarpere billeder er mantraet for Sony a99II, der fyrer løs med 12 billeder i sekundet i råformat og med fuld autofokus.

Sony har sagt det tidligere: De er fast besluttede på at holde liv i spejlreflekskameraerne, eller rettere i hybridkameraerne i alpha-serien, også kaldet SLT. Kameraerne a77II og A99, bruger nemlig spejle, men ikke på samme måde som normale spejlreflekskameraer.

Spejlet sidder nemlig fast skråt foran billedsensoren, og slipper tilstrækkeligt med lys igennem til, at det hele fungerer. Samtidig med, at lys reflekteres til en sensor, som viser billedet på skærmen eller i søgeren.

Men nok om det.

Lidt mindre og lettere, men meget hurtigere. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Lidt mindre og lettere, men meget hurtigere. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Sony a99II er et sådant kamera. Det adskiller sig fra de helt spejlløse Alpha-kameraer, som a7r II og A7 II. Men, som II’et angiver, er der tale om anden generation.

Kameraet er, ligesom sin forgænger A99, et fuldformat-kamera med 24 x 36 mm stor billedsensor, men II’eren er mindre, lettere og meget hurtigere.

Med SLT teknikken er næsten ingen mørklægning af søgeren ved fuld hastighed, 12 bps. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Med SLT teknikken er næsten ingen mørklægning af søgeren ved fuld hastighed, 12 bps. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Her kommer øvrigt spejlløsningen ind i billedet. Da spejlet er stationært, og ikke vipper op og ned, når kameraet eksponerer, er der mindre mekanisk forsinkelse, og kameraets skudtakt kan gøres højere.

I dette tilfælde har Sonys ingeniører formået at presse 12 billeder/s ud af et fuldformatkamera. Hastigheden er i sig selv ikke så opsigtsvækkende, men det er vel at mærke med en 42-megapixel stor billedsensor og integreret billedstabilisator.

Dette er ikke nogen lille bedrift, da mængden af data i 42 MP-billeder er ganske enorm, når cachen og processor skal sluge billeder i 12 bps-takt. Og det kræver selvfølgelig også et hurtigt hukommelseskort.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Kameraet fokuserer også mellem hvert billede ved denne hastighed og bruger 399 fokuspunkter (79 af dem er krydssensorer) for at holde trit med bevægelserne i søgeren. Det gør a99II til et af de hurtigste fuldformat-kameraer på markedet, sammen med Nikon D5 og Canon EOS 1DX II.

Med én væsentlig forskel: Prisen forventes at blive omkring 28.000 kroner, næsten halvdelen af prisen for en D5.

En funktionshjul på siden giver hurtig adgang til nogle funktioner. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
En funktionshjul på siden giver hurtig adgang til udvalgte funktioner. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

4K-video er et must for sådan et kamera, og a99II har naturligvis omfattende videosupport.

Og det er uden såkaldt pixel binning, hvilket betyder, at kameraet bruger hele billedsensoren til optagelse, og skalerer videostrømmen ned til 8,3 MP 4K-opløsning.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Endnu en svensk originalserie på vej fra streaming-giganten.
  SteelSeries Arctis 9 er et trådløst headset med surround-lyd, der duer til både PC og PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video og endnu bedre videostabilisering – og har endelig fået selfie-skærm.
  Et nærmere kig på den nye Xbox, både udenpå og indeni.
  Den 30. oktober er der premiere på 2. sæson af The Mandalorian på Disney+.
  Og priserne bliver relativt behagelige.
  Vidvinkelzoom og lysstærk 50 mm til Nikon Z.
  En mere kompakt og billigere model af Sony Xperia 1 II. Men med næsten alle de samme specifikationer.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.