Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

80 års jubilæum for Canon-kameraer

Canon fejrer i år sit 80 års jubilæum. Selvom de første modeller hed Kwanon.

Skrevet af / 03/09/2014 - 10:43
80 års jubilæum for Canon-kameraer

Canon markerer nu, at det er 80 år siden, virksomheden lancerede sit første kamera. Kameraet bar modelbetegnelsen Kwanon, og et var samtidig Japans første 35 mm-kamera. Kwanon så dagens lys som prototype i 1934, hvilket var et foreløbigt højdepunkt for Canons ingeniører, der stræbte efter at komme på højde med de europæiske producenter, som på det tidspunkt var markedsledende.

Ingeniørerne valgte at opkalde kameraet efter Kwanon, den buddhistiske gud for barmhjertighed, hvilket man håbede ville bane vejen for den guddommelige velvillighed, der var nødvendig i håbet om at producere verdens fineste kamera. Kasyapa-objektivet blev navngivet efter Mahakasyapa, en af Buddhas disciple, og selve modelnavnet blev illustreret ved en indgravering af den tusindarmede gud Kwanon på toppen af kameraet.

To år – og mange begyndervanskeligheder – senere lancerede Canon modellen Hansa Canon, som blev det første kommercielle 35 mm. kamera, der for alvor slog Canons navn fast. Med til historien hører den kuriositet, at kameraet blev lanceret i samarbejde med firmaet Nippon Kogaku, der i dag kendes bedre under navnet Nikon Corporation. Hansa var et varemærke, som tilhørte en japansk fotogrossist.

I 1959 lancerede Canon sit første single-lens refleks (SLR) kamera, Canonflex, som blev efterfulgt i 1961 af Canonet, et særdeles populært målsøgerkamera, der tog markedet med storm. Og resten er en mere velkendt historie.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftfuld retro-blitz

DJI giver manuelle objektiver autofokus

Prof-video på iPhone

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

0
Lyd & Billede
Scroll to Top