Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

NYHED

Netflix får bedre lyd

Netflix lover lydgengivelse i “studiekvalitet” med ny opdatering.

Skrevet af / 02/05/2019 - 13:10
Netflix får bedre lyd

At lyden er den halve oplevelse, er noget, alle Lyd & Billedes læsere kan nikke genkendende til. Nogle gange kan den være mere end det! Godzilla kan se nok skræmmende ud på skærmen, men det nytter ikke noget, hvis han lyder som et lille firben gennem højttalerne …

Netflix er i forvejen blandt de bedste i streaming-klassen, når det gælder kvaliteten af lyd og billede, med Dolby Digital og ovenikøbet Dolby Atmos surround-lyd på enkelte produktioner. Skaberne af Stranger Things, Duffer-brødrene, var dog ikke helt tilfredse, første gang de hørte 2. sæson af Stranger Things derhjemme. Lydmikset i åbningssekvensen (den berømte “Boom”-biljagt) lød overraskende tamt sammenlignet med det, de havde hørt i studiet under produktionen.

Så de slog alarm! Producenterne var langtfra tilfredse, og Netflix satte deres egne lydeksperter på sagen. Resultatet blev kort og godt, at Stranger Things streames med højere bitrate for at yde lydsporet retfærdighed. Dette projekt gav tydeligvis smag efter mere, for nu kundgør Netflix, at de vil gøre alt deres indhold tilgængeligt med højere lydkvalitet.

Bedre lydkvalitet

Netflix kalder konceptet High Quality Audio, og målet er at levere lyd, der ligger så tæt som muligt på det, producenter og instruktører hører i lydstudiet, ned til de allermest finkornede detaljer. I praksis handler det om øget bitrate og mindre komprimerede lydspor.

Netflix har ingen intentioner om at streame det originale studiemiks på 24 bit/48 kHz – det ville kræve for meget data – men gennem egne tests har de fundet frem til et godt kompromis. Fra nu af vil Dolby Digital Plus-lydspor blive streamet med op til 640 kbit/s bitrate (mod 192 kbit/s før), mens Dolby Atmos-lydmiks kan streames med op til 768 kbit/s (mod 448 kbit/s før). På dette niveau vil lydkvaliteten opleves som identisk med originalen, hævder Netflix.

For at nyde godt af den øgede lydkvalitet skal du have et såkaldt Premium-abonnement. Lydkvaliteten vil i øvrigt være adaptiv og tilpasses efter din nethastighed, sådan som det også sker med billedkvaliteten.

Det er utvivlsomt gode nyheder for alle ivrige Netflix-bingere, især dem, der har et godt lydanlæg til TV’et eller hjemmebiografen. Det kan også være et godt argument for at købe en Atmos-kompatibel soundbar, hvis du ikke allerede har en!

Mere om Netflix’ jagt på bedre lydkvalitet i denne video:

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hysterisk ny trailer!

Stadig fuld-MAX?

Sådan fungerer Foley og ADR til filmlyd

God knows who did it ...

Prisvindende kærlighedsdrama

Max med norske MILF'er!

Bandekrigen fortsætter

Vil tilbage i sadlen!

Højreekstrem valgmanipulering!

Se Robert Downey Jr. i ny spionserie!

Premiere i dag!

Yellowstone lever videre!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top