Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Multirum fra Denon

Multirumshøjttalere med HEOS hedder fremover Denon. Vi har prøvet den første af slagsen. Det lover godt.

Skrevet af / 11/12/2019 - 10:00
Multirum fra Denon

Fremover er det Denon-navnet, der bliver at se på multirumshøjttalere med HEOS. (Foto: Denon)

HEOS er Denon og Marantz’ bud på multirumslyd – og dermed en direkte konkurrent til Sonos med flere. HEOS-navnet har både dækket separate multirumsprodukter og teknologi indbygget i produkter fra Denon og Marantz (som jo begge har samme ejer, Sound United).

HEOS er død – længe leve HEOS

HEOS-teknologien lever videre, men fremover kun indbygget i andre produkter. Det betyder også, at multirumshøjttalere fra Sound United fremover får navnet Denon.

De gamle HEOS-højttalere bød på ganske udmærket lyd. Designet kunne til gengæld bedst beskrives som “unikt” eller “markant”. Mindre høflige skribenter kunne have påstået, at HEOS-højttalerne lignede en krydsning mellem en fisk og en håndtaske.

Men det er fortid nu. Denon Home-højttalerne har et udseende, der noget lettere falder ind i de fleste boligindretninger: En kasseform med blødt afrundede hjørner. For- og bagside er dækket af vævet møbelstof, og toppen er højglansblank. Betjeningen foregår med touch-felter på toppladen. Takket være en nærhedssensor kommer de først til syne, når man nærmer hånden til panelet.

Denon Home 150, 250 og 350

Denon Home-højttalerne har et stilrent udseende med bløde, afrundede hjørner. For- og bagside er dækket af møbelstof, og toppen er højglansblank. Betjeningen sker via touchknapper på toppen, som lyser op, når hånden nærmer sig panelet. (Foto: Denon)

Der er foreløbig præsenteret tre højttalere: Denon Home 150, 250 og 350. Den mindste model er en tovejs monohøjttaler med 3,5 tommers bas og 1 tommes dome-diskant. Home 250, som jeg fik lejlighed til at afprøve, er en tovejs stereomodel med to 4 tommers basser, slavebas på bagsiden og to 20 mm diskant-enheder. Topmodellen, Home 350, er trevejs. Her er valgt et lukket system med to 6,5 tommers bas-enheder, to 50 mm mellemtoner og to 20 mm diskanter. Priserne bliver henholdsvis 1.899, 3.699 og 5.199 kroner.

Denon Home 250

Denon Home 250 er den mellemste model. Med et fodaftryk på 30 x 12 cm passer den fint ind på køkkenbordet eller i soveværelset. Der loves et frekvensområde fra 47 Hz til 20 kHz og et maksimalt lydtryk på lige under 97 dB. Selv om Denon ikke besværer os med smålige detaljer som tolerance og målemetoder, skulle det være både dybt og højt nok.

Forstærkereffekten nævnes ikke i pressematerialet, men skulle være “lige over 100 watt”, fordelt på fire indbyggede klasse D-forstærkere.

Sådan ser indmaden i Denon Home 250 ud. Hvis du ser den på denne måde, spiller du alt for højt! (Foto: Denon)

Ny styrings-app

Denon Home-højttalerne får ved lanceringen i januar en ny styrings-app. Den var på afprøvningstidspunktet ikke klar endnu, men det meste af funktionaliteten skulle svare til den eksisterende HEOS-app, der – med et par indledende krumspring – fungerede upåklageligt med Denon Home 250.

Blandt nyhederne i den kommende app loves mulighed for at indstille frekvensgangen i bassen efter placering. Der bliver dog kun tale om at vælge manuelt imellem tre placeringer. Altså ingen rumkorrektion, som vi kender det fra Sonos’ Trueplay, eller automatisk tilpasning a la Dynaudios RoomAdapt.

Spiller det hele

Hvis man er bekendt med HEOS i forvejen, er der ingen overraskelser i udvalget af musikkilder og streaming-tjenester. Spotify, Apple Music, Amazon Music HD, TIDAL, Deezer og TuneIn er alle understøttet. Altså i praksis alt, hvad man kan forestille sig at hente underholdning fra. Højttalerne understøtter Wi-Fi, AirPlay 2 og Bluetooth. Endelig er der fysiske stik til Ethernet, 3,5 mm analog lyd og USB-lagerenheder, Både FLAC, ALAC, WAV og DSD er understøttet. Alt sammen i HD-opløsning.

Det eneste, der mangler, er en optisk indgang, der kunne have gjort det muligt at bruge højttalerne til at give ordentlig lyd på fjernsynet.

Stemmestyring kommer senere

I dag skal alt, der er mere avanceret end en dåseåbner, helst være smart. Og multirumshøjttalere skal kunne styres med stemmen via din udvalgte stemmeassistent.

Der er selvfølgelig indbyggede mikrofoner i Denon Home-højttalerne, men ved leveringen er de “døve”, da strømforsyningen til mikrofonerne er slået fra i firmwaren. Mikrofonerne vil blive aktiveret via en opdatering, der loves at komme i løbet af 2020. Til den tid er det meningen, at Google Assistant, Apple Siri og Amazon Alexa skal understøttes.

Der er indgange for Ethernet, analog lyd og USB-medier. Desværre ikke en optisk til f.eks. TV. (Foto: Denon)

Lovende takter

Da der var tale om et såkaldt “pre-production sample”, og man fra Denons side understregede, at den endelige finjustering af lyden – voicingen – ikke var på plads, kunne vi ikke lave en egentlig lyttetest og derfor heller ikke give en karakter. Men det, som vi indtil videre har fået at høre, lyder bestemt lovende. Bassen var god og dyb for en fireliters multirumshøjttaler. Men jeg glæder mig til at kunne tilpasse den til placeringen. Stemmer lød ret naturligt – og umiddelbart klarere end hos ærkekonkurrenten Sonos. Det var i øvrigt også tilfældet med de gamle HEOS-højttalere. Men det er alt sammen en foreløbig vurdering af en ikke-salgsklar højttaler.

Designet har fået en overhaling. Og den var tiltrængt. Frem for mangekantet originalitet har produkterne nu et design, der ligner et gennemsnit af Sonos, Bose, EC Living og flere andre konkurrenter. Det hele er nu så pænt og nobelt, at det er svært at forestille sig et hjem, hvor højttalerne vil blive dømt ude på grund af udseendet – og skulle et så strengt hjem findes, vil jeg ikke bo der!

Hvordan Denon Home vil klare sig i konkurrencen med især altdominerende Sonos, får vi se, når de kommer i butikkerne til januar. Hvad angår lydkvalitet og udvalget af streaming-tjenester og tilslutninger, ligger de lunt i svinget. De mangler smarte rumkorrektions-features. Men det er ikke sikkert, at det vil være et problem for andre end lyd- og tekniknørder. Og det er ikke dem, de sigter på. Hvis nu bare de havde givet os den optiske indgang til TV’et …

Denon Home-højttalerne fås i sort og hvid. Designet er blevet mere diskret end HEOS-højttalerne. (Foto: Denon)
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

Et kig ind i Harmans helligste

0
Lyd & Billede
Scroll to Top