Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Disney fejrer 100 år

Det er Mickey Mouse & Co's fødselsdag.

Skrevet af / 16/10/2023 - 11:11
Disney fejrer 100 år

I dag for præcis 100 år siden, den 16. oktober, grundlagde Chicago-brødrene Walter Elias (1901-1966) og Roy Oliver Disney (1893-1971) Disney Brothers Studio, nu kendt som The Walt Disney Company.

Og underholdningsindustrien blev aldrig den samme.

Walt var den kreative mastermind, mens Roy stod for økonomien. Sammen lagde de grunden til verdens største underholdningsvirksomhed, som i dag omfatter en bred vifte af produkter fra klassiske animationsfilm, spillefilm, streamingtjenester, underholdningsparker, tv-kanaler, videospil, tegneserier og musik.

Underholdningsgiganten ligger i øjeblikket på en 50. plads over amerikanske virksomheder med den højeste omsætning.

Steamboat Willie (Foto: Walt Disney)
Steamboat Willie. (Foto: Walt Disney)

Selskabet var en pioner inden for animationskunsten og lancerede Steamboat Willie i 1928 med den dengang ukendte Mickey Mouse i hovedrollen. Filmen var den første animationsfilm med synkroniseret lyd. I 1932 udkom den første farvetegnefilm, Flowers and Trees, mens verdens første animerede film i fuld længde, Snehvide og de syv dværge, havde premiere i 1937.

Siden da er de animerede klassikere kommet i en lind strøm.

Læs også Disneys danske film får en fortsættelse Den overordentlig indbringende Disney-udgave af HC Andersens "Snedronningen" får en toer.

I dag er virksomheden vokset til en underholdningsmastodont, der laver langt mere end korte animationsfilm. Med gigantiske opkøb som Lucasfilm (Star Wars), Pixar, Marvel og 20th Century Fox og oprettelsen af sin egen streamingtjeneste, Disney+, i 2019, har Mickey Mouse & Co en enormt bred rækkevidde med et samlet salg på astronomiske 580 milliarder kroner (82,7 milliarder dollars).

Walt Disney World. (Foto: L&B/Tor Aavatsmark)

I de senere år har Disney gjort det til en guldgrube at genskabe sine animationsklassikere i live-action-film.

Live-action-film som The Lion King, Alice in Wonderland, Beauty and the Beast, Askepot og Dumbo er alle blevet enorme kassesucceser, så det er ikke overraskende, at underholdningsgiganten stadig giver den fuld gas med dette projekt. Den seneste udgivelse var spillefilmsversionen af Den lille havfrue.

På streamingfronten har de gjort sig bemærket med en række spin-off-serier fra Star Wars- og Marvel-universerne (såsom Loki og Ahsoka), men også med bundsolide dramaserier som Dopesick og The Bear.

Læs også Årets bedste serie? 2. sæson af The Bear udvider universet, og fordyber sig i de underfundigt herlige figurer.

Men streamingtjenesterne længes nok efter den ekstraordinære tilstand under pandemien med lukkede biografer, kulturtilbud, social distancering, hjemmekontor og lockdown – da de alle oplevede et abonnementsboom, fordi folk over hele verden var “låst inde” bag deres fire vægge.

I takt med abonnementsvæksten øgede streaminggiganterne (som Disney+, Netflix, HBO Nordic, Prime Video, Viaplay og Apple TV+) den interne indholdsproduktion, og budgetdisciplinen var rimelig løs.

Star Wars: Ahsoka, sæson 1. (Foto: Disney+)

Men en pandemi varer, som vi alle ved, (heldigvis) ikke evigt. Og siden sommeren sidste år har streaminggiganterne kæmpet for at holde deres abonnementstal oppe, skåret ned på indholdsproduktionen og endda lanceret nye reklamebaserede abonnementer.

Så sent som i midten af august annoncerede Disney+ et fald på over 10 millioner abonnenter i sidste kvartal, samt blodrøde tal i regnskabet; hvorefter CEO’en (Bob Iger) annoncerede kraftige omkostningsbesparelser, lanceringen af reklamebaserede abonnementer, blokering af password-deling og en solid stigning i den månedlige pris.

Læs også Skruer op for priserne på Disney+ Prischok! Nu bliver det dyrere at se dine Disney-favoritter.

Også på mere traditionelle platforme, som f.eks. biografen, fejres The Walt Disney Companys 100-års jubilæum.

Mellem september og november vil Disney lancere “Celebrating Timeless Stories”, en unik produktion af et udvalg af banebrydende Disney-film fra det sidste århundrede. Produktionen vil for mange være den første mulighed for at se de udvalgte Disney-klassikere i biografen.

Biografer over hele landet samarbejder med Disney om dette Disney100-initiativ, der giver dem mulighed for at engagere deres publikum ved at vise de tidløse historier med Disneys magi. Blockbusterne vil blive vist fra 1. september til slutningen af november, med visningstidspunkter i henhold til den enkelte biografs kalender.

De 5 film, der er inkluderet i biografprogrammet, er:

  • Bambi (1942)
  • Askepot (1950)
  • Tornerose (1959)
  • Løvenes Konge (1994)
  • Frost (2013)

Administrerende direktør og Country Manager, The Walt Disney Company Nordic & Baltic, Hans van Rijn, sagde:

Vi er begejstrede for, at Disneys animerede univers fra det sidste århundrede bliver tilgængeligt for biografgængere i hele Norden. Uanset om du vil gense nogle af dine yndlingsfilm – eller opleve disse klassikere for første gang, er dette en unik mulighed for at se de populære film på det store lærred som en del af vores jubilæumsfejring.

The Walt Disney Company 100th Anniversary fortsætter hele året og fejrer de fans og historiefortællere, der har bragt den magi og glæde til live, som har kendetegnet Disney i de sidste 100 år.

Dopesick. (Foto: Walt Disney)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se traileren for Citadel

Et glædeligt gensyn med to aldrende herrer

MCU er ikke død!

Mayday! Mayday!

Skynd dig at dræbe hende!

Flere mafiaforviklinger fra Stallone & Co.!

Aberne kommer hjem til dig!

Hun er tilbage!

Ventetiden er næsten forbi!

Snart er ventetiden forbi!

Slip dragerne løs!

Spionefterfølger

Scroll to Top