Search
Generic filters

Værre end spritkørsel

Du har meget dårligere reaktionstider, når du bruger bilens touch-skærm, end når du kører i beruset tilstand.

En bil er ikke længere bare et køretøj. For med deres indbyggede infotainment-systemer udvisker moderne biler forskellen mellem transportmiddel og underholdningscentral. Hvilket også er grunden til, at vi på Lyd & Billede er begyndt at skrive om dem.

Men medaljen har en bagside, hvis vi skal tro en nylig undersøgelse foretaget af IAM RoadSmart – en britisk frivillig organisation inden for trafiksikkerhed (svarende til Rådet for Sikker Trafik herhjemme).

Læs også Hør lyden af BMW i4 her Hans Zimmer har komponeret lyden i BMW i4.

Det viser sig, at de såkaldte infotainmentsystemer påvirker kørslen negativt – i væsentlig grad.

Stoplængden, evnen til at køre lige og til at reagere på situationer, der opstår i trafikken, påvirkes alle negativt af brugen af systemer som Android Auto og Apple CarPlay.

Det er ikke så ulogisk, for vi er sikkert mange, der har oplevet et par næsten-uheld, mens vi trykkede på navigationsskærmen under kørslen. Det er derfor, man skal stoppe bilen, før man gør sådan noget. Men bare det at besvare et indgående opkald kan være farligt.

Infotainment værre end alkohol og cannabis

Det mest overraskende er, at betjening af infotainment-systemet viser sig at svække de trafikale evner meget mere end at køre bil i alkoholpåvirket tilstand. Det er faktisk fem gange værre end at køre ved den britiske promillegrænse – som er højere end i Danmark, nemlig 0,8. At være cannabispåvirket er også mindre skidt …

Reaktionstiden ved motorvejshastigheder øgede stoplængden med fire til fem billængder. I gennemsnit! Desuden blev det konstateret, at bilisterne kunne have øjnene væk fra vejen så længe som 16 sekunder. Det svarer til 500 meter ved 110 km/t. At bruge touch-kontrollerne resulterede også i dårligere reaktionstider, end når man sms’er bag rattet.

Beder om nye, konsekvente standarder

“Mens tidligere forskning indikerer, at Apple CarPlay og Android Auto klarer sig bedre end mere traditionelle knapper og kontroller, rejser resultaterne af denne nye undersøgelse nogle alvorlige bekymringer omkring udviklingen og brugen af de seneste infotainment-systemer i køretøjer. Alt, hvad der distraherer førerens øjne eller opmærksomhed fra vejen, er dårligt nyt for trafiksikkerheden,” siger Neil Greig, lobby- og udviklingsdirektør i IAM RoadSmart.

“Vi beder nu både industrien og myndighederne om åbent at teste og godkende den slags systemer og udvikle konsistente standarder, der oprigtigt hjælper med at minimere distraktionerne for bilisterne.”

I mellemtiden er rådet herfra kun at bruge skærmen, når bilen er standset. Ellers brug stemmekommandoer!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Men Volkswagen holder fortsat tæt om mulighederne for at opgradere lydanlægget!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombination af specifikationer og pris.
  Panasonic starter udrulningen af deres første Android-TV til november!
  Der laves kun 50 par af Il Cremonese ex3me, og de bliver ikke ligefrem billige.
  Ud over Elite 85t giver Jabra aktiv støjreduktion til de eksisterende Elite 75t og Elite Active 75t.
  Så er det officielt. OnePlus lancerer sin næste mobil om tre uger.
  I dag kom traileren til den første norske originalfilm fra Netflix: Kadaver.
  Med Netatmo Smart Video-dørklokke kan du se, hvem der ringer på, og tale med dem hvor som helst fra.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  BMW i8

  Vejl.pris kr Økobil i benzinslugerklæder

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Vejl.pris 13126 kr Koncertsal på fire hjul

  Vanmoof S3

  Vejl.pris 14880 kr Til den høje

  Vanmoof X3

  Vejl.pris 14880 kr Til den lave
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.