Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Klassikere

Sonab OA-5 II

Højttalergeniet Stig Carlsson havde revolutionerende ideer - og skabte en bestseller.

Skrevet af / Opdateret: 30/03/2024 - 08:00 // Først publiceret: 18. februar 2023
Sonab OA-5 II

En af de mest sælgende højttalere i Skandinavien gennem alle tider er Sonab OA-5. Den høje slanke gulvhøjttaler fik kælenavnet “tændstikæsken.” Og selv om den virkede næsten lige så aparte dengang som nu, blev der gennem sidste halvdel af 1960’erne og første halvdel af 1970’erne solgt over 100.000 styk. Det gjorde der, fordi disse højttalere kunne få lyden til at stå levende frem i stuen på en måde, som andre ikke kunne.

Det er ikke så svært at konstruere en højttaler, der har flotte data, når den måles i et lyddødt rum. Men det går for alvor galt, når man får den idé at placere den i en normal dagligstue.

Sådan var det ikke med Stig Carlssons højttalere, herunder Sonab OA-5. Den svenske højttalerkonstruktør byggede sine højttalere, så de udnyttede lytterummet i stedet for at kæmpe imod det.

Orthoakustik

Stig Carlssons højttalere bygger på et princip, som han selv kaldte orthoakustik, som kort beskrevet handler om at undgå de mest forstyrrende refleksioner fra lytterummet. Og som sørger for, at de uundgåelige refleksioner fra vægge, gulv og loft kontrolleres, så de forstyrrer mindst muligt. Hvordan det fungerer, kan du læse om i artiklen herunder.

Læs også Rummanden Carlsson Den svenske lydpionér Stig Carlsson kunne lige så godt have været fra en anden planet, så anderledes var hans ideer. Han mente f.eks., at man skulle tage lytterummet med i betragtning!

Sonab OA-5 (og den senere udgave, OA-5 II) er en slank højttaler med fem højttalerenheder, der alle er placeret under et metalgitter på toppen af kabinettet. Konstruktionen er tovejs, men højst utraditionel, da den består af en otte-tommers fuldtoneenhed og fire to-tommers diskantenheder med keglemembran, der spiller over kryds og kaster lyden hver sin retning. Højttaleren skal placeres med ryggen mod bagvæggen.

Væggen forsvinder

Det ligner alt sammen noget, der umuligt kan fungere. Men kun indtil man hører højttaleren. Mange, der har set mine OA-5 II’ere i stuen, har været overbærende skeptiske – for brat at tabe underkæben, når der åbnes for musikken. De mærkværdige højttalere har en nemlig sjælden evne til at få bagvæggen til at ‘forsvinde’ og få orkesteret til at stå åbent og lyslevende frem i rummet.

Det er tæt på 50 år siden, Sonab OA-5 II gik ud af produktion, og 25 år siden Stig Carlsson døde. Alligevel dyrkes de underlige svenske højttalere med en næsten kultisk interesse på websites som CarlssonPlanet

Artklens forfatters egne Sonab OA-5 II før renovering. Man ser de fire Peerless MT 20 HFC diskanenheder forrest og Philips 9710-fuldtoneenheden bagest. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

og Carlsson Cult. Et sæt OA-5 II i hæderlig stand koster omkring 1.500 kroner i dag – og op til det dobbelte for et fuldrenoveret sæt med opdaterede højttalerenheder og delefiltre.

Læs også Teenage Engineering OD-11 Som en hyldest til den afdøde lydtroldmand Stig Carlsson har Teenage Engineering genskabt den 40 år gamle OD-11 i en trådløs udgave.

Selvfølgelig vokser træeerne ikke ind i himlen, og de 50 år gamle højttalere kan på ingen måde hamle op med nye, kostbare konstruktioner, når det gælder nuancering og linearitet. Men har du en stor 70’er-stue med sparsom møblering, er det stadig svært at finde højttalere, der kan beherske akustikken lige så godt. I hvert fald ikke uden at bruge rumkorrektion.

Stig Carlssons ideer føres i dag videre af Larsen HiFi, der fortsat bygger højttalere efter det orthoakustiske princip.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

1 kommentar til “Sonab OA-5 II”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Debut skabte ravage

En ualmindelig højttaler til almindelige stuer

5 tips til bedre soundbar-lyd

Scroll to Top