Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Klassikere

Cerwin-Vega i civil

Cerwin-Vega S1 prøvede at gøre op med firmaets ry for kun at lave barske rabalderhøjttalere. Det gør den perfekt til herreværelset hos nostalgiske hi-fi-nørder.

Skrevet af / 17/06/2023 - 10:00
Cerwin-Vega i civil

Verdens vildeste reolhøjttaler! Det var sådan, Cerwin-Vega S1 blev præsenteret, da den blev lanceret i 1978. Man skal være varsom med at kalde sig selv verdensmester, men vild var den. Og kabinettet på 62 x 36 x 35 cm kunne med lidt god vilje lige akkurat presses ind i en reol.

Cerwin- Vega har siden grundlæggelsen i 1954 været kendt for at spille højt, men S1 havde nogle nye tricks i ærmet. For det første var den efter CV-alen både lille og elegant (men den kunne sladig levere et lydtryk på 121 dB!). Og den lignede med sit valnøddefinerede kabinet og skrå kanter mere et møbel end et stykke PA-udstyr.

Bag det sorte frontstof fandt man en trevejshøjttaler med 12-tommers bas, 6” mellemtone og en hornladet domediskant. Altså en konfiguration, der ikke var milevidt fra med salonfæhige hjemme-monitors, som for eksempel JBL L-100.

Fyldt med markedsføringsluft

S1 blev også kendt på at bruge særlig teknologi til at lokke en dyb basgengivelse ud af et lille kabinet. Den såkaldte Thermo-Vapor Suspension handlede om, at kabinettet indeholdt en luftart, der var tungere end luft, hvilket akustisk set skulle gøre kabinettet større – og nedsætte resonansfrekvensen tilsvarende. Da Cerwin-Vega S1 var et basreflekssystem, var gassen lukket inde i en plasticpose. Hvad der var mest af, var dog markedsføringsgas, eftersom posen med den tunge luft kun indeholdt nogle få liter og dermed kun bidrog meget lidt til kabinetvolumenet og dermed den nedre grænsefrekvens.

I følge reklamen var kabinettet fyldt med en tung luftart med eksotiske egenskaber. Men det var primært varm markedsføringsluft. (Foto: Cerwin-Vega)

Turbolader

Det gjorde derimod DB-10 Bass Turbocharger, der i al sin enkelhed var en lille equalizer-boks, der blev indskudt i signalkæden inden og hævede bassen med enten 5 eller 10 dB ved 30 Hz. Under 20 Hz filtrerede den til gengæld pladespillerrummel og andre subsoniske unoder fra. Bass Turbocharger var ikke specielt fremstillet til Cerwin-Vega S1, men blev solgt sammen med denne. Og den kompenserede godt for fald i bassen på grund af det forholdsvis lille kabinet.

Lydmæssigt var S1 mere ”stueren” end CV’s andre modeller af samme generation. Bassen var forholdsvis fast og impulsvillig, og diskanten ganske velopløst. Det er er dermed en af de Cerwin-Vega-højttalere, som både hardrockfans og nostalgiske hi-fi-nørder kan tillade sig at begære i smug. Denne skribent inklusive (men selvfølgelig af rent hi-fi-historiske grunde!).

Skal jeg købe et sæt?

Cerwin-Vega S1 blev ikke solgt i så stort antal som de mere højtspillende – og billigere – modeller. Men den dukker alligevel regelmæssigt op i brugtannoncer. En typisk pris er mellem 4.000 kroner og 6.000 kroner, alt efter stand og sælgers optimisme. Som med andre højttalere med mere end 40 år på bagen skal man regne med et vist renoveringsarbejde. Sandsynligheden taler for, at kantophænget på basenhederne skal skiftes, ligesom elektrolytkondensatorer i delefilteret også vil være langt over sidste salgsdag.

Det er også næsten sikkert, at den hemmelige supergas for længst er sivet ud af plasticposen. Men det får næppe nogen som helst reel indflydelse på basrefleksafstemningen og dermed basgengivelsen.

Sandsynligheden for at finde bas-turboladeren er langt mindre, men tolvtommersbassen i S1 er ganske godt i stand til at klare sig selv. Og skulle det ikke være tilstrækkeligt, er det ret let at lave et tilsvarende basløft med en almindelig grafisk equalizer.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Debut skabte ravage

En ualmindelig højttaler til almindelige stuer

5 tips til bedre soundbar-lyd

Scroll to Top