Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Er svampe sagen? Og vil vi se dem i Kia EV3?

Kia overvejer interiør med elementer fra svampe i jagten på mere bæredygtige biler. Måske ser vi det allerede i Kia EV3 i år.

Skrevet af / 05/01/2024 - 10:45
Er svampe sagen? Og vil vi se dem i Kia EV3?

Kia har en bæredygtighedsnyhed, som demonstreres i konceptversionen af Kia EV3.

Bilindustrien udforsker hele tiden nye måder at gøre biler mere miljøvenlige og bæredygtige på. I dag kan du finde interiør, der delvist er lavet af genbrugte plastflasker, og sæder betrukket med uld og genbrugspolyester. For eksempel.

Kunstige løsninger er ikke altid lige så holdbare som godt gammeldags læder, så der er behov for yderligere udforskning for at sikre, at interiøret holder i hele bilens levetid.

Derfor finder forskningen hele tiden nye veje, og nu har Kia opdaget, at svampe kan bruges i dele af interiøret.

Kia EV3 concept interior 1
(Foto: Kia)

Svampetråde i midterkonsollen på EV3

På konceptversionen af EV3, en slags kompakt udgave af den store SUV EV9, som lanceres i år, er midterkonsollen beklædt med et blødt og slidstærkt materiale lavet af svamperødder. Det er tråde kaldet mycelium, som skal kunne erstatte traditionelt læder og lignende materialer i fremtidige Kia-modeller.

Ifølge designchef Marília Biill kombinerer stoffet fremragende styrke med behagelig blødhed. Og ved at dyrke materialet gennem kontrollerede processer kan det miljømæssige fodaftryk reduceres betydeligt.

Læs også Den er stor og barsk. Kia EV9 er endelig lanceret. Den heftige 7-sæders Kia EV9 har plads til voksne i alle sæder. Den kommer hertil efter sommeren.

Dyrker egne materialer

Kia investerer nu massivt i såkaldt biofabrikation. Det er ambitionen om at dyrke bæredygtige materialer internt i stedet for at udvinde dem på den traditionelle måde. Det giver bedre kontrol over produktionen, men er også beregnet til at være mere miljøvenligt.

På lang sigt håber virksomheden at kunne producere alt fra læder til tekstilerstatninger baseret på svampetråde og andre naturlige kilder. Det vil gøre produktionen grønnere og samtidig øge designfriheden. “Vi forestiller os, at vi kan skabe særlige mønstre, som ellers ikke findes i naturen, ved at væve trådene sammen på særlige måder.

Læs også Kineserne sætter batterirekorder Vi står på tærsklen til en batterirevolution. Den er allerede i gang, og de kinesiske bilproducenter viser vejen. Blandt andet med et " Golden Battery".
KIA_LEC_announcement_logo KIA_LEC_announcement_logo KIA_LEC_announcement_logo
<
>
Kia EV3 Concept. (Foto: Kia)

Vejen til kulstofneutralitet

Brugen af biobaserede materialer er langt fra nyt, heller ikke for Kia. Allerede i 2014 brugte man bioplast og fibre fra sukkerrør i elbilen Soul EV. Sådanne materialer er nu almindelige i nyere elbiler.

Nu øger Kia sine ambitioner yderligere med bæredygtighed som en central del af sin plan om at blive CO2-neutral inden 2045.

Kia EV3 concept interior 3
(Foto: Kia)

Næppe i den færdige Kia EV3

Kia har vist sig hurtige til at beherske kunstige og veganske materialer i biler, og journalisten erfarede, at EV6 har nogle af de mest komfortable sæder i sin klasse.

Når firmaet siger, at svampetråde kan være en fremtidig løsning til et holdbart og bæredygtigt interiør, har jeg ingen grund til at tvivle på det.

Vi finder ud af, hvordan produktionsmodellen af EV3 kommer til at se ud inden sommer. Om vi rent faktisk kommer til at se svampetrådene i dette års produktionsmodel, er dog tvivlsomt.

Men vi kan godt begynde at øve os på ordet: Mycelium.

Du kan læse mere her.

Konceptversionen af Kia EV3 og andre modeller vil blive udstillet på dette års CES-messe i Las Vegas, hvor L&B Home vil være til stede.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Folkemængde går amok på førerløs bil

Sverige i front: Første elektriske sne-scooter på vej

El-løbehjul for rå gamere

Porsche Taycan får mere kraft og rækkevidde

Denne her har mange ventet på

Får firehjulstræk og lavere pris

Nu kan du bestille Polestar 4

Apple Car i 2028?

Nu kommer Teslas "folkevogn"

Porsche Macan bliver helt elektrisk

Jeep Wagoneer S lanceres i år

Tesla Model Y knuser alt i Europa

0
Scroll to Top