Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Sådan får du den bedste lyd fra din soundbar

Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!

Skrevet af / Opdateret: 30/12/2023 - 12:00 // Først publiceret: 2022-12-04 - 12:00
Sådan får du den bedste lyd fra din soundbar

En soundbar er en enkel måde at opgradere TV-lyden på, men der kan være nogle faldgruber undervejs. Her giver vi dig nogle hurtige tips om, hvordan du får den bedst mulige lyd ud af din nye soundbar!

1. Placér soundbaren rigtigt i forhold til TV’et

Soundbaren skal placeres vandret og tæt på dit tv. Det vil sige direkte under eller over tv-skærmen. Dette er vigtigt for at opnå den bedst mulige sammenhæng mellem billede og lyd.

Eftersom soundbaren skal gengive lyden af ​​stemmer og alt det andet, der foregår på skærmen, er det naturligvis vigtigt, at det opleves, som om det du ser og hører kommer fra samme sted. (Det kan lyde som en selvfølge, men tro os, vi har set mange mærkelige opsætninger!)

Samtidig er det vigtigt, at soundbaren ikke kommer FOR tæt på. Du ønsker for eksempel næppe, at højttaleren skal skygge for billedet på nogen måde, eller at kanten af ​​skærmen forhindrer optimal spredning af lyden fra højttalerne.

Generelt kan man sige, at soundbaren skal have lidt luft omkring sig for at yde optimalt.

Det kan være fristende at gemme soundbaren væk i et skab eller en reol, men så skal du vide, at det kan påvirke lyden negativt. Dette er især vigtigt for Dolby Atmos soundbars med top- eller sidemonterede højttalerenheder. Disse er placeret, så lyden reflekteres via loft og sidevægge, og dækkes de unødigt til, kan noget af surroundeffekten gå tabt.

Den naturlige, enkle placering af en soundbar er derfor på tv-møblet direkte under skærmen. Alternativt kan den placeres på en lille hylde eller vægmonteres i umiddelbar nærhed.

Hvis soundbaren er leveres med en separat subwoofer, skal denne helst placeres direkte på gulvet, i hjørnet nærmest TV’et og soundbaren. Eventuelle baghøjttalere placeres på venstre og højre side af lyttepositionen, som regel i ørehøjde eller lige over.

Family Lifestyle2 Large
Soundbars er designet til at ligge fladt på bordet lige foran eller i underkanten af TV-skærmen, ligesom her. (Foto: Sony)

2. Vælg den bedste tilslutning mellem soundbar og TV (HDMI ARC/eARC)

Når du kobler TV og soundbar sammen, har du flere muligheder, enten via kabel (HDMI eller optisk) eller trådløs forbindelse (Wi-Fi eller Bluetooth). For bedst mulig lyd bør du vælge HDMI-kabel.

Hvis dit TV er udstyret med HDMI ARC (Audio Return Channel), anbefaler vi at bruge denne, når du tilslutter soundbaren. Det giver bedre lyd, understøttelse af nye surroundformater (Dolby Atmos) og giver dig samtidig mulighed for at fjernstyre lydstyrken med TV’ets fjernbetjening.

Nyere TV’er og soundbars understøtter også HDMI eARC, som giver højere båndbredde og endnu bedre lydkvalitet.

Tilslutning med HDMI eARC giver den bedste lyd. (Foto: Audun Hage)

3. Tjek lydindstillingerne (i TV og soundbar)

Når du har tilsluttet soundbaren via HDMI ARC kan det være nødvendigt at ændre lydindstillingerne i TV’et. Tjek menuen under Lyd, og vælg HDMI ARC/eARC, hvis du kan finde den.

Tjek, at lydindstillingerne i TV’et stemmer overens med soundbaren. Hvis det er muligt, bør du vælge HDMI ARC/eARC. Hvis du har en Dolby Atmos-kompatibel soundbar, skal du også krydse dette felt af. (Skærmbillede fra Samsung TV)

Soundbaren kan også have forskellige lydindstillinger (lydtilstand, tonekontrol, equalizer og lignende), som giver dig mulighed for at tilpasse og justere lyden efter dine egne præferencer. Lydtilstande som ‘Movie’ giver som regel den bedste ydelse på film, mens ‘TV’ kan være mere velegnet til tale- og nyhedsprogrammer.

Har du lydmæssige udfordringer med børn og naboer, kan du kigge efter en ‘natindstilling’, som forstærker stemmer, men dæmper høje lyde som geværskud eller eksplosioner med kraftig bas.

4. Har din soundbar automatisk rumkorrektion? Brug den!

Ikke to lytterum er helt ens: Både størrelse, udformning og indretning påvirker akustikken og dermed også lydoplevelsen i større eller mindre grad. Derfor har mange soundbars nu automatisk rumkorrektion, som opmåler og tilpasser lyden til akustikken i dit lytterum.

Sonos TruePlay er et eksempel på sådan et system: Her bruger du mikrofonen i en kompatibel iPhone til at måle de lokale lytteforhold. Andre soundbars er udstyret med deres egne separate eller indbyggede mikrofoner til samme formål.

Vi anbefaler at bruge muligheden for rumkorrektion, hvis den findes. Du kan her bruge den kalibrerede lyd som udgangspunkt, og derefter finjustere lyden efter din smag.

5. Vil du have endnu bedre lyd? Tjek mulighederne for opgradering

De fleste soundbars kommer som færdige alt-i-én-løsninger, men nogle producenter tilbyder også ekstra udvidelsesmuligheder. Eksempler på almindelige opgraderinger er en trådløs subwoofer eller ekstra surroundhøjttalere til at placere bagest i rummet. Disse sælges ofte separat. Skal du flytte soundbaren til et større rum, eller ønsker du endnu større surroundlyd, kan dette være en fin mulighed at have i baghånden!

options Large
Sony HT-A5000 fungerer godt som selvstændig soundbar, men kan også udvides med for eksempel subwooferen SA-SW3 og de trådløse baghøjttalere SA-RS3. (Foto: Sony)

Har vi misset noget vigtigt, som du har gået og funderet over? Hvilke erfaringer har du selv med opsætning af soundbars? Kom gerne med spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor!

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “Sådan får du den bedste lyd fra din soundbar”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Debut skabte ravage

En ualmindelig højttaler til almindelige stuer

5 tips til bedre soundbar-lyd

Scroll to Top