Fuldformat-profkompakt fra Leica

Med en lysstærk 28 mm-vidvinkel med blænde F1.7 udfordrer Leica Q pro-segmentet med M-kvalitet til en lavere pris.

Markedet er ikke ligefrem fyldt med kompakte prof-kameraer i fuldformatklassen. Det nærmeste, man kommer, er Sony RX1 til knap 27.000 kroner – uden elektronisk søger. Den fås som ekstraudstyr til 4.000 kroner ekstra.

Derfor vil det være interessant at se, hvilken modtagelse det nye Leica Q vil få. Det har nemlig 24 megapixel (CMOS) billedsensor, ikke det samme som i RX1, men med samme opløsning. Og indbygget elektronisk søger med rekordhøj 3,68 MP opløsning.

Så hører lighederne til gengæld op. Leicas kamera er lidt større, men ikke så stort som et Leica M. Her får man en Leica-udviklet 28 mm Summilux med F1.7 som største blænde, meget større batterikapacitet, hurtigere skudhastighed og autofokus, drejeknap for lukkertid i stedet for programvælger, op til 1/16.000 s elektronisk lukker – og touch screen.

Kameraet har også Wi-Fi indbygget for trådløs overførsel af billeder og fjernstyring af kameraet fra din mobiltelefon med Leica nye Q-app.

Den ny Maestro II-processor har gjort ISO 50000 muligt, og med en knap på bagsiden (programmerbar), kan du beskære billedfladen direkte til 35- eller 50 mm. På jpeg.billeder.

I det tilfælde falder opløsningen fra 24 MP til 15 eller 8 MP.

Med lukketids-drejeknap, blændering med 1/3 trin, makromode, og skift mellem autofokus og manuel fokus med en knap under fokusringen, skifter man hurtigt til manuel fokusering. Og får peaking – fokusmarkering i søgeren eller på touchskærmen.

En drejeknap til hurtig eksponeringskompensation, og nogle få andre knapper, giver fotografen fuld kontrol over vigtige indstillinger. Sætter man blænde og lukketid på A, kører kameraet programmode med automatisk valg af blænde og lukketid. Men fotografen kan ændre indstillingen med knappen, der ellers ville blive brugt til eksponeringskompensation, til højre for udløseren.

Kameraet, der skyder billedserier med 10 billeder/s, skal ifølge Leica have 14-bit farvedybde – men vi antager, at det kun gælder DNG RAW-filer og 13-trins dynamikområde.

Touchskærmen bruger ikke ikoner, som på Leica T, men man kan bladre i fotos og vælg for eksempel ISO-følsomhed med fingerspidssen.

Vi har kameraet til at test, og har brugt det en uge allerede, og vi kan fortælle om meget lovende billedkvalitet, en byggekvalitet, der minder mere om Leica M end om Leica X, samt lynhurtig autofokus og lukketid.

Søgeren er måske den hidtil bedste hidtil. Den er stor, lys og skarp. Videokvaliteten, som ikke er blevet testet endnu, ligger på 1080p / 60fps og ser lovende ud.

En lille fordybning på bagsiden giver plads til tommelfingeren. Den kunne have været gummieret for bedre greb, men med en håndstrop eller det ekstra håndgreb, kan det være et glimrende kamera til gadefotografering. Eller til rejse, reportage, arkitektur og landskabsfoto. Også i svagt lys. For med ISO op til 50.000 og blænde F1.7 åbner der sig mange muligheder.

28 mm passer ikke alle. Nogle ville nogle have foretrukket 35 mm brændvidde i fuld opløsning, men det begrænser mulighederne for landskab og arkitekturfotografering. Uanset hvad man vælger, vil man støde på kompromiser, så længe vi taler om ikke-udskiftelige objektiver.

Leica Q er allerede tilgængelig i udvalgte butikker, og koster ca. 35.000 kroner – plus ekstraudstyr.

Fakta:

<
>
Les videre
Exit mobile version