Guide: Sådan får du bedre lyd i dit rum

Hjemmekontor? Sådan får du bedre lyd i dit rum

Nu hvor mange af os arbejder hjemmefra, er det måske en god idé at bruge noget tid på at fikse rummets akustik. Her er fem enkle tips.
Annonce
Annonce
forfatter

Man kan ikke bare købe det største og fedeste udstyr og så forvente, at det spiller optimalt i ens rum. Hvis der er noget, vi har lært af at teste højttalere i alle mulige størrelser, så er det, at rummets akustik påvirker lyden mere end nogen anden komponent i signalkæden. En mindre højttaler kan faktisk lyde bedre i et givet rum end sin større og dyrere storebror.

Det er ikke altid, de største højttalere i en serie vil give den bedste lyd i lige netop dit rum. Det afhænger af akustikken. Her DALIs Opticon-familie. (Foto: DALI)

Placering af højttalerne

En fin måde at finde højttalernes optimale placering på er at bruge Cardas’ beregninger. Deres kalkulator finder du her, og du vil lægge mærke til, at den kun tager udgangspunkt i rummets bredde, ikke dets længde. Det kan virke mærkeligt, men det fungerer. Bemærk også, at afstanden til højttalerens bagvæg bliver meget lang; af praktiske årsager kan den halveres.

Vi så os nødsaget til at trække sofaen længere frem, end vi normalt har den, for at få bassen til at sidde bedre.

Læs også: Her er vores egen hjemmebiograf

Møbler mod hårde overtoner

Alle højttalere påvirkes i større eller mindre grad af rummets akustik. Overtoneområdet kan lyde lige fra silkeblødt til knokkelhårdt, afhængigt af materialerne i rummet. En minimalistisk stue med få møbler vil lyde hårdere end et tæt møbleret rum, da møblerne bryder refleksionerne i rummet op. Parketgulv, som de fleste har i dag, vil desuden lyde hårdere end væg-til-væg-tæppe.

Annonce
Højttalerne skal placeres i en vinkel, der giver en ligesidet trekant i forhold til lyttepositionen.

Rummets størrelse afgør basresponsen

Basresponsen er mere afhængig af rummets størrelse. Jo dybere i frekvensområdet højttalerne går, jo større bliver problemet med udfasninger og stående lydbølger, så en højttaler, der egentlig skulle lyde stort og fedt, pludselig opleves som ulden og svulstig.

Vær også obs på, at to højttalere, der på papiret begge går ned til 20 Hz, kan have energien fordelt forskelligt. Den ene kan have mere tryk i 60 Hz området end den anden, og de vil derfor reagere forskelligt på akustik og refleksioner fra væggene. Du vil måske konstatere, at den ene kan stå tættere på bagvæggen end den anden, uden at det påvirker lydbilledet negativt.

Enkle tips

Noget, der er helt sikkert, er at ingen rum lyder ens, og at en højttaler, der fungerer perfekt i ét rum, ikke fungerer lige så godt i et andet. Det kan være nødvendigt at tage nogle skridt for at få det maksimale lydmæssige udbytte.

Uden at gå amok i matematik, basfælder, diffusorer og absorbenter er her nogle simple ting, du kan gøre.

1. Arbejd med placeringen af højttalerne

Annonce

Brug gerne en rumkalkulator for at få et udgangspunkt, og flyt højttalerne frem og tilbage med museskridt for at finde den placering, hvor du får det bedste kompromis mellem stram bas og et stort, åbent lydbillede. Klik på linket nedenfor for flere tips til højttalerplacering.

Læs også: Sådan placerer du højttalerne

More is more! Jo flere møbler, jo bedre for akustikken. (Foto: Bill Batten)

2. Du kan aldrig få for mange møbler!

En god, stor sofa og gerne et par lænestole er topgodt. Hellere stof end læder. Hvis du har parket- eller flisegulv, kan du overveje at lægge et tæppe mellem dig selv og højttalerne. Det absorberer nogle af de tidlige refleksioner.

3. Absorberende paneler

Annonce

En god løsning til at få fin akustik er at hænge en såkaldt absorbent på hver sidevæg, lidt foran hver højttaler. De har samme virkning som det foreslåede gulvtæppe, nemlig at reducere de første refleksioner.

Hvis du er bange for, at det skal blive grimt, kan det gøres kreativt ved f.eks. at betrække et malerlærred med molton (scenestof) og måske endda ramme det ind. Det fås også i hvidt, som man kan male på, så her er det bare at slå sig løs. Molton kan bl.a. købes på soundstorexl.com.

Du kan også købe færdige støjdæmpende billeder, f.eks. på sumopix.com.

Lydabsorberende billede fra SUMOpix. (Foto: SUMOpix)

4. Brug pigge!

Højttalerne lyder bedst, hvis de står klippefast på underlaget. Som regel betyder det, at de – eller højttalerstanderne – står på pigge (spikes).

Annonce

Hvis højttalerne står på et tæppe, så sørg for at trykke dem hårdt ned, så piggene går igennem tæppet og kommer i kontakt med underlaget nedenunder. Hvis højttalerne står på parketgulv eller et andet underlag, som du er bange for at beskadige, kan du lægge beskyttelsesskiver under piggene. De følger ofte med højttalerne. Eller køb Soundcare-pigge.

(Foto: Sonus faber)

5. Digital rumkorrektion

Basfrekvenser, der er udlignes af refleksioner, må fikses i akustikken og kan ikke genvindes med nogen form for digital rumkorrektion. Men rumkorrektion kan stadig stramme lydbilledet op og give et mere nøjagtigt stereoperspektiv.

Dirac Live er det bedste korrektionssystem, vi kender, og findes f.eks. i miniDSP DDRC-24 til små 4.000 kroner. Men også i visse forstærkere, såsom NAD M10.

miniDSP DDRC-24. (Foto: miniDSP)

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
Pro-Ject har opgraderet retro-pladespilleren The Classic og skabt et af de bedste køb i klassen.
Et bedre phono-trin kan være det, der skal til for at løfte selv de mindste nuancer ud af rillerne på vinylen.
Samsung lancerer et antal nye TV-modeller i løbet af marts/april.
Billig indgangsbillet til analog fotografering.
Lyngdorfs flagskibsforstærker kan nu afspille de højopløste MQA-lydfiler fra blandt andet Tidal.
Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Over-the-air opdateringer gør det nemmere at fikse fejl på XC40 Pure Electric P8.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den er stor, den er lækker - og vi får den nok aldrig at se i Danmark.
Du skal skynde dig, hvis du vil have fat i James Bonds kamera.
De første Volkswagen ID.4 er ankommet til nordiske forhandlere. Vi har taget et hurtigt kig – og lyttet til infotainment-systemet!
Canon opgraderer EOS M50 med en række nye videofunktioner.
Rygtet vil vide, at Sony WF-1000XM4 er lige rundt om hjørnet.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Sony lancerer FX3 til håndholdt professionel video.
Med radar og 3D-teknologi får du fuld kontrol med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe på vores breddegrader.
Elektrostatiske hovedtelefoner fra Japanske Stax kan igen købes i Skandinavien.