itemprop

Hjemmekontor? Sådan får du bedre lyd i dit rum

Nu hvor mange af os arbejder hjemmefra, er det måske en god idé at bruge noget tid på at fikse rummets akustik. Her er fem enkle tips.

Man kan ikke bare købe det største og fedeste udstyr og så forvente, at det spiller optimalt i ens rum. Hvis der er noget, vi har lært af at teste højttalere i alle mulige størrelser, så er det, at rummets akustik påvirker lyden mere end nogen anden komponent i signalkæden. En mindre højttaler kan faktisk lyde bedre i et givet rum end sin større og dyrere storebror.

Det er ikke altid, de største højttalere i en serie vil give den bedste lyd i lige netop dit rum. Det afhænger af akustikken. Her DALIs Opticon-familie. (Foto: DALI)

Placering af højttalerne

En fin måde at finde højttalernes optimale placering på er at bruge Cardas’ beregninger. Deres kalkulator finder du her, og du vil lægge mærke til, at den kun tager udgangspunkt i rummets bredde, ikke dets længde. Det kan virke mærkeligt, men det fungerer. Bemærk også, at afstanden til højttalerens bagvæg bliver meget lang; af praktiske årsager kan den halveres.

Vi så os nødsaget til at trække sofaen længere frem, end vi normalt har den, for at få bassen til at sidde bedre.

Læs også: Her er vores egen hjemmebiograf

Møbler mod hårde overtoner

Alle højttalere påvirkes i større eller mindre grad af rummets akustik. Overtoneområdet kan lyde lige fra silkeblødt til knokkelhårdt, afhængigt af materialerne i rummet. En minimalistisk stue med få møbler vil lyde hårdere end et tæt møbleret rum, da møblerne bryder refleksionerne i rummet op. Parketgulv, som de fleste har i dag, vil desuden lyde hårdere end væg-til-væg-tæppe.

Højttalerne skal placeres i en vinkel, der giver en ligesidet trekant i forhold til lyttepositionen.

Rummets størrelse afgør basresponsen

Basresponsen er mere afhængig af rummets størrelse. Jo dybere i frekvensområdet højttalerne går, jo større bliver problemet med udfasninger og stående lydbølger, så en højttaler, der egentlig skulle lyde stort og fedt, pludselig opleves som ulden og svulstig.

Vær også obs på, at to højttalere, der på papiret begge går ned til 20 Hz, kan have energien fordelt forskelligt. Den ene kan have mere tryk i 60 Hz området end den anden, og de vil derfor reagere forskelligt på akustik og refleksioner fra væggene. Du vil måske konstatere, at den ene kan stå tættere på bagvæggen end den anden, uden at det påvirker lydbilledet negativt.

annonce

Enkle tips

Noget, der er helt sikkert, er at ingen rum lyder ens, og at en højttaler, der fungerer perfekt i ét rum, ikke fungerer lige så godt i et andet. Det kan være nødvendigt at tage nogle skridt for at få det maksimale lydmæssige udbytte.

annonce

Uden at gå amok i matematik, basfælder, diffusorer og absorbenter er her nogle simple ting, du kan gøre.

1. Arbejd med placeringen af højttalerne

Brug gerne en rumkalkulator for at få et udgangspunkt, og flyt højttalerne frem og tilbage med museskridt for at finde den placering, hvor du får det bedste kompromis mellem stram bas og et stort, åbent lydbillede. Klik på linket nedenfor for flere tips til højttalerplacering.

Læs også: Sådan placerer du højttalerne

annonce
More is more! Jo flere møbler, jo bedre for akustikken. (Foto: Bill Batten)

2. Du kan aldrig få for mange møbler!

En god, stor sofa og gerne et par lænestole er topgodt. Hellere stof end læder. Hvis du har parket- eller flisegulv, kan du overveje at lægge et tæppe mellem dig selv og højttalerne. Det absorberer nogle af de tidlige refleksioner.

3. Absorberende paneler

En god løsning til at få fin akustik er at hænge en såkaldt absorbent på hver sidevæg, lidt foran hver højttaler. De har samme virkning som det foreslåede gulvtæppe, nemlig at reducere de første refleksioner.

Hvis du er bange for, at det skal blive grimt, kan det gøres kreativt ved f.eks. at betrække et malerlærred med molton (scenestof) og måske endda ramme det ind. Det fås også i hvidt, som man kan male på, så her er det bare at slå sig løs. Molton kan bl.a. købes på soundstorexl.com.

Du kan også købe færdige støjdæmpende billeder, f.eks. på sumopix.com.

Lydabsorberende billede fra SUMOpix. (Foto: SUMOpix)

4. Brug pigge!

Højttalerne lyder bedst, hvis de står klippefast på underlaget. Som regel betyder det, at de – eller højttalerstanderne – står på pigge (spikes).

Hvis højttalerne står på et tæppe, så sørg for at trykke dem hårdt ned, så piggene går igennem tæppet og kommer i kontakt med underlaget nedenunder. Hvis højttalerne står på parketgulv eller et andet underlag, som du er bange for at beskadige, kan du lægge beskyttelsesskiver under piggene. De følger ofte med højttalerne. Eller køb Soundcare-pigge.

(Foto: Sonus faber)

5. Digital rumkorrektion

Basfrekvenser, der er udlignes af refleksioner, må fikses i akustikken og kan ikke genvindes med nogen form for digital rumkorrektion. Men rumkorrektion kan stadig stramme lydbilledet op og give et mere nøjagtigt stereoperspektiv.

Dirac Live er det bedste korrektionssystem, vi kender, og findes f.eks. i miniDSP DDRC-24 til små 4.000 kroner. Men også i visse forstærkere, såsom NAD M10.

miniDSP DDRC-24. (Foto: miniDSP)

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Test-abonnement
Gratis i en måned
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Läs också

Det er kun Samsung Galaxy S20 Ultra, som tilbyder op til 100X såkaldt Space Zoom. S20 og S20+ må

Sådan er Samsung Galaxy S20 Ultras VILDE kamera

Har man netop købt den spritnye og møgdyre Samsung Galaxy S20 Ultra – eller overvejer man stadig sit køb – og er kameraet højeste prioritet, så er denne guide obligatorisk læsning.

(Foto: Producent)

Tag bedre feriebilleder

Få ting bringer minderne til live som et godt foto. Her får du tips til, hvordan dine billeder bliver så gode som muligt.

Scroll til toppen