Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Netflix og Dolby øger streamingkvaliteten

Streaminggiganten har udviklet en ny, mere effektiv komprimeringsmetode til HDR-video.

Skrevet af / 08/12/2023 - 12:05
Netflix og Dolby øger streamingkvaliteten

Netflix har for nylig indført en ny kodning kaldet HDR-DO på sine videostreams, som de hævder vil give en betydelig forbedring af billedkvaliteten på tværs af forskellige enheder.

Netflix var tidligt ude med streaming i høj billedkvalitet, og siden 2016 har de kunnet tilbyde et bredt katalog af originale film og serier i 4K HDR-format (High Dynamic Range). Der er dog stadig et stykke vej til at opnå samme billedkvalitet som for eksempel UHD Blu-ray. En anden udfordring er den store mængde data (bitrate), der kræves for at streame 4K-video i HDR-kvalitet.

Nu hævder Netflix, at de har knækket koden: Gennem langtidsevaluering af HDR-videomateriale har man udviklet en ny metode til at måle og tilpasse kvaliteten af HDR-streams. Metoden hedder VMAF (Video Multimethod Assessment Fusion) og er udviklet i samarbejde med Dolby Laboratories.

VMAF er en videokvalitetsmåling, der kombinerer menneskelig synsmodellering med machine learning: Kort sagt, en automatiseret metode til at forudsige den oplevede kvalitet af en videooptagelse. Netflix har brugt en lignende metode på SDR-indhold, og nu er HDR-versionen klar. Udviklingsprocessen har omfattet subjektiv testning på kalibrerede OLED-skærme hjemme hos deltagerne i undersøgelsen.

Som et resultat af det arbejde kan Netflix nu levere bedre og mere effektivt komprimerede videostreams: Hele bagkataloget er nu opgraderet med den nye kodning. Den nye metode giver angiveligt store forbedringer i både dataudnyttelse og billedkvalitet på tværs af forskellige enheder.

Læs også Fra spektakulær til ordinær Med sin sidste sæson om den dysfunktionelle Windsor-familie har Peter Morgan bevæget sig fra en spektakulær serie til noget ret så ordinært.

Hele Netflix-kataloget er nu “dynamisk optimeret”

Netflix fortæller i et blogindlæg, at de begyndte at skifte til “HDR-DO”-kodning for eksisterende titler fra 2. kvartal 2022. I juni 2023 var hele kataloget med HDR-indhold optimeret.

I stedet for at bruge faste, forudbestemte bitrater bruges nu en “variabel pitch-model”, hvor bitraten løbende og dynamisk tilpasses til det indhold, der vises. En film i 4K-kvalitet kan have en relativt lav bitrate, men får lov til at stige kraftigt, når billedindholdet kræver det – for eksempel i en udfordrende scene med mange HDR-informationer.

Det har angiveligt resulteret i betydelige forbedringer i billedkvalitet, opstartshastighed, stabilitet og bufferhastigheder sammenlignet med den gamle metode. Samtidig optager den i gennemsnit kun 58% lagerplads i forhold til tidligere. Netflix hævder, at den optimerede kodning resulterer i “skarpere teksturer og flere detaljer med færre bits”. Det reducerede dataforbrug vil være en ekstra stor fordel på mobiler og tablets.

Læs også Netflix får bedre lyd Netflix lover lydgengivelse i “studiekvalitet” med ny opdatering.

Kræver premium-abonnement

For at se Netflix i HDR-kvalitet skal du have et Premium-abonnement (149 kroner pr. måned). Ifølge Netflix skulle seerne allerede kunne mærke forbedringerne på deres 4K-tv samt på mobiler og tablets, der understøtter HDR.

HDR-VMAF-formatet vil angiveligt blive frigivet som open source, så det er sandsynligt, at andre leverandører også vil kunne implementere teknologien i fremtiden.

Ifølge Netflix vil den dynamiske optimering gælde for både Dolby Vision- og HDR10-videostreams. Så uanset om du har et tv, der understøtter Dolby Vision eller ej (Samsung!), bør du kunne mærke forbedringerne.

Læs også Samsung og Signify vil forbedre tv-oplevelsen CES 2024 nærmer sig - vil vi se Hue-belysning på flere Samsung-modeller næste år?
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se traileren for Citadel

Et glædeligt gensyn med to aldrende herrer

MCU er ikke død!

Mayday! Mayday!

Skynd dig at dræbe hende!

Flere mafiaforviklinger fra Stallone & Co.!

Aberne kommer hjem til dig!

Hun er tilbage!

Ventetiden er næsten forbi!

Snart er ventetiden forbi!

Slip dragerne løs!

Spionefterfølger

Scroll to Top