TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

Klassikere QUAD ESL 63 elektrostathøjttaler

Selvskreven til højttalernes Hall of Fame

I højttalernes Hall of Fame vil en højttaler stå for sig selv. I et separat rum med en lille rørforstærker tilsluttet. Hvor den afspiller Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil blive bjergtaget af klangen.

forfatter
Publiceret 20/11/2022 - 09:00

Kritikerne var enige. Dette måtte være verdens bedste højttaler. I hvert fald den mest gennemsigtige, neutrale og præcise højttalerkonstruktion. Peter Walkers anden elektrostatiske højttaler blev berømt fra den ene dag til den anden. Den første havde heller ikke klaret sig så dårligt – ESL 57 var opkaldt efter det år, hvor udviklingen af den startede, den var ikke verdens nemmeste højttaler at drive, og ‘Sofaryggen’, som dens kælenavn var, blev stort set kun købt af kendere.

De nye højttalere var stadig brede, 66 cm brede og 93 cm høje. Med soklen, der indeholdt elektronikken til den elektrostatiske membran, var de 27 cm dybe og skulle stå på gulvet. Tilbehørsproducenter fremstillede senere stativer, og mange ejere koblede ESL 63 sammen med subwoofere. For selv om de lød så naturligt og troværdigt, at man fik kuldegysninger ned ad rygraden, var det ikke basgengivelsen, der var højttalernes styrke.

Den første QUAD, ESL 57.

Der fandtes ikke meget basenergi under 50 Hz, men når der blev arbejdet lidt med optimal placering og en god forstærker, var det alligevel muligt at få elektrostaterne til at skabe et troværdigt billede af basinstrumenter. Højttalerne var ikke ligefrem nemme at drive. Lav følsomhed på 86 dB og varierende impedanskurve stillede store krav til forstærkeren. Quads egne var ikke altid de bedste sammen med ESL 63, og mange valgte Audio Research, Threshold, Krell eller Electrocompaniet. Det gav ikke et højere lydtryk, maksimum var omkring 106 dB, men det hjalp gevaldigt på baskvaliteten.

Peter Walker med ESL 63 i baggrunden. (Foto QUAD)

Selv om højttalerne blev introduceret i 1981, lyder de stadigvæk frisk. Den store, flortynde elektrostatiske membran kan være mærket af tidens tand, men man kan være heldig at finde  et par i god stand til under 10.000 kroner. Så har du fantastisk lydkvalitet for pengene. De blev fremstillet i sort, med sorte top- og bundplader og stofbetræk. Eller i palisander med mørkebrunt betræk, og valnød med brunt betræk. I Tyskland kunne og kan man stadig købe en variant af ESL 63 iklædt et design fra Braun.

Braun var nemlig en af ​​de mest progressive producenter af elektronisk design, og i dag kan du enten købe den færdig, eller få din ESL 63 ombygget til en Braun LE2. Derefter fjernes kabinet og gitter, og elektrostaten monteres i et stilrent art deco-kabinet, hvilende på et slankt stålstativ.

Quad har siden ESL 63 gik ud af produktion udviklet nye arvtagere til de legendariske højttalere, de nuværende hedder ESL 2812 og 2912.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

En kommentar til “QUAD ESL 63 elektrostathøjttaler”

  1. Tak for den gode anmeldelse, og fotos, af Quad 63 og Peter Walker.

    Venlig hilsen

    Alf Agerup

    Svar

Skriv en kommentar

Billig og god subwoofer? Med Monitor XT10 får du de ekstra basoktaver til en rigtig god pris
Lyd og lys i vintermørket: Ny højttaler fra IKEA og Sonos Det måtte jo komme: En gulvlampe med indbygget højttaler! SYMFONISK gulvlampehøjttalere kommer i januar.
Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
Små magiske højttalere De over 50 år gamle højttalere har aldrig været bedre end nu, og de leverer noget, få andre højttalere formår.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Følg Lyd & Billede