Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Tesla Model Y er en sensation: Europas mest solgte bil

Tesla Model Y blev Europas bedst sælgende bil i 2023. En historisk begivenhed, og første gang en elbil har solgt bedre end nogen anden bil.

Skrevet af / 20/01/2024 - 08:05
Tesla Model Y er en sensation: Europas mest solgte bil

Tesla Model Y er Europas bedst sælgende bil i 2023. Det står klart, efter at 97 procent af salget i Europa sidste år er opgjort. Med 254.822 solgte biler har modellen solgt næsten 20.000 flere enheder end bilen på andenpladsen, Dacia Sandero.

Rekorder står for fald

Model Y slår flere rekorder. Det er den første elbil, der vinder titlen som den bedst sælgende bil i Europa i et kalenderår. Det er også den første ikke-europæiske bilmodel, der opnår samme bedrift. Og det er den første SUV, der gør det. Rundt om på kontinentet er det normalt de små biler, der sælger bedst.

Teslas succes i Europa har aldrig været en garanti, da SUV’er og større sedaner typisk har solgt beskedent på kontinentet, og elbiler endnu mindre. Men da Model 3 kom, begyndte der at ske ting og sager, og Model Y ramte så hårdt, at den gav genlyd i selv de fjerneste hjørner af verden.

Elbiler har generelt klaret sig godt i de seneste par år, og i 2023 stod rene elbiler for 16,5 procent af det samlede bilsalg i Europa. Den andel forventes at stige kraftigt i de kommende år.

Tesla-Model-Y-Performance-front-angle-2-scaled-1
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Suveræne Tesla Model Y

Tesla Model Y er blevet en populær bil blandt europæiske kunder af flere grunde. Selv med det mindste batteri har den en opgivet rækkevidde på over 450 kilometer, og næsten 100 kilometer ekstra, hvis du vælger Long Range-udgaven. Det gør den til et godt valg til lange bilture. Den er spækket med moderne teknologi, ikke mindst noget af det mest avancerede selvkørende teknologi på markedet.

Men der er én faktor, der adskiller Tesla Model Y fra alle andre elbiler på markedet: Prisen. Tesla sænkede priserne på Model Y i januar 2023, hvilket gjorde bilen mere tilgængelig for et bredere publikum. Da de netop har foretaget yderligere prisnedsættelser, tør vi godt vædde næste måneds testprodukter på, at det kommer til at give Tesla yderligere stigning i markedsandel.

Læs også Nu kan du få en endnu billigere Tesla Model Y Tesla nedsætter endnu en gang prisen på Model Y.

Revolution

Model Y er intet mindre end en revolution på bilmarkedet. I mange år har elbiler været forbundet med høj pris og begrænset rækkevidde. Tesla har længe vist, at de er gode til at håndtere rækkeviddeangst, men med Model Y har de også vist, at elbiler kan være både billige og praktiske.

Teslas succes i Europa er en hård nød at knække for de etablerede bilproducenter. Alle investerer nu massivt i elbiler, men vi ser, at de fleste producenter har svært ved at følge med Teslas prisudvikling. At sænke priserne kræver ofte, at man reducerer udstyrsniveauet, rækkevidden eller ydeevnen. Når Tesla sænker priserne, tilbydes præcis den samme bil til en lavere pris. Det er selvfølgelig ærgerligt for dem, der lige har købt en ny bil, at se dens brugtværdi falde dramatisk fra den ene dag til den anden, men salgstallene er tydelige: Det betyder ikke noget.

Tesla Supercharger Røldal GeirNordby
Tesla Supercharger. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Etablerede producenter overhalet

Man skulle tro, at de etablerede bilproducenter har store fordele af at være etableret med et anerkendt brand og loyale kunder. De har også et større distributionsnetværk, et etableret servicenetværk og erfaring med bilproduktion.

Men de har ikke været i stand til at omstille sig til at designe og producere elbiler hurtigt nok. Især rækkevidde og opladningshastighed har vist sig at være vanskelige størrelser at håndtere. Med Tesla får du lang rækkevidde og meget hurtig opladning. Og hvor andre opladningsnetværk er et sammensurium af udbydere, der hver især kræver deres eget abonnement, kan du med en Tesla Supercharger bare sætte stikket i og modtage strøm. Ingen dikkedarer her.

Elbiler er fremtiden

Succesen med Tesla Model Y er et tegn på, at elbilen er fremtiden. I de kommende år vil vi se flere og flere elbiler på vejene.

Fakta:

  • Tesla Model Y’s salgstal slog den traditionelle favorit Volkswagen Golf med over 75.000 enheder.
  • Tesla Model Y er den første elbil, der er blevet Europas bedst sælgende bil.
  • Tesla Model Y er den eneste mellemstore SUV på top 10-listen i Europa (VW T-Roc på 3. pladsen er en lille kompakt SUV).
  • Tesla Model Y Long Range har en opgivet rækkevidde på over 550 kilometer, hvilket gør den velegnet til europæiske bilture.

Kilde: motor1.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Folkemængde går amok på førerløs bil

Sverige i front: Første elektriske sne-scooter på vej

El-løbehjul for rå gamere

Porsche Taycan får mere kraft og rækkevidde

Denne her har mange ventet på

Får firehjulstræk og lavere pris

Nu kan du bestille Polestar 4

Apple Car i 2028?

Nu kommer Teslas "folkevogn"

Porsche Macan bliver helt elektrisk

Jeep Wagoneer S lanceres i år

Tesla Model Y knuser alt i Europa

0
Scroll to Top