Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vi har prøvet Disney+

Disneys nye streaming-tjeneste er på vej til Danmark. Her er, hvad du kan forvente.

Skrevet af / Opdateret: 14/08/2020 - 12:26 // Først publiceret: 15/06/2020
Vi har prøvet Disney+

OPDATERING 14. AUGUST 2020:

Ventetiden er snart ovre! Vi har dog allerede testet Disney+. Her er vores førsteindtryk …

Disneys nye streaming-tjeneste skulle have været lanceret i alle de nordiske lande her til sommer. Men i begyndelsen af maj annoncerede Disney pludselig, at planerne var ændret. Nu skal danskerne stedet vente indtil september, før Disney+ slår dørene op.

Årsagen er selvfølgelig corona-krisen, som ikke bare har forsinket lanceringen af Disney+ i adskillige lande, men også produktionen af flere af de originale film og serier, som skulle være trækplastre for den nye streaming-tjeneste. Blandt andet er produktionen af Marvel-serien Falcon and the Winter Soldier udskudt på ubestemt tid, og det samme gælder 2. sæson af den populære Star Wars-serie The Mandalorian.

Mens vi her til lands altså kommer til at vente lidt længere end forventet på Disney+, så er tjenesten til gengæld allerede tilgængelig i europæiske lande som Frankrig, Spanien, Storbritannien og Tyskland.

Og da undertegnede p.t. bor og arbejder i Berlin, var det selvfølgelig oplagt at oprette et prøveabonnement for at kunne give jer læsere en forsmag på, hvad vi har i vente, når Disney+ efter en sommer i coronavirus’ tegn endelig bliver tilgængelig for brugere i Danmark.

The Mandalorian er den første og mest kendte originale serie fra Disney+. Desværre er produktionen af seriens 2. sæson blevet udskudt på ubestemt tid på grund af corona-krisen. (Foto: Disney)

Pris og platform

Disney ved godt, at Disney+ er den nye elev i klassen i et marked, hvor mange allerede abonnerer på konkurrerende tjenester som Netflix, HBO Nordic eller Amazon Prime Video. Derfor er prisen særdeles attraktiv.

Den danske pris bliver 59 kroner om måneden eller 589 kroner for et år. Men Disney har lige nu et introduktionstilbud.

Til den pris får man mulighed for at oprette op til syv forskellige brugerprofiler. Derudover er det muligt at se Disney+ fra én konto på fire forskellige enheder på samme tid. Med i prisen er også streaming i 4K UHD- og HDR10-kvalitet samt lyd i op til Dolby Atmos-format.

Alt dette kan man også få med Netflix, men så koster abonnementet 129 kroner om måneden, altså mere end det dobbelte. Netflix’ billigste abonnement til 79 kroner pr. måned tilbyder kun SD-kvalitet og streaming til én enhed ad gangen.

Ligesom Netflix er Disney+ tilgængelig på en bred vifte af platforme. Man kan således streame indhold på sin PC eller Mac via browseren, ligesom smart-TV’er fra bl.a. LG og Samsung har Disney+ indbygget. Derudover understøttes tjenesten af Apple TV, PlayStation 4 og Xbox One, ligesom man naturligvis kan hente Disney+ ned som app fra både App Store og Google Play.

Sådan ser Disney+ ud på et Samsung smart-TV. (Foto: Peter Gotschalk)

Brugerflade og funktioner

Uanset om man bruger Disney+ på sit smart-TV, på mobil eller tablet, eller for den sags skyld via browseren på computeren, så mødes man af stort set den samme brugerflade.

Og kort fortalt, så ser den ud som en lidt skrabet kopi af Netflix. Øverst i app’ens eller browserens vindue ser man således udvalgte film og serier, mens der nedenfor følger rækker af anbefalinger i forskellige kategorier.

Hvor vi i Netflix’ verden er vant til kategorier som Sci-Fi & Fantasy, US TV Horror og Stand Up, bliver man med Disney+ mødt af kategorier som Nostalgic Movies, Musicals og Disney Junior Series. Dertil kommer selvfølgelig nyt indhold samt anbefalinger baseret på det indhold, man allerede har set.

En vigtig forskel er dog, at Disney+ også giver brugeren mulighed for at vælge imellem fem primære indholdsuniverser: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars og National Geographic. Vælger man en af disse hovedkategorier, havner man på en ny hovedside med egne underkategorier, hvor alt indholdet stammer fra det pågældende univers.

Men ellers er Netflix og Disney+ nærmest identiske. Man kan downloade offline-indhold til sin mobil eller tablet for at se det senere, når man ikke har nogen internetforbindelse (downloadet indhold i Disney+ har ikke nogen udløbsdato), og man kan lave sin egen “watchlist” med indhold, man gerne vil se senere, blot ved at trykke på + ved siden af Play-knappen, når man har valgt en konkret film eller serie.

Det er også muligt at vælge, hvilken streaming-hastighed app’en skal gøre brug af. Her har man valget mellem Automatic, som streamer i den højest mulige opløsning (op til 4K UHD, 4,2 gigabyte pr. time); Moderate (HD-kvalitet, 1,2 gigabyte pr. time) og Save Data (SD-kvalitet, 0,6 gigabyte pr. time).

Som nævnt kan man knytte hele syv forskellige profiler til én brugerkonto på Disney+. Her er der mulighed for at gøre en profil børnevenlig, hvilket filtrerer indholdet på den givne profil, så junior ikke bliver konfronteret med voldelige actionfilm og andet, som er uegnet for de mindste. Vær dog opmærksom på, at et kvikt barn bare kan skifte fra sin børneprofil til en voksenprofil, for der ingen mulighed for at indstille en PIN-kode i Disney-app’en.

Brugerfladen ser ud på samme måde, uanset om man bruger sit smart-TV eller – som her – sin web-browser. (Foto: Peter Gotschalk)

Indhold

Som nævnt består indholdet på Disney+ primært af film og serier (500 film og 350 serier i skrivende stund) fra Disney, Pixar, Marvel, Star Wars-universet og National Geographic. Dertil kommer indhold fra Fox såsom alle 30 sæsoner af The Simpsons og tidligere blockbuster-film som Avatar og Alene hjemme.

Men ellers er der fuld skrue på Disney-film (både de klassiske tegnefilm og nyere film, såsom Løvernes konge, Dumbo og Junglebogen), Marvel-film (Avengers: Endgame, Captain Marvel, Black Panther osv.), Star Wars (alle Star Wars-film samt serier som The Clone Wars og den helt nye The Mandalorian), Pixar (Toy Story, Monsters, Inc., Find Nemo osv.) samt dokumentar- og naturfilm fra National Geographic.

Eller sin iPad. Dog har man kun adgang til download-funktionen på mobile enheder som smartphones og tablets. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er værd at bemærke, at Disney har lagt hele sit bagkatalog helt tilbage fra 20’erne og frem til i dag til fri afbenyttelse på Disney+, så uanset om man har lyst til at se Steamboat Willie (den allerførste tegnefilm med Mickey Mouse) eller High School Musical, så er det muligt.

Til gengæld er udvalget af nyt og originalt indhold ganske tyndt. Ud over The Mandalorian er der ganske få nye titler at vælge imellem. Og der skal nok mere til end en musical-serie som Encore! eller en dokumentarserie som The World According to Jeff Goldblum, hvis Disney+ vil tiltrække andre nye brugere end de børnefamilier, som i første omgang får mest ud af app’ens børnevenlige bagkatalog.

Disney+ understøtter op til syv forskellige profiler. Vælger man at gøre en profil børnevenlig, bliver brugerfladen mere lys og rund, mens indholdet bliver filtreret. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd & billede

Som en række andre streaming-udbydere reducerede Disney+ billedkvaliteten i løbet af marts måned på grund af corona-krisen. Men nu hvor det værste lader til at være overstået, kan man igen se en masse af indholdet på Disney+ i den bedst mulige kvalitet.

Det inkluderer en masse både nyt og ældre remastret indhold (såsom Toy Story, Skønheden og udyret og Løvernes konge) i 4K HDR (HDR10 eller Dolby Vision), ligesom Disney+ på lydsiden understøtter både Dolby Atmos og 5.1 surround-sound med Dolby Digital Plus. Og det er ikke bare streaming, der understøttes i den højeste opløsning. Downloader man indhold, sker det også i 4K-kvalitet, afhængigt af tilgængelighed.

Med 4K-opløsning bliver billedet knivskarpt, mens HDR10 leverer detaljeret og spillevende farvegengivelse og sortniveau.

Det er ganske enkelt at oprette en børneprofil. Til gengæld kan de almindelige profiler ikke låses med en PIN-kode. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Disney+ skal nok få hurtigt fodfæste på det danske marked. Bagkataloget er imponerende, og det er bestemt ikke dyrt at betale kun godt 50 kroner om måneden for at få adgang til alle Marvel-, Pixar- og Star Wars-film på mobilen eller hjemme i stuen.

Først og fremmest for børnefamilier vil Disney+ være et perfekt supplement til Netflix, mens fraværet af nyt indhold omvendt gør det usandsynligt, at mange brugere ligefrem vil opsige deres nuværende streaming-abonnement og udelukkende satse på Disney+.

Om Disney+ med tiden kan blive et reelt alternativ til Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime Video, vil tiden vise, men det kræver, at der kommer væsentlig mere nyt indhold i et væsentlig højere tempo, end tilfældet er lige nu.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Slip dragerne løs!

Spionefterfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid til mere fransk romantik

No more Netflix ...!

Ny trailer fra kostumedrama-verdenen

Traileren er her!

Komedie-legenden vender tilbage til rødderne!

Ventetiden er ovre!

Premiere til efteråret!

Sci-fi-klassiker klar til streaming!

Scroll to Top