TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Årets bedste film

Det er ikke ofte, at en relativt lille filmproduktion bliver genstand for så stor debat blandt kritikere over hele verden, og heller ikke ofte, at en film splitter publikum så meget, at den bliver både hyldet og sagsøgt! Men Nicolas Winding Refn har gjort det med Drive.

forfatter
Publiceret 19/01/2013 - 00:00

Driver (Ryan Gosling) er en ensom ulv, der arbejder som bilmekaniker og stuntchauffør for filmbranchen i Hollywood om dagen og som flugtchauffør for kriminelle om natten. Han arbejder helst alene, men har en mentor og manager, Shannon, som hjælper ham med opgaver. Efterhånden bliver de involveret med mafiaen i lyssky virksomhed, og konflikten eskalerer, da hans nye kærlighedsinteresse bliver truet.

Ryan Gosling sad vist nok selv på rettighederne til James Sallis’ roman, som filmen er baseret på, og udvalgte Refn som instruktør efter at have set hans Pusher-trilogi. Det var et godt valg, og Refn fik bl.a. prisen i Cannes for bedste instruktion. Valget af instruktør er ikke tilfældigt, for der er få, som kan beskrive enspændere på en så intelligent og subtil måde. I ren noir-stil giver Refn os et forstyrrende dybt dyk ned i sjælen på manden, som forsøger at flygte fra sin fortid og gøre det rigtige.

Ryan Gosling er superb i rollen som Driver og får et bredt spektrum af følelser frem med simpel mimik og få replikker. Kemien mellem ham og Carey Mulligan er utrolig god, og alle skuespillerne leverer fra øverste hylde. Drive er ekstremt intens og stilsikker, med det dvælende tempo, der pludselig eksploderer i brutale volds- og actionscener, som tager pusten fra dig. Drive er absolut årets bedste film.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Komediekatastrofe fra Rebel Wilson Nej, Rebel Wilson er ikke nogen karakterskuespiller. I Senior Year er hun desværre heller ikke spor morsom.
Willow vender tilbage på Disney+ Lucasfilms klassiske fantasyfilm fra 80'erne får en efterfølger. Hovedrolleindehaveren Warwick Davis er tilbage.
Er den forvoksede 4. sæson god? Få serier har vist en vildere udviklingskurve end Stranger Things – til glæde for de fleste, men sikkert også til forargelse for nogle.
Maverick vender (endelig!) tilbage Nu er der kun seks dage tilbage, til Maverick flyver igen – i Top Gun 2.
Svensk Amazon Prime-serie på vej Endelig tager Amazon fat i Norden og satser på lokalt produceret indhold.
Mere spionthriller fra Mellemøsten Mossads intrikate skyggekrig mod ærkefjenden Iran giver os fortsat en af de absolut bedste spionserier lige nu.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend